Μήνας «φωτιά» προβλέπεται για τη νέα κυβέρνηση ο Οκτώβριος, και σε τέσσερα νευραλγικά υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Οικονομίας, Παραγωγικής ανασυγκρότησης) οι επιτελείς ξεκινούν αγώνα δρόμου, με τους δανειστές να πιέζουν για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων του τρίτου Μνημονίου.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Σταθάκης και Πάνος Σκουρλέτης είναι οι υπουργοί που κάθονται σε «ηλεκτρική καρέκλα», αφού τα μέτρα που θα ληφθούν ως προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων, θα περάσουν από τα… χέρια τους, προκαλώντας εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις.
1. Φορολογικά -προϋπολογισμός στο …τραπέζι του ΥΠΟΙΚ
Η ενότητα της φορολογίας και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016 είναι οι πρώτες πιέσεις για το οικονομικό επιτελείο. Την επόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 (ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνοδεύεται και από συμπληρωματικό για το 2015). Επίσης, οι επιτελείς του υπουργείου θα πρέπει να εκπονήσουν το σχέδιο μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής για τα έτη 2016-19. Προβλέπονται δε, μεταρρυθμίσεις στο Φόρο Εισοδήματος, σταδιακή κατάργηση επιστροφής φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες, άμεση θέσπιση νομοθεσίας για μεταφορά καθηκόντων και προσωπικού ΣΔΟΕ στη φορολογική διοίκηση, προώθηση χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών κ.α.
Τις επόμενες εβδομάδες, μάλιστα, καταφθάνει στην Αθήνα και το κουαρτέτο των δανειστών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να προδιαγράφονται ασφυκτικά.
2. «Καυτός» ο φάκελος για ασφαλιστικό-εργασιακα
Μεγάλο βάρος θα επωμιστεί και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού μέσα στον Οκτώβριο χρειάζεται να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, η οποία απαιτεί νομοθετήματα για την καθολική ενοποίηση των Ταμείων, την αύξηση των ποινών για τις πρόωρες συντάξεις, την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, κ.α. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει ισοδύναμα, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε την επίσπευση της έκδοσης του πορίσματος της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό.
Στα εργασιακά, το υπουργείο θα πρέπει να ξεκινήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις -τι οποίες η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία- και τις συλλογικές συμβάσεις. Μάλιστα, ο υπουργός έχει εξασφαλίσει τον ερχομό στην Αθήνα του διευθυντή του ILO ο οποίος επιθυμεί να δει και τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαμόρφωση του νέου τοπίου στα εργασιακά.
3. ΕΣΠΑ και εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
Ο υπουργός ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, έρχονται σύντομα αντιμέτωποι τόσο με τις σαρωτικές αλλαγές στην αγορά με την απελευθέρωση επαγγελμάτων, ενώ πρέπει να ‘τρέξουν’ και τις διαδικασίες για την εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, γεγονός που μπορεί να δώσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.
4. Κρίσιμος ο τομέας της ενεργείας
Ένα, βεβαία, από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα είναι αυτό της ενέργειας. Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, έδωσε τον τόνο μόλις χθες, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Βέβαια το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει νέο πεδίο διαβουλεύσεων με τους δανειστές,καθως αυτοί επιμένουν στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ. Λύση,τέλος, για τον ΑΔΜΗΕ, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι έχει βρεθεί. Μένει, βέβαια, να την εγκρίνει και το κουαρτέτο!…
iefimerida