Τσούχτρες (επιστημονική ονομασία: μέδουσες) μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ανά πάσα στιγμή σε κάποια παραλία. Αν τυχόν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να συναντήσεις μία και να δεχτείς το τσίμπημά της, δες πώς θα το αντιμετωπίσεις.
«Μια επαφή – κέντρισμα με τις τσούχτρες που βγαίνουν στις ελληνικές ακτές σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και αυτό μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα», σημειώνει η μοριακή βιολόγος Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή (medlabnews.gr).
Ποια είναι τα συμπτώματα
«Τα συμπτώματα, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να είναι βαριά ή ελαφριά. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονος.
Κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις αποτύπωση στο δέρμα τμήματος της τσούχτρας που το κέντρισε.
Σπανιότερα:
Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία
Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια
Πρώτες βοήθειες μετά την επαφή
1. Απομάκρυνε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σου πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
2. Ξέπλυνε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Όχι με γλυκό νερό, γιατί το γλυκό νερό μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Μην πιέσεις ή έστω αγγίξεις το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση με άμμο ή φύκια, γιατί είναι ό,τι χειρότερο, αφού έτσι θα αυξήσεις την ευαισθησία του δέρματός σου.
4. Τοποθέτησε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα δερματικά συμπτώματα.
5. Άλειψε την πάσχουσα περιοχή με κρέμα ειδική για το τσίμπημα τσούχτρας. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και τη φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποίησε κομπρέσες με ξιδόνερο (1 μέρος ξίδι σε 3 μέρη νερό) ή και υγρή αμμωνία. Βοηθά επίσης το κρασί αλλά και η κόκα-κόλα. Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
6. Πάρε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
7. Τέλος, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια.
Σε περίπτωση που κάποιος στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, κάλεσε αμέσως ιατρική βοήθεια».
bimag