Δείτε τα θέματα που συζητήθηκαν
Με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σταύρος Γιαννακίδης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η μεγάλη και συνεχιζόμενη εισροή των προσφύγων της Συρίας, τα προβλήματα που δημιουργούνται στους χώρους συγκεντρώσεων τους στα σύνορα, τόσο κατά την είσοδο τους όσο και κατά στην έξοδο τους και οι διαδρομές που ακολουθούν για την μεταφορά τους.
Τέθηκε, επίσης, το θέμα των νοσημάτων και των ασθενειών που είτε εμφανίζονται, είτε μπορεί να εμφανιστούν και οι τρόποι αντιμετώπισης τους.
Αναφορά έγινε και στα Κέντρα Υποδοχής – Καταγραφής και Μετεγκατάστασης Προσφύγων ή αλλιώς Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Προσφύγων και Ταυτοποίησης Στοιχείων τα γνωστά “HOT SPOTS”που θα δημιουργηθούν στα νησιά με το πρώτο στην Λέσβο, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα για την πρώτη αποστολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στους πρόσφυγες των συνόρων της Ειδομένης με τρόφιμα, ρουχισμό, είδη πρώτης ανάγκης, φαρμάκων και την προετοιμασία για τη δεύτερη αποστολή (σε όποιο μέρος κρίνει απαραίτητο ή ζητηθεί από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας) με τα παραπάνω είδη και με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του επερχόμενου χειμώνα.
Ο Στ. Γιαννακίδης, επίσης, ενημέρωσε τον Ιωάννη Μπασκόζο πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμπαραστέκεται στο πρόβλημα αυτό και με εντολή του Περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, είναι σε ετοιμότητα και θα στηρίξει με ανάλογες ενέργειες, για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τον χρόνο παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, προσφέροντας βοήθεια.
Στη συνέχεια συζητήθηκε ο προγραμματισμός για τη διάθεση από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας των Κινητών Μονάδων Υγείας για Προληπτική Ιατρική Φροντίδα, για τις παρακάτω άγονες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:
1. Περιοχή Πρεσπών (Δήμος Πρεσπών)
2. Περιοχή Αμυνταίου (Δήμος Αμυνταίου)
3. Περιοχή Νεστορίου – Κρυσταλοπηγή (Δήμος Νεστορίου)
4. Περιοχή Άργους Ορεστικού (Δήμος Άργους Ορεστικού)
5. Περιοχή Βοίου – Τσοτυλίου (Δήμος Βοίου)
6. Περιοχή Σαμαρίνας – Βασιλίτσας (Δήμος Γρεβενών)
7. Περιοχή Δεσκάτης (Δήμος Δεσκάτης)
Συζητήθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να προχωρήσει σε ενέργειες για την υλοποίηση : α) Εκπόνηση Μελέτης Βιωσιμότητας, β) Επιδημιολογικής Μελέτης, γ) Περιβαλλοντικής Μελέτης, που θα αφορούν αρχικά τα χωριά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ (Ελλησπόντου, Υψηλάντη, Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου) και στη συνέχεια σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, με τελικό πλάνο για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, την ΔΕΗ, το Κέντρο Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστημίων, της 3ης ΥΠΕ, των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Δήμων και των Ιατρικών Φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Κατατέθηκε ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τον Προληπτικό Εμβολιασμό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ζητήθηκε η συνδρομή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας για την επάρκεια των εμβολίων, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα των Εμβολιασμών.
Τέλος, παραδόθηκε στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας σε ηλεκτρονική μορφή ο Υγειονομικός Χάρτης (Χάρτης Υγείας) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου αποτυπώνονται με πλήρη στοιχεία, πληροφορίες, λεπτομέρειες για νοσοκομεία (Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο παραπάνω χάρτης θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και θα αξιοποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα και θα είναι οδηγός για την δημιουργία του Ηλεκτρονικού Σχεδιασμού του Νέου Χάρτη Υγείας για όλη την Ελλάδα.