Για το θέμα της δεδηλωμένης της κυβέρνησης, μετά από την ψηφοφορία στη βουλή και τις απώλειες που υπήρξαν, τοποθετήθηκαν δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι.
«Η δεδηλωμένη χάνεται μόνο με δύο τρόπους, είτε με πρόταση εμπιστοσύνης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε με πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στο Mega.
Στην πρόταση εμπιστοσύνης, συνέχισε ο ίδιος, απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 και στην πρόταση δυσπιστίας χρειάζονται 151 βουλευτές. «Αρα, αν δεν το θέσει η ίδια η κυβέρνηση το θέμα της εμπιστοσύνης, τυπικά, συνταγματικά δεν μπορεί να πέσει, δεν μπορεί να τη ρίξει κανείς», πρόσθεσε ο κ. Σωτηρέλης. «Είναι θέμα πολιτικής ερμηνείας για το αν αυτή η κυβέρνηση έχει ή δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι τόσο ευρεία πλειοψηφία υπέρ της διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου σχεδίου, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει ευρύτατη νομιμοποίηση για τους χειρισμούς αυτούς. «Από εκεί και πέρα, με πολιτικά κριτήρια πρέπει να αποφασίσει για το τι θα κάνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι ηθικό και πολιτικό κατά την άποψή μου όχι συνταγματικό», κατέληξε.
Αντίστοιχη άποψη διατύπωσε και ο Αντώνης Μανιτάκης, στον ίδιο τηλειπτικό σταθμό. «Δεν έχουμε άμεσο αντίκτυπο στην αρχή της δεδηλωμένης. Υπάρχει σχετική πλειοψηφία των βουλευτών που έχει δώσει εμπιστοσύνη για τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου. Σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα μιλά με αριθμούς, σημείωσε και εκείνος την πλειοψηφία που απαιτείται σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης, ή δυσπιστίας και πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου η κυβέρνηση συνταγματικά μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά.
iefimerida