Το σχέδιο του υπ. Αμυνας για να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού…
ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΣ

Σχέδιο να ντυθούν στο χακί και οι γυναίκες, σε εθελοντική βάση, με στρατιωτική θητεία έξι μηνών και βασικό κίνητρο την παροχή μορίων στη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις Ενοπλες Δυνάμεις είτε ως επαγγελματίες οπλίτες είτε ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης, επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης προσωπικού που υπάρχει στο στράτευμα, με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, λόγω υπογεννητικότητας.

Οπως ανέφεραν ανώτατες πηγές του Πενταγώνου στη «δημοκρατία», οι γυναίκες θα μπορούσαν να στρατεύονται, πάντα σε εθελοντική βάση, προκειμένου να λαμβάνουν πλήρη στρατιωτική εκπαίδευση και εν συνεχεία να υπηρετούν σε κάποια στρατιωτική μονάδα με στόχο την απόκτηση της ελάχιστης εμπειρίας σε ένοπλες υπηρεσίες. Για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης εκτιμάται ότι απαιτούνται έξι μήνες θητείας. Πρόκειται, δηλαδή, για διάστημα ανάλογο εκείνου κατά το οποίο οι άνδρες στρατιώτες περνούν τη βασική εκπαίδευσή τους στα κέντρα και εν συνεχεία τοποθετούνται στις μονάδες των παραμεθόριων περιοχών. Σημειώνεται ότι η θητεία των στρατιωτών είναι εννέα μήνες.

Προκειμένου να υπάρξουν ενδιαφέρον και προσέλκυση γυναικών στα στρατόπεδα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σκέφτονται να προσφέρουν ως κίνητρο την παροχή συγκεκριμένου αριθμού μορίων, έτσι ώστε, όταν προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός για πρόσληψη προσωπικού στις Ενοπλες Δυνάμεις είτε με τον θεσμό του επαγγελματία οπλίτη (ΕΠΟΠ) είτε με τον θεσμό του οπλίτη βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ), να συμμετάσχουν με έναν… αέρα. Δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να πριμοδοτούνται και για άλλες σχολές ή θέσεις των Σωμάτων Ασφαλείας, αν και αυτό είναι δύσκολο πλέον, δεδομένου ότι οι περισσότερες σχολές μπαίνουν στο αυστηρό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ευκαιρία
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ανακοινώσει ότι προγραμματίζει να προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 1.000 ΟΒΑ με μισθό μόνιμου επαγγελματία οπλίτη (περίπου 900 ευρώ μεικτά) και σκοπό να καλύψει ανάγκες σε υπηρεσίες των μονάδων της παραμεθορίου. Η δέσμευση αυτή θα υλοποιηθεί, όπως εκτιμάται, με το που θα το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Ισως αυτή να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να τεθεί -έστω πιλοτικά- σε εφαρμογή το σχέδιο της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών. Οι ηλικίες όσων θελήσουν να καταταγούν για στρατιωτική θητεία έξι μηνών θα είναι αντίστοιχες των ανδρών.

Το σχέδιο της εθελοντικής στράτευσης γυναικών υπάρχει στα συρτάρια των επιτελείων εδώ και χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες, που η τρόικα με τα μέτρα που επιβάλλει σφίγγει ακόμη περισσότερο τη «μέγγενη» για προσλήψεις στο Δημόσιο και κατά συνέπεια στις Ενοπλες Δυνάμεις, ανασύρθηκε. Το δε πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και συνεργατών του στο Ισραήλ έδωσε κάποιες νέες ιδέες. Μπορεί η Ελλάδα να μη συγκρίνεται με το Ισραήλ όσον αφορά τους κινδύνους που διατρέχει στα σύνορά της, αλλά η αντιστοιχία θητείας τριών χρόνων για τους άνδρες και δύο χρόνων για τις γυναίκες (υποχρεωτικά εκεί) φαίνεται πως αποτέλεσε τη βάση για το εξάμηνο της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών στον Ελληνικό Στρατό.

Οπως και να έχει, στόχος τού να ντυθούν και οι γυναίκες στο χακί είναι να καλυφθούν τα κενά προσωπικού στις Ενοπλες Δυνάμεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω της «απαγόρευσης» προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών, της μειωμένης απόδοσης των κλάσεων στρατευσίμων, του μειωμένου αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές και βεβαίως των αυξημένων απαιτήσεων. Το κλείσιμο στρατοπέδων είναι μια λύση, αλλά εδώ και πολλά χρόνια μοιάζει με… ανέκδοτο, ενώ η αύξηση της στρατιωτικής θητείας για τους οπλίτες δεν προάγεται εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Ανδρέας Κούτρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.