Άστραψε και βρόντηξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά των “ανταρτών” που διαφοροποιήθηκαν στην ψήφιση των μέτρων και προαναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές μετά τη συμφωνία, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα συμμόρφωσης διαμηνύοντάς τους ότι δεν πρόκειται να τους ανεχθεί άλλο.
Τα… μέτωπα που έχουν ανοίξει για τον πρωθυπουργό είναι πολλά και όλα δείχνουν πως η εξέλιξή τους θα καθορίσει τόσο την ενότητα ή τη διάσπαση του κόμματός του όπως και τη συνοχή της κυβέρνησης.
Με φόντο λοιπόν τα παραπάνω, το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο Μέγαρο Μαξίμου διένυσαν … χιλιόμετρα διαβουλεύσεων, σε μια προσπάθεια να αποτιμήσουν τα εως τώρα δεδομένα, να δουν με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν και ταυτόχρονα να καταστρώσουν έναν “οδικό χάρτη” για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν.
Αποτιμώντας την έως τώρα κατάσταση πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να ανταποκριθεί στις παρακάτω προκλήσεις:
1. Στον… αέρα ο ΣΥΡΙΖΑ
“Πονοκέφαλος” νούμερο ένα αυτή τη στιγμή για τον πρωθυπουργό, είναι οι διαταραγμένες εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω πολιτικών διαφωνιών. Το μεγάλο στοίχημα δε, είναι εάν το επόμενο διάστημα θα επουλωθεί αυτή η πληγή και θα ανταποκριθούν κόμμα και κυβέρνηση στη νέα πραγματικότητα,έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή κυβερνητικού στελέχους στο iefimerida.gr ότι “το διάστημα αυτό θα δείξει πολλά σε σχέση με τα όρια που έχουμε”, ενώ η ίδια πηγή εξηγούσε πως είναι εντελώς άλλο πράγμα η στάση όσων ψήφισαν “παρών” από προσωπικό προβληματισμό σε σύγκριση με μια οργανωμένη ομάδα που έχει τραβήξει άλλη γραμμή. Όσο για την πρόεδρο της Βουλής παραδέχτηκε πως ” θα έλεγα ψέμματα αν έλεγα οτι δεν δημιουργεί προβλήματα”, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο λόγος για τον οποίο οδεύει προς αντικατάσταση είναι εξαιτίας των διαρκών εμποδίων που έβαζε στην κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα.
2. Η συμφωνία κρίνει το μέλλον της χωράς
Δεύτερη στη σειρά πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η χώρα σταθεί στα πόδια της και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή της πορεία. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο “κύμα” μέτρων, ενώ για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μείζονος σημασίας να καταπιαστούν και μια σειρά άλλων -παράλληλων δράσεων- σε αντίβαρο των μέτρων της συμφωνίας.
Πρόκειται για την πάταξη της διαφοράς, της διαπλοκής, το θέμα των ΜΜΕ (που θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα), ενώ είναι σαφές πως όλα αυτά θα έχουν ως στόχο ο πρωθυπουργός να αποφύγει τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά.
3.Η… δοσολογία και το παζλ του νέου υπουργικού συμβουλίου
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί και το νέο υπουργικό σχήμα, με τα σενάρια να οργιάζουν και τους επιτελείς της κυβέρνησης να μην επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και να διαψεύδουν.
Το προφίλ της νέας κυβέρνησης, όπως σκιαγραφείται από τις τελευταίες πληροφορίες θα είναι αριστερό και προοδευτικό, στοχεύοντας να δώσει μήνυμα συννενόησης και συναίνεσης με το εγχώριο πολιτικό σύστημα,αποτελεσματικότητας στους εταίρους και πολιτικής κυριαρχίας στην κοινωνία.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι κκ Σκουρλέτης και Δρίτσας μετακινούνται σε άλλα υπουργεία με τον πρώτο να αντικαθιστά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ΥΠΑΠΕΝ. Άγνωστο παραμένει, αν θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο Νίκος Βούτσης.
Έτοιμοι να πάρουν χαρτοφυλάκιο είναι οι κκ Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Βίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Γιάννης Μπαλάφας. Πρόταση έγινε και στον Σάββα Ρομπόλη να αναλάβει καθήκοντα υπουργού, ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως αρνήθηκε.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρεμένος προορίζεται ως αντικαταστάτης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Κώστα Ήσυχου ο οποίος ψήφισε «όχι», ή στη θέση του Νίκου Χουντή στο ΥΠΕΞ.
Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ακουστεί το όνομα του Σάββα Ρομπόλη, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις αλλά και καραμπόλες.
Όσο για την θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο της Βουλής, ακούγονται τα ονόματα των κκ Βίτσα και Μητρόπουλου.
4. Ερχονται κάλπες το φθινόπωρο
Τέλος, απόλυτα έγκυρες πηγές δηλώνουν στο iefimerida.gr πως “αφού εξυγιανθεί το έδαφος θα πρέπει να ζητήσουμε νέα εντολή για τον ελληνικό λαό για το αν θα εγκρίνει αυτή τη νέα κατάσταση”. Επομένως, αφού ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, με μαθηματική ακρίβεια η υπογραφή του μνημονίου θα φέρει την προσφυγή στις κάλπες μέσα στο Φθινόπωρο, οπότε και θα μετρηθούν οι δυνάμεις όλων.