Οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη ή εκείνους που έχουν «κόκκινα» δάνεια να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, προσφέροντας χαμηλά επιτόκια, διαγραφή τόκων, ακόμη και μέρος του κεφαλαίου, για χορηγήσεις που θεωρούνται «χαμένες».
Όπως αναφέρει μάλιστα ο «Ελεύθερος Τύπος», από την στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls, οι τράπεζες παρατήρησαν ότι 4 στους 10 δανειολήπτες σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 70% των δανείων που έχει ρυθμιστεί είναι και πάλι μη εξυπηρετούμενο. Επιπλέον, το 51,3% των καταναλωτικών βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη, ενώ όσον αφορά στα στεγαστικά, το 35,6% δεν αποπληρώνεται
Έτσι, το ύψος των «κόκκινων» δανείων φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, ενώ ξεπερνά τα 110 αν προστεθούν και εκείνα με καθυστέρηση από ένα μήνα έως τρεις. Για αυτό το λόγο, αλλά και επειδή οι τράπεζες υποβάλλονται σε stress tests οι τράπεζες προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές των δανειοληπτών προσφέροντας λύσεις κυρίως σε όσους έχουν δει ο εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, στα στεγαστικά η συνηθέστερη ρύθμιση είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, ενώ για ανέργους και οικονομικά ασθενείς εφαρμόζεται πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα μέχρι 4 έτη ή καταβολή κλασματικής δόσης (π.χ. το 30% ή το 40% της τοκοχρεωλυτικής δόσης) για περίοδο 2 με 3 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις καταβολές του, διαγράφεται το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά των τόκων, ενώ το τμήμα της δόσης που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο προστίθεται στο υπόλοιπο του δανείου.
Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες προτείνουν ακόμη και διαγραφή σημαντικού τμήματος της οφειλής με την προϋπόθεση ότι οι δανειολήπτες θα καταβάλουν άμεσα το εναπομείναν κομμάτι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται το «σπάσιμο» της οφειλής σε καλό και κακό δάνειο με το πρώτο κομμάτι να εξυπηρετείται κανονικά και το δεύτερο να «παγώνει» επ’ αόριστον.
iefimerida