Με τις αποδείξεις στα χέρια κινδυνεύουν να μείνουν οι φορολογούμενοι μια και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα αποφασίσει πόσες πρέπει να συγκεντρωθούν για να χτιστεί το αφορολόγητο.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Mega, στον αέρα παραμένει και ο σχεδιασμός του 2016, καθώς αν και υπάρχει σκέψη να συνδεθεί το αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος, είναι πλέον αμφίβολο αν προλαβαίνουν να προμηθευτούν όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες το ειδικό μηχάνημα έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
Το αφορολόγητο αναμένεται να είναι στα 12.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο σχεδιάζει την εφαρμογή μικρών συντελεστών για τις επόμενες 10.000 – 15.000 ευρώ ώστε να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις.
Έρχεται φοροκαταιγίδα
Με μία καθυστέρηση μερικών μηνών, εκατομμύρια φορολογούμενοι πρόκειται να δουν στους λογαριασμούς τους τον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο το κράτος αναμένει 2,650 δισ. ευρώ σε 5 δόσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στην εισφορά των Ελλήνων για τους φόρους ακινήτων η οποία αναμένεται να φτάσει το 1,4% του ΑΕΠ από το 0,4% που ήταν προηγουμένως.
Ταυτόχρονα, έρχονται:
- Νέα “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά έρχονται για τους αγρότες με την προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%
- Νέα “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά για επιχειρήσεις με την προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%
- “Ψαλίδι” 50% στο κονδύλι επιδόματος θέρμανσης
- Νέα εκκαθαριστικά Φόρου Πολυτελείας στα Ι.Χ από το 10% στο 13% (άνω των 2.500 κ.ε.).
Και ακολουθούν:
- Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πρώτα νησιά
- Η αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 6 λεπτά στα 20 λεπτά το λίτρο
- Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (ή ισοδύναμα 300- 350 εκατ. ευρώ).
Όπως αποκάλυψε η Κομισιόν, οι έμμεσοι φόροι από το 11,7% του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης, πλέον ανέρχονται στο 15,9% του ΑΕΠ, χτυπώντας αδιακρίτως και τα χαμηλά εισοδήματα.
iefimerida