Δείτε αναλυτικά τη λίστα της ΠΑΚΟΕ
Στο μικροσκόπιο έβαλε το ΠΑΚΟΕ συνολικά 151 παραλίες της Αττικής και των γύρω περιοχών, ώστε οι λουόμενοι να γνωρίζουν σε ποιες παραλίες τα νερά είναι καθαρά, σε ποιες λιγότερο καθαρά ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τελείως ακατάλληλα, λόγω αυξημένου μικροβιακού φορτίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΠΑΚΟΕ, το οποίο πραγματοποίησε ελέγχους για 36η χρονιά σε μικροβιολογικά εργαστήρια, μία στις τρεις παραλίες το 2015 κρίθηκε ως ακατάλληλη.
Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 2 έως και τις 25 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά -σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΚΟΕ διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήρια.
Σημειώνεται πως από τα 151 σημεία που ελέγχθηκαν 96 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (63,6%) (σε διάφορες διαβαθμίσεις), ενώ 55 (36,4%) ήταν αυτές στις οποίες δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουμε.
Σύνολο σημείων δειγματοληψίας: 151
Κατάλληλες παραλίες: 96 (63,6%)
Ακατάλληλες παραλίες: 55 (36,4%)
Στους παρακάτω πίνακες, μπορεί κανείς να δει τόσο την καταλληλότητα όσο και την καθαρότητα των παραλιών της Αττικής, του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού.
Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).
Μολυσμένες οι περισσότερες ακτές της Σαλαμίνας
Σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, οι δειγματοληψίες στη Σαλαμίνα πραγματοποιήθηκαν στις 20/05/2015. Οι αναλύσεις έγιναν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του Κέντρου από τις 20/5/2015 έως τις 22/05/2015.
Ακατάλληλες θάλασσες
– όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.ά.
– οι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 51%
– οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους σε ποσοστό 26,1%.
– η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 59,8%
– στην περιοχή του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 34,2%.
– στην ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 23,3% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν.
– στη δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 39,3%.
Ποιοι είναι οι κίνδυνος για την υγεία από τους εντερόκοκκους
Οι εντερόκοκκοι («εντερικοί κόκκοι») είναι μικροοργανισμοί και συγκεκριμένα βακτήρια. Η ποιότητα του θαλασσινού νερού εξαρτάται και από την ποσότητα των βακτηρίων αυτών που υπάρχουν.
Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η αυξημένη ποσότητα εντερόκοκκων στο νερό που κολυμπάμε μπορεί να προκαλέσει:
– ουρολοιμώξεις
– μικροβιαιμία/ενδοκαρδίτιδα (τόσο σε προσθετικές όσο και σε ακέραιες βαλβίδες)
– ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Σπανιότερα λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα και νεογνική σήψη