Τις «ρίζες» της ευτυχίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ιάπωνες ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, με επικεφαλής τον Δρ Βαταρου Σατο, παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερο σκορ σε δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονταν, είχαν μεγαλύτερο προσφηνοειδές λόβιο, τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επίγνωση.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Στη συνέχεια του ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν, πόσο έντονα βίωναν α συναισθήματά τους και πόσο ικανοποιημένοι ένιωθαν από τη ζωή τους.
Ως γνωστόν, οι άνθρωποι βιώνουν με διαφορετικά τα συναισθήματα, αφού κάποιο βιώνουν πιο έντονα την ευτυχία από άλλους.
Και η μελέτη απέδειξε ότι όσοι είχαν υψηλότερο σκορ ευτυχίας είχαν περισσότερη φαιά ουσία στο προσφηνοειδές λόβιο.
Το προσφηνοειδές λόβιο βρίσκεται στο ανώτερο βρεγματικό λοβό στην κορυφή, του πίσω τμήματος του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός ευχάριστων συναισθημάτων και ικανοποίησης από τη ζωή που βιώνει κάποιος, βιώνοντας ακριβώς σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου.
«Αυτό είναι η απόδειξη της υποκειμενικής εμπειρίας του να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος. Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντικειμενική ποσοτικοποίηση των επιπέδων της ευτυχίας» σημειώνει ο Δρ Σατο.
in