Αν θέλετε να μην πέσετε θύματα ιώσεων και βακτηριακών εισβολέων, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες, γιατί αν αφήσετε την υγεία σας στην τύχη της, τότε το πιθανότερο είναι να περάσετε τις περισσότερες ημέρες κρεβατωμένοι.
Αποφεύγετε μεθοδικά τα μικρόβια και τα ύποπτα βακτήρια, καθώς μπορεί εσείς να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, αλλά μην είστε καθόλου βέβαιοι ότι η υγιεινή και η απολύμανση τελειώνει εκεί ή, ακόμα χειρότερα, ότι όλοι κάνουν το ίδιο με εσάς.
Αγοράστε λοιπόν, μια κούτα απολυμαντικά μαντηλάκια και ξεκινήστε το καθάρισμα:
1. Τον υπολογιστή της δουλειάς
Οτιδήποτε έρχεται σε συχνή έπαφη με πολλά χέρια και δάχτυλα, έχει υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης μικροβίων στην επιφάνειά του και συνεπώς απαιτεί συχνότερη απολύμανση. Έχετε υπόψη σας πως το μόνο που αρκεί να κάνετε για να μολυνθείτε είναι να ακουμπήσετε το ποντίκι και στη συνέχεια να τρίψετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας.
Ακόμα και στην περίπτωση που έστω και δυο μόνο άτομα χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, φροντίζετε πριν από κάθε χρήση που θα του κάνετε, να τον καθαρίζετε με τα ειδικά απολυμαντικά μαντηλάκια για τις ηλεκτρικές συσκευές.
2. Την πόρτα του ψυγείου
Ένα από τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη χρήση, είτε στην κουζίνα του γραφείου, είτε του σπιτιού σας, είναι η λαβή της πόρτας του ψυγείου. Η ιδιαιτερότητα της λαβής του ψυγείου είναι ότι τα μικροσκοπικά υπολείμματα τροφών σε αυτή, θρέφουν τα βακτήρια και τα μικρόβια, οδηγώντας έτσι όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και τον πολλαπλασιασμό τους. Μια φορά την εβδομάδα, ή μια φορά την ημέρα, στην περίπτωση που ένας από τους χρήστες του ψυγείου είναι άρρωστος, καθαρίζετε με απολυμαντικό τη λαβή, σε όλη της την έκταση για την ελαχιστοποίηση της έκθεσή σας σε ιούς και βακτήρια.
3. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου
Καθαρίζετε με αντιβακτηριακά μαντηλάκια, το ταμπλό του αυτοκινήτου, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, καθώς η περιοχή συσσωρεύει μικρόβια και βακτήρια από τη χρήση του air condition που κατευθύνει τον αέρα προς αυτή την περιοχή. Αν δε, τσιμπολογάτε συχνά μέσα στο αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να καθαρίζετε τις επιφάνειες, ακόμα και αν δεν υπάρχουν υπολείμματα τροφών ορατά στο μάτι. Μικροσκοπικά κομμάτια σίγουρα υπάρχουν και όσο συσσωρεύονται και δεν καθαρίζονται, τόσο περισσότερο δημιουργούν εστίες μολύνσεων. Ακόμα τακτικότερα καθαρίζετε το παιδικό κάθισμα, αφού τα παιδιά ανεξέλεγκτα αγγίζουν με τα χέρια τους αντικείμενα και αρρωσταίνουν ευκολότερα από τους ενήλικες.
4. Το τηλεχειριστήριο
Ακόμα και αν στο σπίτι σας οι μόνοι που χρησιμοποιείτε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή του κλιματιστικού είστε εσείς και η οικογένειά σας, καλό θα ήταν να του κάνετε ένα καθάρισμα σε εβδομαδιαία βάση. Όλοι τρώμε κάτι όταν βλέπουμε τηλεόραση και αυτή η συνήθεια, από μόνη της, κάνει το χειριστήριο πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών.
5. Η τσάντα σας
Το γεγονός ότι αγγίζετε οι ίδιοι την τσάντα σας πολυάριθμες φορές μέσα στη μέρα και συχνά την ακουμπάτε σε δημόσιες επιφάνειες, στις οποίες, λόγω μαζικής χρήσης, κάνουν παρέλαση τα βακτήρια και οι ιοί, κάνουν την τσάντα συσσωρευτή μικροβίων και βακτηρίων. Φροντίζετε να την καθαρίζετε κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι, ιδανικά να την κρεμάτε σε κάποιο γάντζο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες του σπιτιού και ποτέ μην την τοποθετείτε σε επιφάνειες που επιβάλλεται να είναι καθαρές, όπως είναι ο πάγκος της κουζίνας και το τραπέζι που γευματίζετε.
6. Το κινητό τηλέφωνο
Αναλογιστείτε μονάχα τη συχνότητα της χρήσης που κάνετε στο κινητό σας, που ακουμπάτε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε το κινητό και πόσες φορές το έχετε καθαρίσει από τη στιγμή που ξεκινήσατε τη χρήση του και θα αντιληφθείτε οι ίδιοι την επιτακτικότητα της άμεσης απολύμανσής του. Χρησιμοποιείτε, λοιπόν, καθαριστικά μαντηλάκια ειδικά για ηλεκτρικές συσκευές, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.