Τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διατηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνθεση του κυβερνητικού παζλ, ώστε να μπορούν να αποτυπωθούν όλες οι τάσεις και τα όποια ρεύματα.
Στελέχη που γνωρίζουν άριστα την κομματική γεωγραφία, λένε ότι όλες αυτές τις μέρες προηγήθηκαν ζυμώσεις επί ζυμώσεων για τα χαρτοφυλάκια, ενώ μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας είναι κοινό συμπέρασμα, ότι οι όποιες κριτικές φωνές προέρχονται πια από τους «53», που όμως δεν έχουν ούτε μεταξύ τους ενιαία “γραμμή”.
Οι προεδρικοί
Το…προεδρικό ψηφιδωτό είναι πολύχρωμο και πολυσύνθετο και χωρίζεται στους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όπως είναι δηλαδή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης (με πολλά «ένσημα» στον κομματικό μηχανισμό), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Μια δεύτερη «κατηγορία» είναι όσοι βρίσκονται εξίσου κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, κυρίως όμως από το ’12 και μετά, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε σε εκλογικά ποσοστά. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης , Σταύρος Κοντονής και Γιάννης Αμανατίδης κ.α.
«Η εναπομείνασα… ομάδα των 53»
Το τελευταίο διάστημα η δράση των «53» βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και αρκετοί μίλησαν για άλλη μια «εσωκομματική πληγή» (μετά και το κείμενο που είχε κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή της 30ης Αυγούστου).
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι από τα βασικά στελέχη των “53” και στον απόηχο της ιδιαίτερης αναγνώρισης που έτυχε από τους εταίρους για τη συγκροτημένη οικονομική του άποψη, δεν θα μπορούσε να λείπει από την κυβέρνηση.
Και ο Θοδωρής Δρίτσας όμως παρέμεινε στο υπουργικό σχήμα, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει διατυπώσει ενστάσεις για κυβερνητικές επιλογές.
Όσο για τη Θεανώ Φωτίου, είχε υπογράψει το πρώτο κείμενο της εν λόγω τάσης (τον Ιούνιο του ’14) και πλέον ανήκει στην ομάδα των «προεδρικών».
«Πλατφόρμα 2010»
Γνωστή για πολλούς και ως «τάση Παπαδημούλη». Ανήκουν σε αυτήν οι κκ Γιάννης Μπαλάφας και Σία Αναγνωστοπούλου και μετέχουν αμφότεροι στην κυβέρνηση.
Οι πασοκογενείς
Από την Σοσιαλιστική Τάση –που δεν υπάρχει πια- προέρχεται ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, όπως και ο Μάρκος Μπόλαρης που ανέλαβε υφυπουργός στο Αγροτικής Ανάπτυξης και για τον οποίο βέβαια σημειώνονται αντιδράσεις.
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης , προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει διατελέσει μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και από τον Οκτώβριο του 2010 είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Οι εξωκοινοβουλευτικοί
Τέλος, δυναμικό «παρών» δίνουν και οι εξωκοινοβουλευτικοί που αποτελούν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως ο Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο Γιάννης Μουζάλας, με τον δεύτερο βέβαια να είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Στο Οικονομικό επιτελείο δραστηριοποιούνται ο μέχρι πρότινος «αόρατος τεχνοκράτης» Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είχε στα χέρια του το «πηδάλιο» της οικονομίας το τελευταίο διάστημα ως υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Στην οδό Νίκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Στους εξωκοινοβουλευτικούς ανήκει και ο υποψήφιος στην Α’ Αθήνας Χριστόφορος Βερναδάκης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Ο Κώστας Φωτάκης, με καθήκοντα αναπληρωτού υπουργού έρευνας και καινοτομίας, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στη θέση αναπληρωτού υπουργού αρμόδιου για θέματα διαφθοράς που είναι και το μεγάλο «στοίχημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αμετακίνητοι τέλος είναι η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Τέρενς Κουίκ, ενώ νέα είσοδο έκανε ο Τάσος Πετρόπουλος που πήρε το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
iefimerida