Ως μια δραματική κατάσταση με τεράστιες δυσκολίες και προκλήσεις περιγράφει τη μετάβαση της Ελλάδας στη δραχμή, το Bloomberg. “Ελάχιστος χρόνος και έλλειψη σχεδίου”eyrv - ΕΥΡΩ - ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΙΑ

Μια εποχή με πρωτοφανείς δυσκολίες, τεράστιες προκλήσεις και ελλιπή προετοιμασία θα είναι η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα δραχμή, υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ του με τίτλο: “Τυπώνοντας τη δραχμή. Το ταραχώδες μέλλον μιας Ελλάδας μετά το ευρώ“.

Με παραδείγματα τα σχετικά πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισε η Γερμανία μετά την ένωσή της στο να εισάγει το μάρκο και στην Ανατολική Γερμανία, αλλά και μετά το τσεχο-σλοβακικό «διαζύγιο» του 1993, οι αρθρογράφοι του Bloomberg σχολιάζουν πως «η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος δεν είναι μικρό κατόρθωμα» και επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί αν μη τι άλλο ένα συντεταγμένο σχέδιο. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι τονίζουν ότι η περίπτωση της Ελλάδας σε σχέση με την ανατολική Γερμανία αλλά και τις Τσεχία και Σλοβακία, θα είναι ακόμα δυσκολότερη.

«Ιστορικά αυτό που ίσως συμβεί στην Ελλάδα θα είναι μια τεράστια πρόκληση» υπογραμμίζει  ο καθηγητής οικονομικών του London Business School, Ρίτσαρντ Πορτς, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη από τις προαναφερθείσες χώρες γιατί η κυβέρνηση ίσως δεν έχει την ικανότητα να κινηθεί γρήγορα  για να επιστρέψει στη δραχμή».

Χρειάζεται προετοιμασία ετών

Στο άρθρο τονίζεται ότι πρόσφατα περιστατικά, όταν χώρες υιοθέτησαν νέο νόμισμα, (όπως έγινε και με το ευρώ στη φυσική του μορφή το 2002) χρειάστηκαν χρόνια σχεδιασμού, και την υποστήριξη της πλειονότητας των πολιτών. «Αυτές οι δύο προϋποθέσεις δεν είναι εγγυημένες για την Ελλάδα».

«Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα διατηρούσε το ευρώ στο ενδεχόμενο του “Όχι”. Αλλά -όπως σημειώνει το Bloomberg- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται στην υποστήριξη από την ΕΚΤ, υποστήριξη που θα έπαυε αν η χώρα ψήφιζε “Όχι”. Τότε, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαζόταν στο παλιό της νόμισμα».

Ομως, «το να τυπώσεις ένα νέο νόμισμα χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν απατηθεί ακόμη και δύο χρόνια ενώ το πιο δύσκολο σημείο αυτού του εγχειρήματος είναι να κάνεις το νέο νόμισμα ασφαλές ώστε να μην είναι δυνατή η παραχάραξή του» τονίζει ο Boris Raguz, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας που το 1993 οδήγησε τη χώρα στη δημιουργία ενός νέου νομίσματος μετά την αποχώρηση της από την Γιουγκοσλαβία.

Η νέα ισοτιμία
Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με τον καθηγητής οικονομικών στο Insead business school του Παρισιού Antonio Fatas, είναι σε ποια ισοτιμία θα μπει το νέο νόμισμα στην αγορά. Όπως υπογραμμίζει η αρχική ισοτιμία πρέπει να είναι 1 προς 1 για μια μικρή τουλάχιστον χρονική περίοδο.

«Η Ελλάδα δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο για μια ομαλή μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή» τονίζει ο Ludek Niedermayer, επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης προβλημάτων της Τράπεζας της Τσεχίας, ο οποίος το 1993 ηγήθηκε της μετάβασης της χώρας στη Κορώνα μετά το διαχωρισμό της από τη Σλοβακία. «Το μεγαλύτερo πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η απόλυτη εξάρτηση της από την Ευρώπη και την ΕΚΤ γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη την ομαλή μετάβαση της σε ένα νέο νόμισμα ακόμη κι αν είναι η παλιά δραχμή».

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.