leukos-fosforos-708

Η Ρωσία έριξε θανατηφόρο «λευκό φώσφορο» σε αμάχους στη βορειοδυτική Συρία, στο πλαίσιο των εντατικών βομβαρδισμών που κάνει θέλοντας να χτυπήσει στόχους του ISIS, αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη διάφορες, ανεπιβεβαίωτες όμως, πηγές.

Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό όπλο του οποίου η χρήση έχει απαγορευτεί με τη Σύμβαση της Γενεύης, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, να κάψει σάρκες αλλά και οστά.

Ωστόσο, στρατοί το χρησιμοποιούν για να φωτίσουν τους στόχους τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή το εκτοξεύουν ως προπέτασμα καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες, που αναρτήθηκαν στο Twitter, δείχνουν τη νύχτα να έχει γίνει μέρα στον ουρανό της Ράκκας, πρωτεύουσας του ΙSIS, από λευκές λάμψεις, που εικάζεται ότι είναι λευκός φώσφορος. Αν και η Ράκκα είναι η πρωτεύουσα του ISIS, ακτιβιστές αναφέρουν ότι άμαχοι παγιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, κάτι το οποίο χαρακτήρισαν ως έγκλημα πολέμου.

«Για να προστατέψουν τον δαίμονα (τον πρόεδρο της Συρίας) Ασαντ, στις ρωσικές επιδρομές στη Ράκκα χρησιμοποιούνται βόμβες φωσφόρου», έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter ένας Ιρακινός μουσουλμάνος χρήστης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος «βοηθά αθώους πολίτες».

Οι φωτογραφίες δεν έχει επαληθευτεί ούτε ότι είναι αυθεντικές, ούτε ότι απεικονίζουν αυτό που καταγγέλλει ο εν λόγω χρήστης του Twitter, ωστόσο, ακριβώς το ίδιο αναφέρουν δημοσιογράφοι από τη Ράκκα.

Επίσης, στις 13 Νοεμβρίου, μαρτυρίες από το Ιντίλμπ (πόλη που ελέγχουν μέλη της συριακής αντιπολίτευσης) ανέφεραν στους Times ότι δεκάδες πολίτες υπέστησαν τρομακτικούς τραυματισμούς, μετά από επιθέσεις με λευκό φώσφορο. «Ξέραμε ότι ήταν φώσφορος γιατί ολόκληρος ο ουρανός φωτίστηκες και μετά τα πάντα παραδόθηκαν στις φλόγες», γράφει ένας ακτιβιστής με βάση το Ιντίλμπ. Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος των βομβαρδισμών είχαν γίνει δύο χωριά, γεμάτα με κατοίκους, τα οποία απείχαν τουλάχιστον 40 μίλια από την κοντινότερη στρατιωτική θέση.

Η εισπνοή αυτού του χημικού μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το θάνατο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.