oneira

Οι παρακάτω πληροφορίες που αφορούν στον ύπνο των ανθρώπων προέρχονται από επιστημονικές μελέτες και σίγουρα θα σας θυμίσουν κάτι από τον εαυτό σας.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Grant MacEwan University στον Καναδά, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσφέρουν στους παίχτες μια παράξενη ιδιότητα. Καθώς περνούν τόση ώρα παίζοντας σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, οι παίχτες καταλήγουν με την δεξιότητα να ελέγχουν το πώς ενεργούν στα όνειρά τους. Μάλιστα, η επικεφαλής της έρευνας βρήκε πως οι παίχτες ήταν λιγότερο πιθανό να δουν εφιάλτες, ως αποτέλεσμα της δυνατότητάς τους να αντιπαλέψουν τον επικείμενο, νυχτερινό εφιάλτη.

Στη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του 1966, βρέθηκε πως τα όνειρα είναι κατά βάση οπτικά και ακουστικά, ενώ αυτό που φαίνεται να απουσιάζει εντελώς είναι η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης στη διάρκειά τους. Τουλάχιστον αυτό κατέθεσαν οι συμμετέχοντες και αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, θα δούμε πως μάλλον έχουν δίκιο…

Το  European Sleep Research Society κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν κοιμόμαστε εκτεθειμένοι σε «θετικές» μυρωδιές, π.χ.τριαντάφυλλου, βλέπουμε όνειρα θετικού περιεχομένου. Αντίθετα, αν στη διάρκεια του ύπνου μας μυρίζουμε «αρνητικές» μυρωδιές, π.χ. χαλασμένου αυγού, το περιεχόμενο των ονείρων μας διαμορφώνεται αναλόγως.

Στη διάρκεια της ζωής του, ένας ενήλικας θα δει πάνω από εκατό χιλιάδες όνειρα. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε μια δωδεκάδα όνειρα κάθε νύχτα.

Μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που έχουν συμμετάσχει σε σχετικές έρευνες κατά καιρούς, έχει δηλώσει πως έχει δει όνειρα προφητικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί δεν ενστερνίζονται αυτή τη δυνατότητα. Πολλά πράγματα, ισχυρίζονται, που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, περνούν απαρατήρητα εκ πρώτης άποψης από τον εγκέφαλό μας που όμως κάπου καταγράφει την πληροφορία και την ανακαλεί όταν το σώμα αναπαύεται.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θυμόμαστε περισσότερο τα αρνητικά παρά τα θετικά μας όνειρα. Το πιο σύνηθες καταγεγραμμένο συναίσθημα στη διάρκεια του ύπνου είναι ο άγχος.

Τα παιδιά ηλικίας 9-11 μπορούν να ανακαλέσουν μόνο το 20-30% των ονείρων τους. Στους ενήλικες, από την άλλη, το ποσοστό αυξάνεται στο 79%. Και πάλι όμως, θυμόμαστε μόνο το 5% των ονείρων που θυμόμαστε οπότε η πληροφορία που συλλέγεται όταν ανοίξουμε τα μάτια είναι πολύ περιορισμένη…

 

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed