Σειρά σχολίων και αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ότι υπάρχει κίνδυνος οι τρομοκράτες να κάνουν επίθεση με χημικά όπλα.
Μιλώντας με τον Richard Guthrie, έναν Βρετανό ειδικό στα χημικά και βιολογικά όπλα, ο Guardian προσπαθεί να διαπιστώσει αν όντως είναι υπαρκτή η απειλή μίας επίθεσης με χημικά.
«Θα μπορούσε να θεωρηθεί μία επικίνδυνη δήλωση για να κάνει κανείς», λέει ο Guthrie. «Αυτού του είδους οι δηλώσεις συχνά γίνονται μετά από οποιουδήποτε είδους τρομοκρατικής επίθεσης που προκαλεί έντονο σοκ η που γίνεται αντιληπτή ότι έγινε σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με πριν», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα επιθέσεις όπως το μακελειό στο αεροδρόμιο του Λοντ το 1972, την βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία της Αμερικής στην Αφρική το 1998, και τις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2011 στις ΗΠΑ.
«Υπάρχει μία φυσική ανθρώπινη αντίδραση στους νέους φόβους, όπως μία επίθεση ή ένα πρόσφατο γεγονός που είναι πιο τρομακτικό σε σχέση με μία προηγούμενη εμπειρία, που φέρνει στην επιφάνεια φόβους για κάτι μεγαλύτερο.
»Αυτό συχνά παίρνει τη μορφή του φόβου από κάποιου είδους δηλητηρίαση -οι άνθρωποι έχουν έναν έμφυτο εσωτερικό φόβο ότι ο περιβάλλων χώρος του, ο αέρας τους, το φαγητό τους, το νερό τους θα δηλητηριαστούν.
»Αυξάνοντας το ενδεχόμενο της χρήσης δηλητηριωδών όπλων είτε από την εξάπλωση χημικών ουσιών ή την πρόκληση σκόπιμης ασθένειας, αν και είναι μία κατανοητή ανθρώπινη αντίδραση, θα ήταν αντιπαραγωγική καθώς θα έκανε τους ανθρώπους με εχθρικές προθέσεις να δώσουν περισσότερη προσοχή σε αυτού του είδους τα όπλα».
Όπως σημειώνει ο Guthrie, εκτός και αν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες που οι γαλλικές αρχές δεν είχαν παρουσιάσει, «δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η απειλή χρήσης από τους τρομοκράτες βιολογικών ή χημικών όπλων είναι μεγαλύτερη σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».
«Υπάρχει πάντα μία μικρή πιθανότητα ότι μία ομάδα μπορεί να κάνει μία προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, αλλά οι τεχνικές δυσκολίες είναι μεγάλες, λέει ο Guthrie και συνεχίζει τονίζοντας ότι «το μέγεθος του αντίκτυπου και η αναστάτωση που προκάλεσαν οι φρικαλεότητες στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής καθιστούν πιο πιθανό οι τρομοκρατικές οργανώσεις να επιθυμούν να επαναλάβουν μία τέτοια είδους επίθεση παρά να προσπαθήσουν κάτι νέο και δύσκολο από τεχνικής άποψης».
iefimerida