Bicycle_web1

Εννιά συμβουλές για να προστατέψετε αποτελεσματικά το ποδήλατό σας από τους κλέφτες και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.Το ποδήλατο είναι μια νέα και ιδιαίτερα υγιεινή πρόταση μετακίνησης μέσα στην πόλη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, εκτός από ανέξοδη και φιλική προς το περιβάλλον, η μετακίνηση με ποδήλατο ίσως είναι και ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσει κανείς στον προορισμό του. Πώς όμως μπορεί κανείς να προστατέψει το ποδήλατο από κλοπή ή ακόμη και βανδαλισμό ή φθορά;
Η Ελληνική Αστυνομία είχε δώσει στο παρελθόν χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του ποδηλάτου, την πρόληψη και την αποτροπή τυχόν απώλειας ή κλοπής του. Με βάση τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. και κάποιες ακόμη χρήσιμες πληροφορίες, φτιάχνουμε τη λίστα με όσα μπορείτε να γνωρίζετε για να προστατέψετε το ποδήλατό σας.
1. Φροντίστε να βάζετε το ποδήλατό σας μέσα στο σπίτι όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να διασφαλίσετε πως δεν θα κλαπεί και ότι δεν θα υποστεί ζημιές και βανδαλισμούς στους οποίους είναι εκτεθειμένο όταν κλειδώνεται απλά σε εξωτερικό χώρο.
Αν σας προβληματίζει ο χώρος, αναζητήστε στην αγορά βάσεις τοίχου. Μπορείτε να βρείτε μία, από τιμές που ξεκινούν στα 10 ευρώ και να στηρίζετε εκεί το ποδήλατό σας, λύνοντας έτσι και το πρόβλημα χώρου.
2. Αγοράστε ένα καλό και ισχυρό λουκέτο για το ποδήλατο. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε κλειδαριές αποκλειστικά για ποδήλατο και όχι κλειδαριές γενικής χρήσης ώστε να κάνουν πιο δύσκολη την προσπάθεια στους επιτήδειους. Αποφύγετε τις κλειδαριές-καλώδια κι επιλέξτε καλύτερα χοντρή αλυσίδα με κλειδαριά τύπου U-Lock.
Φροντίστε να κλειδώσετε το ποδήλατο από το σκελετό, κι ακόμη καλύτερα ανάμεσα και στις ρόδες. Κλειδώστε «σφιχτά» το ποδήλατό σας, ώστε να είναι δύσκολο να μετακινηθεί, όταν είναι σταθμευμένο. Ασφαλίστε την κλειδαριά σας, ώστε να μην ακουμπά στο έδαφος ή στο πεζοδρόμιο, όπου μπορεί να σπάσει ή να σφυρηλατηθεί. Κάντε αδύνατο για έναν κλέφτη να σπάσει και να ανοίξει το λουκέτο, προσαρμόζοντας την κλειδαριά «σφιχτά» στο ποδήλατό σας.
3. Επιλέξτε προσεκτικά το σταθερό σημείο πάνω στο οποίο έχετε δέσει το ποδήλατο. Μια καλή κλειδαριά και ένα προσεκτικό κλείδωμα με τις παραπάνω οδηγίες αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια του ποδηλάτου. Ένας ακόμη παράγοντας όμως είναι και το σημείο. Βεβαιωθείτε ότι το σταθερό σημείο που έχετε κλειδώσει το ποδήλατο δεν μπορεί να κοπεί. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να δέσετε το ποδήλατο σε στήλη πινακίδας, γιατί έτσι αποτελεί εύκολο στόχο. Οι κλέφτες μπορούν είτε να κόψουν το λεπτό σωλήνα της πινακίδας, είτε ξεβιδώνοντας τη σήμανση, να αφαιρέσουν το ποδήλατο σηκώνοντάς το ψηλά.
