Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ: ένας σούπερ σταρ στο σαλόνι μας! Με την ασπρόμαυρη φανέλα και τον δικέφαλο στο στήθος, ο Βούλγαρος έχει ήδη κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους
κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί ποτέ σε ελληνική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ δεν απέκτησε απλώς έναν σπουδαίο, παγκόσμιας φήμης, σέντερ φορ. Απέκτησε μια εξέχουσα ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Ο Μπερμπάτοφ είναι sui generis από όποια πλευρά κι αν προσεγγίσει κανείς τον χαρακτήρα του.
Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο επιθετικό του ΠΑΟΚ:
1. ΜΑΦΙΑ! Η ζωή του κατά περίεργο και… ανατριχιαστικό τρόπο, είναι δεμένη με την «κόζα νόστρα». Τον χαρακτηρίζουν σωσία του Αντι Γκαρσία και δεν έχουν άδικο, αφού η ομοιότητά του με τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Ο Νονός 3» είναι εκπληκτική. Παράλληλα ο Μπερμπάτοφ έχει δηλώσει πως έμαθε αγγλικά παρακολουθώντας την τριλογία του «Νονού».
Ολα αυτά θα ήταν απλώς μερικές λεπτομέρειες της προσωπικότητάς του, αν δεν είχε εμπλακεί σε περιπέτειες με τον υπόκοσμο της Βουλγαρίας και μάλιστα δις στο παρελθόν! Το 2009 όταν είχε πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η βουλγαρική μαφία τού ζήτησε χρήματα για «προστασία», απειλώντας τη σύντροφό του, Ελένα και τη νεογέννητη κόρη του.
Ο Μπερμπάτοφ πέταξε πάραυτα στο Μπλαγκόεβγκραντ (με τζετ που ναύλωσε ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον) και… διευθέτησε το ζήτημα μόνος, χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας. Την είδηση είχε μεταδώσει και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βουλγαρία.
Μια δεκαετία νωρίτερα, το 1999, ένας παρανοϊκός μαφιόζος και αφεντικό της Λέφσκι Κιούστεντιλ, απήγαγε και κράτησε για 48 ώρες τον 18χρονο τότε Μπερμπάτοφ, για να τον… πείσει να αγωνιστεί στην ομάδα του. Το όνομά του ήταν Γκεόργκι Ιλιεφ και πέντε χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε κοντά στο Μπουργκάς.
2. ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ο Μπερμπάτοφ δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές εκείνους, οι οποίοι στον ελεύθερό του χρόνο κάνουν τζετ σκι στη Μύκονο ή στην Ιμπιθα. Τον Ιούνιο του 2011 εγγράφηκε στην Ακαδημία Εθνικού Αθλητισμού της Σόφιας και πέρασε προφορικές εξετάσεις στην Ψυχολογία και την Ιστορία του Αθλητισμού. Δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις σπουδές του.
3. ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΤΕ. Τον Αύγουστο του 2012 οι άνθρωποι της Φιορεντίνα περίμεναν στις 13.30 την άφιξη πτήσης από το Λονδίνο, για να υποδεχθούν τον Μπερμπάτοφ που μόλις είχε λύσει το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βούλγαρος δεν πήγε ποτέ στην Τοσκάνη, αφού την τελευταία στιγμή μπήκαν στο «παιχνίδι» η Γιουβέντους και η Φούλαμ.
Η Φιορεντίνα σε ανακοίνωσή της κατακεραύνωσε τον Μπερμπάτοφ: «Ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά και την ικανότητα του ποδοσφαιριστή, χαιρόμαστε που δεν έρχεται στη Φιορεντίνα. Δεν αξίζει στην πόλη μας, τη φανέλα μας και τα ιδανικά που αυτή αντιπροσωπεύει». Ομως, ο Βούλγαρος απάντησε: «Ποτέ δεν υποσχέθηκα τίποτα. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν κάποιος είναι απογοητευμένος. Σε τελική ανάλυση, έχω το δικαίωμα να επιλέξω πού θα παίξω». Τελικά επέλεξε τη Φούλαμ.
4. «ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ». Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Βουλγαρίας με 48 γκολ, αποφάσισε να την εγκαταλείψει μόλις στα 29. Ο βασικός λόγος; Οι αποτυχίες, καθώς σε δέκα χρόνια διεθνούς καριέρας, κατάφερε να αγωνιστεί μόνο σε μία μεγάλη διοργάνωση, το EURO 2004.
«Πρέπει να ξέρει κανείς πότε να πει “φτάνει”, ώστε να μην κάνει τον βλάκα στα μάτια των άλλων. Να λέει “μπορώ τα πάντα” και ταυτόχρονα να μην γίνεται τίποτε. Το σκέφτηκα καλά και έκρινα. Φτάνει τόσο», ήταν η δήλωσή του την ημέρα της αποχώρησης, τον Μάιο του 2010.
5. ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Οταν δεν «ζωγραφίζει» στο γήπεδο, ο Μπερμπάτοφ μπορεί να το κάνει εξίσου καλά με ένα μολύβι και μια κόλλα χαρτί. Πρόκειται για εξαίρετο ταλέντο στο σχέδιο, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια επίσκεψη στη σελίδα του στο Facebook. Ειδικά το σχέδιο του Μοχάμεντ Αλι και η καρικατούρα του «Νονού» είναι συναρπαστικά. Επίσης, του αρέσει το μπάσκετ και ο κινηματογράφος.
6. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Είπαμε, όσο κι αν ψάξει κανείς στο παρελθόν, δεν θα δει τον «Ντίμι» δίπλα σε εκρηκτικά φωτομοντέλα και celebrities. Παραμένει με την Ελένα πάνω από μία δεκαετία και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: την Ντέα (2009) και την Έλια (2012). Μάλιστα σε όλο το… σόι στο Μπλαγκόεβγκραντ υπήρχε βεβαιότητα πως το δεύτερο κορίτσι θα έπαιρνε το όνομα της μητέρας του, Μαργκαρίτα. Ομως ο Ντίμιταρ και η Ελένα είχαν άλλη άποψη!
7. ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. Στις 17/11/1999 ο 18χρονος Μπερμπάτοφ παίρνει τη θέση του Αλεξαντρόφ, στο 65΄ του φιλικού αγώνα Ελλάδα-Βουλγαρία. Ηταν η πρώτη εμφάνιση του 19χρονου επιθετικού με την εθνική του ομάδα. Το ματς έγινε στην Κοζάνη και η Ελλάδα νίκησε 1-0 με γκολ του Κυπαρίσση στο 61΄.
8. ΜΗΝ ΜΕ ΨΗΦΙΣΕΤΕ! Αναδείχθηκε κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής από το 2004 έως το 2010 με μοναδικό «παρένθεση» το 2006. Ομολόγησε ότι… βαρέθηκε και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να τον ψηφίζουν, ώστε να πάρει το βραβείο κάποιος νεότερος παίκτης. Πράγματι το 2011 καλύτερος αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Νικολάι Μιχαϊλοφ, που τότε ήταν 23 ετών.
9. ΑΠΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΥΡΜΟ, ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ. Ο Μπερμπάτοφ δεν βίωσε τον διασυρμό της Λεβερκούζεν, στο 6-2 από τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη. Ηταν τραυματίας κι έτσι δεν μετείχε στην αποστολή. Αντίθετα, έπαιξε στον β΄ γύρο όταν η ομάδα του εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» και απέκλεισε τον Ολυμπιακό νικώντας 2-0. Ο Βούλγαρος διαμόρφωσε με πέναλτι το τελικό σκορ στο 89΄.
10. Ο «ΤΕΜΠΕΛΗΣ». Δεν «λασπώνει» τη φανέλα, ιδρώνει λίγο και σπάνια, το μαλλί του παραμένει καλοχτενισμένο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Τον έχουν ρωτήσει ευθέως αν είναι τεμπέλης και η απάντησή του ουσιαστικά αποτελεί την επιτομή της προσωπικότητάς του: «Μην περιμένετε να με δείτε να τρέχω να μαρκάρω στα σημαιάκια του κόρνερ. Στη Βουλγαρία έχουμε ένα γνωμικό: η ποιότητα δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια»! Αγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα, αν όντως στη Βουλγαρία χρησιμοποιούν αυτό το ρητό. Ομως, με 322 γκολ σε περισσότερους από 700 επίσημους αγώνες, ποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Μπερμπάτοφ έχει άδικο;
Ακόμα όμως κι αν τον στριμώξει κανείς στη γωνία και τον επιπλήξει επειδή δεν «προσπαθεί» αρκετά, το πιθανότερο είναι ότι ο νέος σταρ του ΠΑΟΚ θα του απαντήσει δείχνοντας το t-shirt που φορούσε κάτω από τη φανέλα της Φούλαμ, στο ματς με τη Σαουθάμπτον (26/12/2012): «KEEP CALM AND GIVE ME THE BALL»!
in