alkool-kokteil

Όσοι έχουν περάσει μια βραδιά κραιπάλης, το πιθανότερο είναι να νιώθουν λίγο πιο «χαζοί» την επόμενη ημέρα. Ισχύει, όμως, αυτό που λέμε «έκαψα εγκεφαλικά κύτταρα»;
Μετά από κάμποσα ποτά και έναν βαθύ ύπνο που ακολουθεί την κατανάλωση αλκοόλ, συνήθως αισθανόμαστε κάπως έτσι: οι αισθήσεις μας δεν είναι και τόσο οξείες, η ομιλία μας επιβραδύνεται, η μνήμη μας ατονεί και το κεφάλι μας δεν είναι στα καλύτερά του. Παρά τα όσα πιστεύατε μέχρι σήμερα, όμως, τα παραπάνω συμπτώματα δεν οφείλονται στην καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων.
Σύμφωνα με το Popular Science, το οποίο πρόσφατα «ξεσκέπασε» αρκετούς μύθους σχετικά με τον εγκέφαλο, η πεποίθηση ότι το αλκοόλ «καίει» τα εγκεφαλικά μας κύτταρα δεν είναι ακριβώς σωστή. Ερευνητές στη Δανία εξέτασαν τους εγκεφάλους νεκρών αλκοολικών και μη αλκοολικών και βρήκαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν τον ίδιο αριθμό νευρώνων.

Το αλκοόλ, όπως και άλλες ουσίες, μπορεί να σκοτώσουν εγκεφαλικά κύτταρα σε μεγάλες δόσεις (ειδικά τα ευαίσθητα κύτταρα αναπτυσσόμενων εγκεφάλων), αλλά η μέτρια κατανάλωση δεν προκαλεί κάτι τέτοιο.
Προτού, όμως, βγείτε να γλεντήσετε τα νέα, έχετε υπόψη σας ότι το αλκοόλ κρύβει τις «παγίδες» του. Οι ερευνητές έχουν τονίσει ότι η κατανάλωσή του μειώνει την ικανότητα ενός ατόμου να σκεφτεί καθαρά, ενώ η υπερβολή στην κατανάλωση μπορεί να βλάψει τη λευκή και τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας την κρίση και τη λογική του ατόμου σε βάθος χρόνου.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed