Σε απενεργοποιήσεις Αριθμών Φορολογικού Μητρώου σε επιχειρήσεις εισαγωγών και εξαγωγών που κλέβουν ΦΠΑ μέσω
τριγωνικών εικονικών συναλλαγών θα προχωρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, ανοίγει τον δρόμο στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ να «τραβά την πρίζα» σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η επιχείρηση έχει μπει σε «μαύρη λίστα» άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό e-mail ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί.
Στην σχετική απόφαση απαριθμείται πλειάδα περιπτώσεων οι οποίες θα οδηγούν εφεξής σε ακύρωση κάθε δυνατότητας συναλλαγής από την επιχείρηση, μετά τη διαγραφή του ΑΦΜ της.
Έτσι, αν διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές για έναν χρόνο δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ή για έναν χρόνο υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, τότε αυτομάτως το ΑΦΜ της επιχείρησης θα απενεργοποιείται.
Άμεση ακύρωση του ΑΦΜ θα γίνεται όταν διαπιστώνεται πως ο φορολογούμενος δεν βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα ή ότι έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια εφορία.
Ακύρωση του ΑΦΜ θα επιβάλλεται και όταν διαπιστώνεται πως η επιχείρηση έχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά στον ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμός κ.λπ.) ή αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα τα οποία ζητούνται από τη φορολογική διοίκηση.
Σε ειδικές περιπτώσεις η απόφαση της ΓΓΔΕ προβλέπει έγγραφη προειδοποίηση αναστολής ΑΦΜ με παροχή προθεσμίας 10 ημερών για εξηγήσεις εκ μέρους της επιχείρησης.
δολ