τσιπρασ βουλη

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση με 155 «ναι» 144 «όχι», ενώ ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 01.30 τα ξημερώματα, ενώ πριν ξεκινήσει ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ότι κατά τη διαδικασία μίλησαν συνολικά 152 άτομα. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην κυβέρνηση μόνο οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Είχε προηγηθεί συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων με αρκετές εντάσεις και το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης να ανεβαίνει κατακόρυφα κατά διαστήματα.

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατά την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έντονη κριτική άσκησε στην αντιπολίτευση και κατά την δεύτερη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Στην μεταξύ τους κόντρα, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αναμειγνύεται στα εσωκομματικά της ΝΔ, αλλά και ότι «φέσωσε» τη χώρα με επιπλέον 90 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε με νόημα «Δεν έκανα εγώ εκλογές για να λύσω το πρόβλημα Λαφαζάνη», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνει… αδιάβαστος στο εξωτερικό. Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει στη βουλή το νόμο για τους ολιγάρχες σημειώνοντας «Τι φοβάστε; Ποιοι είναι; Φαντάσματα;».

Στη δεύτερη τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ΝΔ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και την κατηγόρησε για εξουσιομανία, ενώ έριξε τα βέλη του και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να κάνετε την ουρά της ΝΔ, είναι δικό σας πρόβλημα και όχι δικό μου». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η τετραετία είναι της εξόδου της κρίσης, ενώ ανέπτυξε τον «οδικό χάρτη» για να επιτευχθεί αυτό και τόνισε πως στόχος είναι η έξοδος στις διεθνείς αγορές το 2017.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε ουσιαστικά παρατήρηση στον Νίκο Βούτση για τον τρόπο που εξελίχθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, αναφερόμενος στο γεγονός ότι στο τελευταίο μέρος της διαδικασίας δεν υπήρξε αντίλογος από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, παρά μόνο τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης. Κάτι για το οποίο είχε διαμαρτυρηθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης νωρίτερα, με αποτέλεσμα ο νέος πρόεδρος της βουλής να παίρνει και το… βάπτισμα του πυρός στις αντιπαραθέσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό. Με επιστολή του ενημέρωσε ότι θα ψήφιζε «όχι» αν ήταν παρών στη διαδικασία, αλλά η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε καθώς δεν βρισκόταν σε αποστολή της βουλής.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.