Τέλειος συνδιασμός με μια χωριάτικη σαλάτα.
Σκεφτόμαστε συχνά ότι το σουφλέ με τυριά είναι ένα δύσκολο πιάτο. Στην πραγματικότητα είναι πανεύκολο και αρκεί να το προετοιμάσουμε και να το ψήσουμε για 45 λεπτά την τελευταία στιγμή. Το μόνο πράγμα που δεν αντέχει το σουφλέ είναι να περιμένει ψημμένο, θέλει άμεσο σερβίρισμα και κατανάλωση!
Υλικά για 6 άτομα
- 150 γραμμάρια τυριά τριμμένα ή για τρίψιμο (Εμενταλ, γραβιέρα σκληρή)
- 5 αυγά
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- 50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 ml γάλα ελαφρύ
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο για τρίψιμο
Εκτέλεση
- Αρχίστε με το να τρίψετε τα τυριά στον τρίφτη
- Εγώ προτιμώ να τα τρίψω παρά να τα αγοράσω έτοιμα σε πλαστικό
- Βάλτε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λυώσει, σε πολύ χαμηλή φωτιά
- Προσθέστε το αλεύρι
- Με ένα αυγοδάρτη αναμείξτε απαλά
- Πρσθέστε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατέψτε πιο ζωηρά
- Διαλύστε αν υπάρχουν σβώλοι και ανακατέψτε σε πιο υψηλή φωτιά
- Μόλις πάρει λίγο σώμα, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά
- Τότε προσθέστε τους κρόσκους έναν έναν και ανακατέψτε απαλά κάθε φορά
- Προσθέστε (εκτός φωτιάς) τα τυριά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
- Χτυπήστε τα ασπράδια σε καλή μαρέγκα
- Προσθέστε στα υλικά απαλά, λίγο λίγο
- Βουτυρώστε ένα σκεύος ψηλό για το σουφλέ σας
- Είναι καλύτερο να ρίξετε λίγο τριμμένο τυρί στον πάτο του σκεύους, ξεροψήνεται και γίνεται υπέροχο, ενώ το σουφλέ βγαίνει ευκολότερα
- Ρίξτε όλα τα υλικά στο σκεύος και αφήστε το στο ψυγείο
- Δεν παθαίνει τίποτα, αντίθετα το κρύο θα κάνει το σουφλέ να φουσκώσει περισσότερο
- Όταν έρθει η ώρα, ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε για 45 λεπτά
- Σερβίρετε άμεσα, αρκεί και μια απλή σαλάτα για να κάνετε ένα τέλειο τραπέζι
Και να θυμάστε ότι μόλις πάρετε τον αέρα στο σουφλέ, μπορείτε να δημιουργείτε υπέροχα σουφλέ με φρούτα:
iefimerida