Θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ για πέντε χρόνια και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα
Σχέδιο για την χώρα μας το οποίο προβλέπει πενταετές Grexit και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα έχει ετοιμάσει για την χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αποκάλυψε το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntag (FAS).
Αμέσως μόλις η είδηση-βόμβα είδε το «φως» της δημοσιότητας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης από το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) διέψευσε τα περί σχεδίου Grexit, ενώ αξιωματούχος από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα το σχέδιο Σόιμπλε δόθηκε στη δημοσιότητα και όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ το είχε ετοιμάσει σε συνεννόηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ!
«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», μετέδωσε και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός n-tv, επικαλούμενος υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα FAS πρόκειται για ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προτείνεται να εγκατέλειψει η Ελλάδα το ευρώ για πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε απορρίπτει την ελληνική πρόταση και δηλώνει πως είτε η Ελλάδα θα βελτιωθεί ριζικά, είτε θα βγει από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Παράλληλα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ο κ. Σόιμπλε εκτιμά πως από την ελληνική πρόταση λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, επομένως δεν είναι αρκετό για ένα τρίτο πακέτο.
Στο πέντε αυτά χρόνια του Grexit, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει πως η Ευρωζώνη θα στηρίξει την χώρα μας με ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, η FAS υποστηρίζει ότι τα αιτήματα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ αποτελούν προτάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο, οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρκούν. Ο ένας τρόπος να γίνει αποδεκτό το ελληνικό σχέδιο είναι να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις και να δοθεί ευρεία στήριξη από την Βουλή των Ελλήνων και ο δεύτερος τρόπος -σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAS- είναι να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτίμησε αρνητικά την πρόταση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, γράφοντας: «Από αυτές τις προτάσεις λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη πρόοδος».
«Φεύγει από την νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος. Ωστόσο, παραμένει μέλος της ΕΕ και λαμβάνει επιπλέον ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Το προσχέδιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για το Grexit
Τι αναφέρει το έγγραφο Σόιμπλε
Το έγγραφο, μίας σελίδας, με τίτλο «Σχόλια σχετικά με τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις» αναφέρει πως στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μία λίστα προτάσεων, οι οποίες βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο της Τρόικας, που είχε συνταχθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το EFSF. Αυτές οι προτάσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει το έγγραφο.
Για αυτό αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα εντελώς καινούριο, τριετές πρόγραμμα του ESM, όπως αιτήθηκε η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη, βιώσιμη λύση, διατηρώντας το ΔΝΤ εν ενεργεία. Αυτές είναι οι δύο επιλογές:
1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη της Βουλής τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διαβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν: Μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως ο Θεσμός Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος.
2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα timeout από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης.
Σκληρές δηλώσεις Σόιμπλε πριν το Eurogroup
Πάντως, οι αρνητικές διαθέσεις του κ. Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα φάνηκαν καθαρά από τις δηλώσεις που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έκανε προσερχόμενος στο νέο, κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες αφού έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις», για «καταστροφή της Ελλάδας κατά τους τελευταίους μήνες με ταχύτατους ρυθμούς» και για «έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση», όσον αφορά στο κατά πόσο θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται».
Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε έχει «μετρημένο» πλάνο για Grexit
Στο σημείο αυτό και με αφορμή το δημοσίευμα για τις προτάσεις Σόιμπλε, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει ήδη έτοιμο ένα «μετρημένο» σχέδιο για Grexit.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει «μετρημένο» πλάνο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «αυτή η στιγμή είναι η καλύτερη για να το πετύχει».
Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με το αν οι Γερμανοί έχουν υπολογίσει το κόστος ενός Grexit ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως οι απώλειες είναι ελεγχόμενες.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο κ. Σόιμπλε είναι ο μόνος υπουργός της Ευρωζώνης με συντεταγμένη σκέψη και συγκεκριμένο πλάνο, ενώ ελέγχει απόλυτα την πλειοψηφία του Eurogroup, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.
«Η Γερμανία θέλει να “σπάσει” την Ελλάδα»
Ανάλογες αναφορές έκανε, όμως, ο κ. Βαρουφάκης και σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Μάλιστα, λίγη ώρα αφότου κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο το δημοσίευμα της FAS περί Grexit, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας παρέπεμψε τους διαδικτυακούς του φίλους να διαβάσουν τα όσα έγραψε στον Guardian, με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter.
Το tweet του Γιάνη Βαρουφάκη
«Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους. Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων χρειάζεται ένα Grexit για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», αναφέρει μεταξύ άλλον στο άρθρο του και προσθέτει: «Ξαφνικά, το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος χωρίς το οποίο ο κίνδυνος ενός Grexit θα εξασθενούσε απέκτησε νέα χρησιμότητα για τον Σόιμπλε. Όταν το ελληνικό κράτος έγινε αφερέγγυο, επιλέχθηκε η τοξική επιλογή: η χορήγηση νέων δανείων σε μια χρεοκοπημένη οντότητα, παριστάνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα παραμείνει αξιόχρεη».
Sunday Times: Προετοιμασία για Grexit η Σύνοδος της ΕΕ την Κυριακή
Κι όλα αυτά ενώ ο ανταποκριτής των Sunday Times στις Βρυξέλλες μεταδίδει μέσω Twitter ότι αν αύριο πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η προετοιμασία για έξοδο της Ελλάδας μας από το ευρώ.
To tweet του δημοσιογράφου Μπόζαν Παντσέβσκι
Σόιμπλε: Έχουμε κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, οι Έλληνες όχι
Νωρίτερα το Σάββατο, προσερχόμενος στο νέο, κρίσιμο Eurogroup για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προσγείωσε» απότομα την Αθήνα στην σκληρή πραγματικότητα με τις δηλώσεις του.
Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη διαβούλευση» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν «βλέπει» πόσο εύκολα θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα για το ελληνικό ζήτημα.
«Αντίθετα με την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί, έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και σημείωσε ότι σήμερα το Eurogroup πρέπει να συζητήσει για τα θέματα που δεν επαρκούν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι, σύμφωνα με τις συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Έχουμε να κάνουμε με τα χρηματοδοτικά κενά. Τώρα μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα» είπε και εξαπολύοντας επίθεση στην ελληνική πλευρά, υπογράμμισε ότι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία, «εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη». Γι’ αυτό, σημείωσε, «δεν μπορώ να δω πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα».
«Θα πούμε στους Έλληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα και πως εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είπε πως το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει αν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ESM πηγαίνουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις αλλά, όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που παλιότερα ήταν ελπιδοφόρα και τους τελευταίους μήνες «καταστράφηκε με τρομερούς ρυθμούς».
«Οι αριθμοί είναι πολύ κακοί, όπως και η εμπιστοσύνη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους και σημείωσε: «Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να φτάσουμε σε μια απόφαση. Θα δούμε τι απόφαση θα ληφθεί».
«Θα πούμε στους Έλληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα και πως εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είπε πως το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει αν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ESM πηγαίνουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις αλλά, όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που παλιότερα ήταν ελπιδοφόρα και τους τελευταίους μήνες «καταστράφηκε με τρομερούς ρυθμούς».
«Οι αριθμοί είναι πολύ κακοί, όπως και η εμπιστοσύνη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους και σημείωσε: «Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να φτάσουμε σε μια απόφαση. Θα δούμε τι απόφαση θα ληφθεί».