Ο 71χρονος Καρλ Μπέρνσταϊν και ο συνάδελφος του Μπομπ Γούντγουορντ ήταν μεταξύ αυτών που είπαν και επίσημα αντίο την περασμένη Τετάρτη στο ιστορικό κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της Washington Post από το 1972 μέχρι και σήμερα.
Οι δυο παλαίμαχοι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν μεταξύ άλλων και το σκάνδαλο Γουότεργκεητ μέσα από αυτά τα γραφεία, αποχαιρέτησαν την παλιά πλέον διεύθυνση στον αριθμό 1150 της 15ης οδού, σε ειδική εκδήλωση, μαζί με τους 1550 υπαλλήλους και τα 4000 κιβώτια που σήμερα θα μετακομιζαν στον νέο χώρο.
Το κτίριο που σε πολλούς θύμιζε Σοβιετικής αρχιτεκτονικής κατασκευή, εκπλήρωσε όπως φαίνεται τον ιστορικό του ρόλο. «Το μισούσα» έλεγε η Κάθριν Γκραιάμς, που η οικογένεια της ήταν κάποτε οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας. «Ήταν απλό, άχαρο και γεμάτο συμβιβασμούς», πρόσθετε.
Αλλά όπως είπε και ο Μπέρνασταιν στην ομιλία του την Τετάρτη, «υπάρχει κάτι ιερό σε αυτό το μέρος. Δεν είναι το κτίριο σημαντικό, αλλά αυτά που συνέβησαν εδώ μέσα και αυτά που θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Λίγα ομολογουμένως κτίρια έχουν διαδραματίσει τόσο καθοριστικό ρόλο στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή όσο αυτό. Ήταν λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια του, όταν ο Μπέρνασταιν και ο Γούντγουορντ, την δημοσιογραφική ιστορία των οποίων διηγείται και η ταινία «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» με τον Ρέντφορντ και τον Χόφμαν, αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεητ όταν καλύπτοντας μια διάρρηξη στα γραφεία της National Democratic Commitee στο κτίριο Γουότεργκεητ, ανακάλυψαν τον ρόλο που είχε σε αυτήν η Κυβέρνηση Νίξον, οδηγώντας λίγο καιρό αργότερα στην πτώση της.
Τα καινούργια γραφεία που βρίσκονται λίγα τετράγωνα πιο κάτω στην πλατεία Φράνκλιν, είναι κάπως μικρότερα από τα 400.000 τετραγωνικά πόδια της παλιάς έδρας, αλλά είναι πόλι πιο σύγχρονα, με ένα χαρακτηριστικό δίπατο Newsroom στο κέντρο των γραφείων, όπου προβάλουν 21 οθόνες ειδήσεις απ όλον τον κόσμο.
Το 2013 η οικογένεια Graham πούλησε τον φημισμένο τίτλο Washington Post στον Τζεφ Μπέζο του amazon, ο οποίος έχει δείξει ήδη τις διαθέσεις του για την νέα εποχή στην οποία οδηγεί τη εφημερίδα, με 150 νέες προσλήψεις δημοσιογράφων, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας της εφημερίδας.
«Δεν είναι απλά η αλλαγή μιας διεύθυνσης, αλλά το ξεκίνημα μιας νέας εποχής» είπε ο Φρεντ Ραιν, αρθρογράφος και νέο απόκτημα της Washington Post απ τον όμιλο Politico.
iefimerida