dov708

Μια αμερικανική, μυθική εταιρεία ρούχων και εσωρούχων σαρώθηκε από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές, αλλά και από τα σκάνδαλα του ίδιου του αφεντικού της.

Στην ιστορία της πτώχευσης της διάσημης φίρμας American Apparel οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές και γίγαντες της μόδας H&M και Zara δεν παίζουν παρά ένα μικρό ρόλο. Τη Δευτέρα η αμερικανική φίρμα μπήκε στον νόμο για τις πτωχεύσεις και έσβησε τον μύθο της.

Ο κύριος λόγος της αποτυχίας της διάσημης φίρμας ήταν ο ιδρυτής της Dov Charney, εξαιτίας του οποίου οι πωλήσεις κατρακύλησαν κατά 17% σε ένα χρόνο.


Γεννημένος στον Καναδά, 46 ετών, ο Dov Charney ήταν ο ίδιος επί χρόνια η εικόνα της φίρμας American Apparel. Φιλόδοξος επιχειρηματίας, είχε επιλέξει να εγκαταστήσει το εργοστάσιό του στις ΗΠΑ, στο Λος Αντζελες, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ανταγωνιστές του είχαν μεταφέρει τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό. Ξεκίνησε τη χονδρική παραγωγή, αλλά το 2000 δημιούργησε τη φίρμα  American Apparel και μπήκε στις πωλήσεις. Ανοιξε το πρώτο του κατάστημα το 2003.

Στο κεντρικό του εργοστάσιο εγκατέστηκε μια τεράστια ταμπέλα που έγραφε «Επαναστατική επιχείρηση» και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Γρήγορα όμως η εικόνα χάλασε εξαιτίας των αντιφάσεων του Dov Charney. Τη μία έλεγε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται δίκαια και την άλλη, το 2009, απέλυσε ο ίδιος το 30% των εργαζομένων επειδή τον κατήγγειλαν ότι απασχολούσε παράνομους μετανάστες.


Σιγά-σιγά ο ίδιος ο Dov Charney άρχισε να γίνεται πρόβλημα στην επιχείρησή του. Σύμφωνα με τους «New York Times» το αφεντικό ήθελε να ελέγχει τα πάντα αλλά ήταν αναποτελεσματικός και αναδιοργάνωτος ο ίδιος. Κυρίως βρέθηκε στην καρδιά σεξουαλικών σκανδάλων και κατηγορήθηκε πολλές φορές για σεξουαλική παρενόχληση. Το 2010, μια επιτροπή του δήμου του Λ.Α. εκτίμησε ότι οι γυναίκες υφίσταντο σεξουαλική παρενόχληση μέσα στην εταιρεία, συστηματικά. Υπέστη διώξεις το 2005, το 2006 και το 2011 από υπαλλήλους που τον κατηγορούσαν για απαράδεκτη συμπεριφορά.


Ο Dov Charney τελικά εξεδιώχθη τον Δεκέμβριο του 2014 από την επιχείρηση που ο ίδιος δημιούργησε. Σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», πολλούς μήνες μετά την αποπομπή του, η εταιρεία κατέθεσε στη δικαιοσύνη τα ντοκουμέντα που τον «έκαιγαν» οριστικά. Οι δικηγόροι του  Dov Charney αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Μια τεράστια δικαστική μάχη ξεκίνησε ανάμεσα στον πρώην ιδιοκτήτη και την εταιρεία.


Πέρα από τα σκάνδαλα του Dov Charney, η American Apparel δεν μπόρεσε ποτέ να χτίσει μια στρατηγική ανταγωνιστική. Απέναντι στους ευρωπαίους γίγαντες όπως το  H&M και Zara, οι οποίοι κατασκεύαζαν σε ευνοϊκότερους όρους, το μοντέλο της American Apparel άρχισε να υποφέρει. Ενώ η φίρμα είχε 227 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, αυτό άρχισε να αλλάζει από το 2010, προς το χειρότερο. Η μετοχή της εταιρείας, ενώ είχε 15 δολάρια το 2007, έφτασε τους τελευταίους μήνες του 2015 στο 1 δολάριο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 η American Apparel έχασε 19 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την πτώχευση, η εταιρεία ελπίζει να ξαναφέρει το χρέος από τα 300 εκατομμύρια δολάρια στα 135 εκατομμύρια. Παγκόσμια, η φίρμα έχει και αυτή τη στιγμή 9.000 εργαζομένους.

Το αφεντικό έκανε ο ίδιος διαφήμιση:

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed