ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπόγειες διαβουλεύσεις, ίντριγκες και παρασκηνιακές επαφές είναι σε εξέλιξη στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, καθώς πληθώρα στελεχών επιχειρούν να διεκδικήσουν ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.
Μετά τη συγκρότηση του νέου κόμματος από τη λαφαζανική πτέρυγα, οι «μνηστήρες» σπεύδουν να εκδηλώσουν στο παρασκήνιο το ενδιαφέρον τους και τα «συνοικέσια» διαδέχονται το ένα το άλλο.
Το διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ -που σε καμία περίπτωση δεν είναι «βελούδινο»- έγινε οριστικό και η νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα επιχειρεί να… ψαρέψει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του «Οχι». Για τον σκοπό αυτό αναζητά συμμαχίες σε συνιστώσες που μέχρι τώρα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ (όπως η ΚΟΕ και η ΔΕΑ), ενώ φλερτάρει και με κόμματα του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς (όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο B του Αλέκου Αλαβάνου).
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η θέση του επικεφαλής είναι μία αλλά οι υποψήφιοι πολλοί. Ο Π. Λαφαζάνης έχει την «προίκα» της Αριστερής Πλατφόρμας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου παίζει το χαρτί της δημοφιλίας στο αντιμνημονιακό ακροατήριο, ενώ ρόλο διεκδικεί και ο «παλαιός» Αλέκος Αλαβάνος.
Προχωρημένες είναι οι επαφές και με τον Μ. Γλέζο, ενώ μπήκε στο τραπέζι και το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη. Ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση η λαφαζανική πτέρυγα θα έπρεπε να κάνει ένα βήμα πίσω, κάτι που είναι δύσκολο με δεδομένο πως διεκδικεί ρόλο «πρωταγωνιστή».
Η απόφαση για την αυτόνομη πορεία ελήφθη ύστερα από μία άτυπη καταμέτρηση δυνάμεων στις οργανώσεις του κόμματος. Εκεί έγινε σαφές πως το αποτέλεσμα δεν μπορούσε να είναι το επιθυμητό για την εσωκομματική αντιπολίτευση, αφού στην πλειονότητά τους τα μέλη έδιναν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Αλ. Τσίπρα.
Επομένως δεν υπήρχε νόημα να δοθεί μάχη μέσα στο κόμμα και η λαφαζανική πτέρυγα αναζήτησε την τύχη της εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφωνούντες έχουν ήδη συγκροτήσει τη δική τους ομάδα και όπως αναφέρθηκε το νέο κόμμα ονομάστηκε Λαϊκή Ενότητα.
Στο τραπέζι είχαν πέσει και προτάσεις -που τελικά απορρίφθηκαν- να περιλαμβάνεται στο όνομα του κόμματος η λέξη «όχι» και Iskra (που σημαίνει σπίθα και ήταν το όνομα της πρώτης εφημερίδας του Λένιν). Μία πρόταση που συζητήθηκε ήταν να ονομαστεί Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο, αλλά υπήρξαν επιφυλάξεις για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η ονομασία ΕΑΜ.
Οι 25 βουλευτές
Σε πρώτη φάση έχουν υπογράψει 25 βουλευτές και ήδη έχουν μοιραστεί οι κεντρικοί ρόλοι. Το σημαντικό πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έχει ανατεθεί στον Δημήτρη Στρατούλη, εκπρόσωπος Τύπου θα είναι ο Κ. Ησυχος, ενώ τον σχεδιασμό του οικονομικού προγράμματος αναλαμβάνουν οι Κ. Λαπαβίτσας, Γ. Τόλιος και Στ. Κουβελάκης.
Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις γίνεται σαφές πως η Πλατφόρμα διεκδικεί κεντρικό ρόλο για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και κόβει τον «αέρα» σε όσους προβάλλουν ηγετικές φιλοδοξίες. Στελέχη προειδοποιούν εν δυνάμει υποψήφιους πως «η πρωτοκαθεδρία του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οποιος επιθυμεί να συνταχθεί με το εγχείρημα θα πρέπει να δεχτεί αυτή τη γραμμή».
Με δεδομένο πως στελέχη του νέου κόμματος στο παρελθόν ήταν στο ΚΚΕ, υπήρξαν φωνές για προσέγγιση. Ωστόσο ένα τέτοιο εγχείρημα δεν έχει καμία τύχη, αφού το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και δεν σκοπεύει να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία. Μάλιστα ο Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του άσκησε κριτική στην Πλατφόρμα για τη στάση της σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής.
Πάντως η κινητικότητα που υπάρχει στο αντιμνημονιακό μέτωπο, προσελκύει ευρύτερο ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλ. Αλαβάνος επέστρεψε από τις διακοπές του στην Τήνο και δήλωσε παρών στις εξελίξεις.
Αυτό που προτείνει είναι να συγκροτηθεί μέτωπο του «όχι» που στόχο θα έχει την αναζήτηση μίας εναλλακτικής λύσης για έξοδο από το ευρώ. Μάλιστα «έκλεισε το μάτι» και στη λαφαζανική πτέρυγα, λέγοντας «η δική μας πόρτα είναι ανοιχτή στην Αριστερή Πλατφόρμα».
Να σημειωθεί πως τα περισσότερα στελέχη που ήταν στο πλευρό του Αλ. Αλαβάνου όταν αυτός ήταν πρόεδρος, είναι τώρα κοντά στην Πλατφόρμα. Ωστόσο πλέον είναι στο πλευρό του Π. Λαφαζάνη, τον οποίο θεωρούν ως καταλληλότερο να ηγηθεί του νέου σχήματος.
Οι ηγετικές φιλοδοξίες της Ζωής
Στην… κούρσα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να μπει μπροστά και να εκφράσει το αντιμνημονιακό μέτωπο. Δεν κρύβει τις ηγετικές της φιλοδοξίες, ενώ γνωρίζει πως δεν μπορεί να έχει τύχη αν αποφασίσει την αυτόνομη κάθοδό της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετρήσεις για την απήχηση που θα είχε ένα κόμμα δικό της δεν αφήνουν περιθώρια για την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών (καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πάνω από μονάδα). Επίσης επηρεάζει πολύ μικρό αριθμό βουλευτών (π.χ. Ραχήλ Μακρή) και στελεχών, κάτι που καθιστά ακόμα δυσκολότερη μία μοναχική πορεία. Η πτέρυγα των λαφαζανικών θέλει να συμπεριλάβει τη Ζ. Κωνσταντοπούλου στις λίστες, καθώς εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα κοινωνικά στρώματα που και οι ίδιοι στοχεύουν. Ωστόσο η Πλατφόρμα δεν είναι διατεθειμένη να της δώσει τον «πρώτο ρόλο», κάτι που έχει ήδη ξεκαθαριστεί.
Δεν υπάρχει επίσης ουσιαστική γέφυρα επικοινωνίας της λαφαζανικής πτέρυγας με τον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Εκτιμούν πως είναι κοντά στον αμερικανικό τρόπο σκέψης και υπάρχουν ιδεολογικά προσκόμματα. Το βασικό πάντως επιχείρημα όσων διαφωνούν ριζικά με μία τέτοια συνεργασία είναι πως δεν μπορεί η Πλατφόρμα να χρεωθεί τη διαπραγμάτευση του Γ. Βαρουφάκη όσο ήταν στο υπουργείο.
Ενας ακόμα «παίκτης» είναι και η ΚΟΕ, που έχει τέσσερις βουλευτές (Δ. Κοδέλας, Ελ. Σωτηρίου, Β. Κυριακάκης και Β. Χατζηλάμπρου). Η συγκεκριμένη τάση ήταν κοντά στην προεδρική πλειοψηφία λόγω και της καλής «χημείας» του Ρ. Ρινάλντι με τον Αλ. Τσίπρα, ωστόσο είπε «όχι» στην ψήφιση του μνημονίου.
Στο εσωτερικό της η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς ο Β. Κυριακάκης είναι ανάμεσα στους 25 που υπέγραψαν το κείμενο για τη Λαϊκή Ενότητα. Τα ονόματα των άλλων τριών βουλευτών αρχικά είχαν συμπεριληφθεί στον τελικό κατάλογο αλλά στην πορεία αποσύρθηκαν. Και ακολούθησε μία σαφής δήλωσή τους πως «δεν έχουμε συνυπογράψει την ίδρυση νέου κόμματος».
Προσέγγιση έχει υπάρξει και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ωστόσο το θέμα έχει «μπλεχτεί» στις τάσεις του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΡΑΣ και η ΑΡΑΝ λένε «ναι» στο να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία, ωστόσο άλλες τάσεις του είναι αντίθετες.
Παράλληλα το νέο κόμμα ρίχνει γέφυρες στο ΕΠΑΜ αλλά και σε κινήματα. Το «παρών» θα δώσουν και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που έχουν κάποιες δεκάδες στελέχη σε όλη τη χώρα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr