Εκδήλωση στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών DHKEBIΑπαράμιλλη πρωτοβουλία!… Η Αγνή Σιόβα, η Χριστίνα Καραγιάννη και η Φανή Κολονίτσιου κατέθεσαν την

επιστημονική τους εξειδίκευση για την επιμόρφωση της προληπτικής αντιμετώπισης των διαταραχών του λόγου στην Παιδική ηλικία!…

Μια πρωτοβουλία ενδεικτική μιας ιδιαίτερης ανθρώπινης ευαισθησίας που αναβλύζει από αμέριστη αγάπη για τα παιδιά, τον Τόπο και την μικρή μας κοινωνία!…

Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη!…

Την Τετάρτη, 21-Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από την προσέλευση των ενδιαφερομένων.

Μαγική εικόνα! Ο επιστημονικός λόγος ήταν άμεσα αντιληπτός και αφομοιώσιμος. Το έντονο ενδιαφέρον αλλά και ο τρόπος μετάδοσης με την απλότητα των λέξεων, τα παραδείγματα και την ιδιαίτερη τεχνική των εισηγητών, δημιούργησαν μια κατανυκτική μυσταγωγική ατμόσφαιρα στο ακροατήριο!..

Η λογοθεραπεύτρια  Αγνή Σιόβα, με εμπεριστατωμένο λόγο, έβαλε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Ανέπτυξε το πόσο επηρεάζουν την επικοινωνιακή επάρκεια του παιδιού τα προβλήματα άρθρωσης λόγου και ομιλίας, όπως και το πόσο επιβαρύνουν την ψυχολογία του και την αυτοεκτίμηση του. Μας παρέθεσε τα στάδια ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας από τη βρεφική ηλικία,  των 6 μηνών, μέχρι και τη νηπιακή του ηλικία, των 4 χρονών. Και μας έδωσε ένα πλήρες περίγραμμα για την προληπτική αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε το παιδί να ενταχθεί στο κοινωνικό περιβάλλον χωρίς τις επιπτώσεις της μειονεξίας και του αποκλεισμού..

Η λογοθεραπεύτρια Χριστίνα Καραγιάννη, με λόγο εμβριθή επικέντρωσε την ομιλία της στον τραυλισμό. Ένα  φαινόμενο που λειτουργεί με όρους ουσιαστικής ψυχολογικής επιβάρυνσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης των ατόμων που έχουν την πάθηση. Μια πάθηση που είναι πολυπαραγοντική. Σημαντικό ρόλο παίζει, το εγγενές οικογενειακό περιβάλλον, ήτοι οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, η κληρονομική προδιάθεση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί στην ανάπτυξή του κ.λ.π. Το 5% του συνολικού πληθυσμού περίπου εμφανίζει για κάποιο διάστημα της ζωής του δυσκολίες λεκτικής ροής στην ομιλία του. Η μόνη συνταγή, είναι η παρέμβασή μας για τον έλεγχο των παραπάνω παραγόντων, ώστε να βοηθήσουμε στην πρόληψη της μετεξέλιξης της ομιλίας του παιδιού!…

Και τις όμορφες διανθισμένες ομιλίες διαδέχθηκε η αφήγηση ενός διδακτικού παραμυθιού, «Ο θυμός των παιδιών»  της Alba Marcoli των εκδόσεων University Studios, από την ψυχολόγο Φανή Κολονίτσιου, η οποία με την ορθοτονισμένη, αισθαντική της φωνή έδωσε ζωή και λαλιά στους «Αισώπειους» πρωταγωνιστές, οι οποίοι μίλησαν «διδακτικά» για τους τρόπους λειτουργίας των μελών της κοινωνίας!. «Τώρα πια στη θαλπωρή του απογευματινού φωτός, όταν ο ήλιος παίζει ανάμεσα στις σκιές του δάσους θα ακούγονται βελάσματα απ’ όλα τα κατσικάκια. Θα ακούγονται ομόηχα και θα αντηχούν από βράχο σε βράχο, χωρίς να ακούγεται το παράτονο βέλασμα του κακόκεφου κατσικιού που αισθανόταν ανασφάλεια, φόβο και θλίψη. Γιατί, με τον αλτρουισμό, την πρόσθετη αγάπη, και την ενθάρρυνση του γέρου Αρκούδου, του σοφού Γαϊδάρου και της εκατόχρονης Κουκουβάγιας το κατσίκι αποθεραπεύτηκε. Και τώρα πλέον δεν βελάζει ιδιόρρυθμα, αλλά βελάζει, όπως όλα τα κατσικάκια στους πάνω βράχους, την ώρα του δειλινού, που ο ήλιος χρυσίζει τις κορυφές των βουνών πριν τη δύση του!…

Ήταν μια ημερίδα που άφησε ανεξίτηλες τις αποτυπώσεις της στη γνώση για τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτιών, που δημιουργούν διαταραχές στο λόγο και την έκφρασή των παιδιών, και, ως εκ τούτου, στην ομαλότερη ένταξη τους στην κοινωνία!…

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed