o-omar-sarif-diigeitai-ti-zwi-tou.w_l

«Εγώ, (είμαι) το απόλυτο αρσενικό που έχω πάει μόνο με 10 γυναίκες στη ζωή μου;» Ατάκες από τον θρυλικό Ομάρ Σαρίφ που συνοψίζουν τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής του.

Τα ωραιότερα καφέ μάτια του Χόλιγουντ έκλεισαν για πάντα. Ο Μισέλ Χαλούμπ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ομάρ Σαρίφ, έφυγε στα 83 του χρόνια από έμφραγμα στο νοσοκομείο Καϊρου κερδίζοντας μια θέση στον πάνθεον της 7ης Τέχνης ως – μεταξύ άλλων – Γιούρι Ζιβάγκο του Doctor Zhivago του 1968 (αποσπώντας μάλιστα και μια Χρυσή Σφαίρα για τον συγκεκριμένο ρόλο). Ηταν ίσως ο μόνος αραβικής καταγωγής ηθοποιός που έκανε τόσο λαμπρή καριέρα στο Χόλιγουντ. Ας τον αφήσουμε να μας διηγηθεί ο ίδιος τη ζωή του:
Γυναικάς και καλομαθημένος μοναχογιός

Ηταν μοναχογιός. Ο πατέρας του, Ιωσήφ Σαλούμπ, εύπορος έμπορος του Καΐρου ήθελε οπωσδήποτε να αποκτήσει έναν γιο. Η μητέρα του, κοσμοπολίτισσα, Κλερ Σαλούμπ, που παιδεύτηκε πολύ να τον αποκτήσει τον «χάλασε» από πολύ νωρίς. Στα 15 του χρόνια ο Ομάρ Σαρίφ είχε το δικό του αυτοκίνητο, ζούσε μέσα στην χλιδή και την πολυτέλεια, έκανε τα ψώνια του στη Ρώμη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο και είχε μια μεγάλη αδυναμία: τις γυναίκες. «Αν η οικογένειά μου δεν ήταν καθολική αλλά μουσουλμανική θα είχα παντρευτεί και τις τέσσερις συζύγους που επιτρέπει σε όλους τους Μουσουλμάνους το Κοράνι».
Το πάθος του τζόγου που αργότερα χαρακτήρισε τη ζωή του φαίνεται πως ήταν… κληρονομικό χάρισμα:

«Τη νύχτα (η μητέρα μου) έπαιζε χαρτιά και συναναστρεφόταν με προσωπικότητες όπως ο Βασιλιάς Φαρούκ, αλλά την ημέρα με … κυνηγούσε με την παντόφλα. Με χτυπούσε στον ποπό κάθε μέρα μέχρι να γίνω 14 χρονών. Ηταν μια εκπληκτική γυναίκα – έζησε έως το 1998».
Ο μεγάλος έρωτας της ζωής του

Παρ’ ότι σύμβολο του σεξ – δεν ξαναπαντρεύτηκε μετά το διαζύγιό του από τη μεγαλύτερη σταρ της Μέσης Ανατολής, Φάτεν Χαμάμα το 1974. Παντρεύτηκαν το 1955 και για χάρη της ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Ομάρ αλ Σαρίφ. Εκαναν ένα γιο, τον Τάρεκ Σαρίφ. Με τη Χαμάμα έμειναν φίλοι έως το τέλος της ζωής του. Τρία χρόνια μετά το διαζύγιό του κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα παντρευόταν την Σαχαίρ Ραμζί που, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε.

«Δεν ερωτεύτηκα άλλη γυναίκα».
Απογείωση με τον Λόρενς της Αραβίας. Η χημεία με τον Ντέιβιντ Λιν

Η καριέρα του Ομάρ Σαρίφ απογειώθηκε με την ταινία Λόρενς της Αραβίας (1962) που του χάρισε υποψηφιότητα για Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα και βροχή από προτάσεις:

«Όταν έκανα αυτή την ταινία σκέφτηκα: Αυτό είναι ένα τρελό πράγμα. Δεν υπάρχουν κορίτσια, κανένας πολύ μεγάλος ηθοποιός εκείνη την εποχή, πολλοί άντρες και καθόλου δράση. Πήγε, όμως, τόσο καλά διότι ο σκηνοθέτης της είναι ένας έξοχος άνθρωπος. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Ντέιβιτ Λιν είναι ένας σπουδαίος, σπουδαίος άνθρωπος».

