παιδι

Πονάει η κοιλίτσα του και δεν ξέρετε πώς να το χειριστείτε; Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδάκια υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα, παρότι τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρό και την επόμενη μέρα ο πόνος θα έχει εξαφανιστεί.

Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν ή και να προλάβουν μελλοντικές ενοχλήσεις.

  • Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι βοηθούν στην πέψη και απαλλάσσουν το παιδί από σημαντικές αιτίες που το κάνουν να πονάει. Καλή λύση είναι να προτιμήσετε γιαούρτι για το πρωινό ή το απόγευμα και μάλιστα συνδυασμένο με φρούτα ή δημητριακά.
  • Φυτικές ίνες: Η κοιλιά του ενδέχεται να πονάει γιατί έχει πολλές μέρες να πάει τουαλέτα. Η καλύτερη λύση είναι να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή του και να τι αφήσετε να δράσουν. Τρόφιαμ πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά κλπ.
  • Νερό: Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού πάντα κάνει καλό. Φροντίστε να πίνει αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι όμως κατά τη διάρκεια του φαγητού, γιατί μπορεί να φουσκώσει.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη: Κανείς δε συνιστά υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, πόσo μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά. Πείτε “όχι” στη ζάχαρη καθώς πολλές φορές τα παιδιά δυσκολεύεται να τη χωνέψουν όταν τη λαμβάνουν σε υψηλές ποσότητες και αυτό τους προκαλεί πόνο. Επίσης, προσέξτε τη ζάχαρη που κρύβεται σε χυμούς και καραμέλες.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά: Άλλη μια ομάδα τροφών που δεν συνίσταται. Το ανθρακικό μπορεί να ενοχλεί το παιδί και να το φουσκώνει. Επίσης δεν θέλετε το παιδί σας να μάθει από τώρα να πίνει συνέχεια αναψυκτικά.

Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε το γιατρό κάνοντας διάγνωση ότι το παιδί παραπονιέται για να αποφύγει το σχολείο ή για να μη φάει. Για κάθε πόνο στην κοιλιά που διαρκεί και δεν περνάει με ένα ζεστό ρόφημα ή  κάποια από τις παραπάνω τροφές, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο. Eπίσης, δεν πρέπει να δώσουμε στο παιδί παυσίπονο ή αντιπυρετικό, αφού έτσι θα «κρύψουμε» κάποια στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν τον παιδίατρο στη διάγνωση.

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed