Ραγδαίες ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να φέρει το Συνέδριο που δρομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας για το Σεπτέμβριο και στο οποίο εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή με όσους διαφωνούν.
Το πρώτο Συνέδριο που θα διεξαχθεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πανηγυρικούς τόνους, όπως ανεμένετο, καθώς θα έχει και πρώτη φορά «αριστερό Μνημόνιο». Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. «Οσοι συμφωνούν θα προχωρήσουμε μαζί, όσοι διαφωνούν ας τραβήξουν το δρόμο τους» θα είναι η λογική που θα διέπει τη στρατηγική του Πρωθυπουργού.
Γνωρίζει άριστα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι το «προϊόν» που μπορεί να «πουλήσει» πολιτικά, είναι μόνον ο εαυτός του: Το brand name Τσίπρας είναι, ακόμη τουλάχιστον, αποδεκτό και δημοφιλές στον κόσμο. Προεκλογικά είχε να διαχειριστεί την ελπίδα, να εξαγγείλει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Πλέον δεν έχει άλλα «χαρτιά», θα μπορούσε να υποστηρίξει απλώς ότι είναι καλύτερος διαχειριστής από τους προηγούμενους, μακριά από το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, παρά το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που έχει ξοδέψει με την πεντάμηνη διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία με τους εταίρους.
Στο Συνέδριο που εξήγγειλε σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας για το Σεπτέμβριο μιλώντας για «ευρείες συλλογικές διαδικασίες, ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα», έστειλε δύο σαφή μηνύματα:
1. Ζήτησε να στοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό. Με άλλα λόγια, οι κομματικοί να πιάσουν τα μηνύματα της κοινωνίας.
2. Διαχώρισε ξεκάθαρα την θέση του από τους Λαφαζάνη, Βαρουφάκη κ.λπ διαφωνούντες λέγοντας πως δεν άρθρωσαν ποτέ πειστική εναλλακτική πρόταση.
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να υπάρξει μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης ώστε να μην επέλθει η οριστική ρήξη – εξ ου και το ραντεβού που θα κάνει τις επόμενες ώρες με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του επόμενου Σαββατοκύριακου, όπου έχει την πλειοψηφία η Αριστερή Πλατφόρμα. Εξάλλου, αναμένεται με την παρουσία του στην νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους διαφωνούντες, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει διχασμός.
Ομως, είναι προφανές ότι στο Συνέδριο, που αποτελεί την κορυφαία συλλογική διαδικασία του κυβερνώντος κόμματος θα «ξεκαθαρίσουν» οι λογαριασμοί μεταξύ κυρίως δύο τάσεων: Των «προεδρικών» και της Αριστερής Πλατφόρμας.
Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αμάλγαμα από πολυποίκιλες συνιστώσες οι οποίες, παρότι καταργήθηκαν τύποις, εξακολουθούν να ενυπάρχουν ως ρεύματα σκέψης και λειτουργίας με εντελώς διαφορετική στρατηγική. Μάλιστα, ο Γιάννης Πανούσης έσπευσε να πει ότι οι δύο αποκλίνουσες απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν με «τρικομματική συγκυβέρνηση» και κάλεσε τον Τσίπρα να κόψει τον γόρδιο δεσμό.
Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε σε αδρές γραμμές τις τάσεις που σχηματοποιούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα νέα δεδομένα και ασφαλώς ανέδειξε ανάγλυφα το βαθύ χάσμα στις δύο κύριες πλευρές:
Οι «ευρωπαϊστές-προεδρικοί»
Οι «σωματοφύλακες» του Αλέξη Τσίπρα, όπως οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς.
Κοντά στον Πρωθυπουργό είναι και η Πλατφόρμα 2010 στην οποία ανήκουν οι ευρωπαϊστές Ρένα Δούρου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Μπαλάφας.
Κοντά στον Τσίπρα είναι και οι «53». Μετά την ψηφοφορία διχάστηκαν. Στηρίζουν τον Πρωθυπουργό αν και ασκούν ενίοτε κριτική. Ανάμεσά τους οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τάσος Κορωνάκης, Ράνια Σβίγγου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Μιχαλάκης, Βαξεβανάκης, Κατριβάνου κ.α.
Ωστόσο άλλοι δείχνουν να λοξοκοιτάζουν προς την Αριστερή Πλατφόρμα όπως οι Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Κώστας Ζαχαριάς, Ηρώ Διώτη, Δανάη Τσίκα.
Στη χορεία των υποστηρικτών Τσίπρα ανήκει και η προσφάτως ιδρυθείσα Ενωτική Κίνηση από πρωτοβουλία «προεδρικών» όπως ο Στέλιος Παππάς (πατέρας του υπουργού Επικρατείας) Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Μπουρνούς κ.α.
Η τάση των Σοσιαλιστών, στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Τσουκαλάς, Σοφία Σακοράφα, Θεοδώρα Τζάκρη, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Πλην της ευρωβουλευτού Σακοράφα, που αρκεί σκληρή κριτική στη συμφωνία, οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι θα συνταχθούν με την πλευρά Τσίπρα.
Οι δραχμολάγνοι
Ηγετικό ρόλο παίζει η Αριστερή Πλατφόρμα η οποία έχει συσπειρώσει με τους «συμπαθούντες» έναν συμπαγή πυρήνα άνω των 30 βουλευτών. Επιμένει ότι υπάρχει εναλλακτική εκτός ευρώ και απορρίπτει μετά βδελυγμίας την οδό των μνημονίων. Στα εσωκομματικά όργανα, η ομάδα των διαφωνούντων κυριαρχεί αφού έχει πλειοψηφία της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των τοπικών οργανώσεων. Από το συνέδριο και εντεύθεν έχει συνταχθεί με τις ΔΕΑ, ΚΟΕ, ενώ μικρότερες τάσεις όπως το Κόκκινο, η ΑΠΟ, η ΚΟΤΑ κ.α. που έχουν ταχθεί αναφανδόν κατά της μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ψηφοφορία που έγινε για το δεύτερο πακέτο μέτρων, τα 32 «όχι» της πρώτης διαδικασίας, έγιναν 31, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια εντυπωσιακή πιρουέτα ψηφίζοντας αυτή τη φορά «ναι». Κατά τα λοιπά η ανθρωπογεωγραφία ήταν η ίδια:
Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κων/νος Ζαχαρίας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλειος Κυριακάκης, Aλεξάνδρα Τσανάκα
Οχι επέλεξε και η Ραχήλ Μακρή που διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Βουλής – μέχρι πρότινος – ανήκε στην προεδρική φρουρά, τύποις, ωστόσο έχει επιλέξει ξεκάθαρα τον δικό της δρόμο που δείχνει να συγκλίνει με της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για ηγετικές φιλοδοξίες.
Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Νίνα Κασιμάτη από το «ναι» της προηγούμενης ψηφοφορίες, επέλεξε το «παρών». Παρών ψήφισαν οι Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε ψηφίσει «Οχι») και Δανάη Τζήκα.
Επιπλέον οι δύο βουλευτές που πρόσκεινται στους Ενεργούς Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, οι Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας επέλεξαν το «όχι» με ό,τι αυτό συνεπέγεται.
Εν αναμονή
Υπήρξαν και βουλευτές που επέλεξαν να διαχωρίσουν τη θέση τους ελαφρώς, δείχνοντας ότι τελούν εν αναμονή των εξελίξεων, Οι Νικόλας Μιχαλάκης, Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης. Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός, Θεοφάνης Κουρεμπές.
iefimerida