Είχε σχέσεις με τις Μπάρμπαρα Στράιζαντ και Κατρίν Ντενέβ;

Ο Ομάρ Σαρίφ πρωταγωνίστησε επίσης στο πλευρό της Μπάρμπαρα Στράιζαντ στο Funny Girl (1968). Η απόφασή του να συνεργαστεί με την ηθοποιό που υποστηρίζει το Κράτος του Ισραήλ εξόργισε την Αιγυπτιακή κυβέρνηση. Του χρέωσαν σχέσεις με την Μπάρμπαρα Στράιζαντ, την Κατρίν Ντενέβ και άλλες και τότε σε σχέση με τη φήμη του ως γυναικά επιχείρησε … αναδίπλωση:

«Εγώ, (είμαι) το απόλυτο αρσενικό που έχω πάει μόνο με 10 γυναίκες στη ζωή μου;»

Μια άλλη του μεγάλη αγάπη ήταν το μπριτζ για το οποίο έγραψε βιβλία και συνεργάστηκε με εφημερίδες:

«Προτιμώ να παίζω μπριτζ, παρά να συμμετέχω σε μια κακή ταινία».

Ένα άλλο μεγάλο πάθος, το κάπνισμα

Εκτός από το μπριτζ, ο Ομάρ Σαρίφ είχε πάθος και με το κάπνισμα καπνίζοντας 50 τσιγάρα την ημέρα. Το 1994, όμως, έπαθε έμφραγμα κι αναγκάστηκε να κόψει κάπνισμα οριστικά. Δέκα χρόνια αργότερα δήλωνε πως θα έβαζε φρένο και στο πάθος του τζόγου που του είχε προκαλέσει απίστευτες οικονομικές και άλλες περιπέτειες:

«Αποφάσισα πως δεν ήθελα να είμαι σκλάβος κανενός άλλου πάθους παρά μόνο της δουλειάς μου. Είχα πολλά πάθη, μπριτζ, άλογα, τζόγο. Επιθυμώ να ζήσω ένα άλλο είδος ζωής, να είμαι περισσότερο με την οικογένειά μου διότι δεν της αφιέρωσα πολύ χρόνο».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από Αλτσχάιμερ.

«Γνωρίζει ότι είναι ένας διάσημος ηθοποιός», είχε πει ο γιος του, Τάρεκ ελ Σαρίφ. «Γνωρίζει, για παράδειγμα, (ότι έπαιζε) στο Doctor Zhivago αλλά έχει ξεχάσει πότε γυρίστηκε η ταινία».

Ο Αντόνιο Μπαντέρας για τον Ομαρ Σαρίφ

Ο Αντόνιο Μπαντέρας που πρωταγωνίστησε μαζί του στην ταινία The 13th Warrior έγραψε στο Twitter του: «Ο μεγάλος μου φίλος Ομάρ Σαρίφ πέθανε. Πάντα θα μου λείπει…» Ο Ρόναλντ ΄Εμεριχ που τον σκηνοθέτησε στο 10.000 B.C. ανέφερε: «(Είμαι) πολύ λυπημένος από το θάνατο του Ομάρ Σαρίφ. (Νιώθω) ευλογημένος που συνεργάστηκα με ένα τέτοιο θρύλο. Την αγάπη μου στην οικογένειά του».
Το κύκνειο άσμα του Ομάρ Σαρίφ

Από το 1990 και μετά έκανε επιλεγμένες εμφανίσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η τελευταία ταινία του Ομάρ Σαρίφ ήταν το «Ο κύριος Ιμπραίμ και τα λουλούδια του Κορανίου», παραγωγής 2003, σε σκηνοθεσία του Γάλλου Φρανσουά Ντιπερόν. Παίζοντας τον ήρωα του τίτλου, έναν μουσουλμάνο παντοπώλη στο Παρίσι του 1960 ο οποίος γίνεται ο καλύτερος φίλος, ο μέντορας αλλά και η μοναδική οικογένεια ενός μοναχικού Εβραιόπουλου, ο Ομάρ Σαρίφ συμπυκνώνει όλη τη σοφία και εμπειρία και καταθέτει τον τελευταίο και για πολλούς τον καλύτερο ρόλο της ζωής του.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.