Επιστολή πρωθυπουργού στη Ζωή Κωνσταντοπούλουtsakalotos

Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το πρωί της Τρίτης, μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη συνεχίζει να εξαίρει η κυβέρνηση.

Με νέο non paper, το Μαξίμου κάνει σύγκριση ανάμεσα στο κείμενο της συμφωνίας και τα μέτρα που απαιτούσε η Τρόικα από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Σε αυτή, καταλήγει σε 14 θετικά σημεία, τα οποία θεωρεί ότι κερδίζει η Ελλάδα από τη νέα συμφωνία.

Στη λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ο χρόνος και τα ποσά της χρηματοδότησης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ο νόμος των 100 δόσεων και η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Επιστολή πρωθυπουργού στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο μεταξύ, το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου της ζήτησε την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής. Επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ο πρωθυπουργός ζητά από την κ. Κωνσταντοπούλου να κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο, ώστε να διανεμηθεί εγκαίρως στους βουλευτές- για να προλάβει τις αντιδράσεις, όπως αναφέρει- και στη συνέχεια να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές την Τετάρτη, ώστε να γίνει η ψηφοφορία την Πέμπτη.

Τα θετικά σημεία της συμφωνίας κατά το Μαξίμου:

1) Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται στην συμφωνία, είναι χαμηλότερα από εκείνα της 5ης αξιολόγησης, κατά 11%. Αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, περίπου κατά 20 δισ.

2) Αλλαγή στον χρόνο και τα ποσά χρηματοδότησης.
Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δισ., έναντι 4 δισ. που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση.

3) Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι του ποσού των 25 δισ.

4) Επανέρχεται σε ισχύ ο Θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων.

5) Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. («πακέτο Juncker»).

6) Διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, έχουν μπει 850000 οφειλέτες.
Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, χρήση του οποίου δεν έκανε κανένας πολίτης.

7) Αποτράπηκε η εκχώρησή των κόκκινων δανείων σε distress funds.

8) Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ», παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

9) Παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου, κάνουν περίπου 350.000 πολίτες.

10) Παραμένει σε ισχύ η δωρεάν εξέταση των πολιτών στα νοσοκομεία, χωρίς το εισιτήριο των 5 ευρώ.

11) Επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα.

12) Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

13) Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιον τρόπο ώστε τα έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.
Αυτό δεν συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πήγαινε κατά 100% στην αποπληρωμή του χρέους.

14) Η συμφωνία δεν προβλέπει υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed