παπαντωνιου

Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, και της συζύγου του Σταυρούλας, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες που αφορά στο

οικονομικό έτος 2009 ζήτησε από το δικαστήριο ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελήματων Παναγιώτης Πούλιος.

Το ποσό που «κάθισε» στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον πρώην υπουργό και την σύζυγό του είναι αυτό του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ που φέρεται ότι δεν δήλωσε το ζεύγος Παπαντωνίου και αποκαλύφθηκε μέσα από την λίστα Λαγκάρντ και τον τραπεζικό λογαριασμό της HSBC. Για τον εισαγγελικό λειτουργό, το επίμαχο ποσό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται από την δηλωθείσα οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων. Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός αναλύοντας την οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων όπως αυτή προκύπτει από τις δηλώσεις τους από το 2000 και μετά ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 1999 το ζεύγος Κουράκου διέθετε 105.000 ευρώ σε καταθέσεις, ενώ το 1998 αγόρασαν ένα ακίνητο ύψους 40.000.000 δρχ. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού στην HSBC, κι αυτό αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός ότι το χρηματικό ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του, Γ. Κανδαλέπα.

“Είναι δυνατόν να έγινε ανάληψη τόσο μεγάλου ποσού και να το κράτησε κρυφό από τον πρώτο κατηγορούμενο ο Γ. Κανδαλέπας;” αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας προσθέτοντας: “Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ένα μέρος προερχόταν από κοινούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να το αγνοούσε ο πρώτος κατηγορούμενος; Και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση δήλωσης του ποσού διότι γνώριζαν την ύπαρξή του”.

Και συνέχισε ο Π. Πούλιος: “Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκριβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι”.
Στο βήμα του μάρτυρα νωρίτερα, ανέβηκε ο Στυλιανός Παπαδάκης, ελεγκτής του ΣΔΟΕ, που συνέταξε τη σχετική έκθεση, κατέθεσε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι από το 2008 έως το 2010, το επίμαχο ποσό βρισκόταν σε trust και στη συνέχεια επαναπατρίστηκε.

“Στη δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως “ομπρέλα” και από κάτω μπορούσες να βρεις οτιδήποτε, offshore, trust κ.ά” τόνισε ο μάρτυρας.

Σε πρώτο βαθμό, το ζεύγος Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας , αλλά και σε χρηματική ποινή 100.000 ευρώ έκαστος, υπέρ του δημοσίου, λόγω ηθικής βλάβης.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του δεν παρίστανται στη δίκη αλλά εκπροσωπούνται δια των δικηγόρων τους. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Οκτωβρίου.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.