4. Επιλέξτε προσεκτικά και το μέρος όπου αφήνετε το ποδήλατο. Ιδανικά, καλό είναι όταν κυκλοφορείτε με το δίτροχό σας να το κλειδώνετε σε σημείο όπου μπορείτε να το βλέπετε από εκεί που βρίσκεστε. Αποφύγετε απόμερα μέρη και προτιμήστε πολυσύχναστες πλατείες, εξόδους ΜΕΤΡΟ ή άλλα σημεία με πολύ κόσμο και επαρκή φωταγώγηση. Συχνά στα μέρη αυτά υπάρχουν και ειδικά σημεία-σχάρες για να κλειδώνετε εκεί το ποδήλατο. Χρησιμοποιήστε τους καθορισμένους αυτούς χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.
Όμως προσοχή: Μην αφήνετε το ποδήλατο ποτέ στην άκρη αυτής της σχάρας, γιατί αυτή μπορεί εύκολα να αποκοπεί. Επιπλέον, φροντίστε πάντα να δένετε και το σώμα και όχι απλά τους τροχούς σε αυτά τα σημεία.
5. Μην εγκαταλείπετε ή πάρτε μαζί σας, εφόσον αυτό είναι αντικειμενικά δυνατόν, τα μέρη του ποδηλάτου που μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς τη χρήση εργαλείων – φανάρι, τρόμπα λάστιχων, ταχύμετρα, μπαγκαζιέρες, σέλα και άλλα. Όχι μόνο αποθαρρύνετε τους επίδοξους κλέφτες από το να προχωρήσουν σε ολική κλοπή, αλλά προστατεύετε και όλα τα κινητά μέρη του ποδηλάτου που αποτελούν εύκολο στόχο.
6. Αποφύγετε να αφήνετε το ποδήλατό σας στο ίδιο σημείο καθημερινά. Η ρουτίνα είναι το αγαπημένο στοιχείο των επιτήδειων που “σταμπάρουν” με τον τρόπο αυτό τη λεία τους και γνωρίζουν τις ώρες που μπορούν να επιχειρήσουν την κλοπή. Φροντίστε να αλλάζετε θέση τακτικά στο σημείο όπου κλειδώνετε το ποδήλατο.
7. Κάντε κάποια τυχαία σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το ποδήλατό σας, αν κλαπεί. Κοντά στο τιμόνι, κάτω από το λαιμό της σέλας, πάνω ή κάτω από τα πεντάλ ή στην πίσω ρόδα.
8. Επιλέξτε προσεκτικά το καινούριο σας ποδήλατο. Αν σκέφτεστε να πάρετε καινούριο ποδήλατο, κάντε δύο παραπάνω “υποθέσεις”, πριν καταλήξετε στην επιλογή σας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το δίτροχο για κοντινές αποστάσεις και εντός πόλεως, σκεφτείτε σοβαρά να αγοράσετε ένα μικρό, σπαστό ποδήλατο πόλεως, το οποίο θα μπορείτε χωρίς δυσκολία να φυλάτε στο σπίτι, αλλά ακόμη και να το παίρνετε μαζί στο γραφείο σας ώστε να είναι ασφαλές. Επιπλέον, καλό είναι να μην αγοράσετε κάτι ιδιαίτερα ακριβό, αφού τα πολύ ακριβά ποδήλατα τραβούν την προσοχή και γίνονται εύκολα στόχος.

9. Εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο να ασφαλίσετε το ποδήλατό σας. Υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια που προστατεύουν τόσο τον ποδηλάτη όσο και το ποδήλατο από μια σειρά καθημερινών κινδύνων.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα ασφάλισης μπορούν να αποζημιώσουν τον ιδιοκτήτη τόσο για ολική κλοπή ποδηλάτου (να σημειώσουμε ότι η κλοπή καλύπτεται μόνο όταν συμβεί σε σπίτι, γκαράζ, αποθήκη ή αυτοκίνητο), όσο και για τυχόν ζημιές που μπορεί να υποστεί κατά τη χρήση ή τη μεταφορά του, ενώ παρέχουν παράλληλα συγκεκριμένες καλύψεις σε περίπτωση προσωπικού ατυχήματος. Επιπλέον, ένα τέτοιο συμβόλαιο σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς και όταν οδηγείτε το ποδήλατό σας, αφού με αυτό καλύπτονται σωματικές και υλικές βλάβες τρίτων, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα οδικής βοήθειας σε περίπτωση βλάβης.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.