«Όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία, ο Έλληνας θα ζήσει με τα λεφτά που έχει»
«Για να ανοίξουν πρέπει να έχουν χρήμα και το χρήμα το δίνει η Ευρώπη. Υποχρεωτικά και γρήγορα θα πάμε στη δραχμή» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
«Η κυβέρνηση κατέφερε μέσα σε λίγους μήνες μια τραγική απομόνωση της Ελλάδας. Χάσαμε τους φίλους που παραδοσιακά στέκονταν στο πλευρό μας» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λίγο πριν το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας.
Η Ευρώπη είναι ο χώρος των συμβιβασμών και των συμβιβαστικών λύσεων, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως με το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων «απωλέσαμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων, στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική, στις μεταξύ μας σχέσεις. Ένα κράτος πρέπει να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης».
Σχετικά με το αν η σχέση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους μπορεί να επουλωθεί, ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Σκάι, διαβεβαίωσε πως αυτό μπορεί να συμβεί «με την πάροδο του χρόνου», για να συμπληρώσει πως «η προκλητική συμπεριφορά της Ελλάδος από αυτή την κυβέρνηση, δεν ήταν προς όφελός μας». Ωστόσο, σήμερα, «μπορούμε να βρούμε λύση, αν αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη με ειλικρίνεια. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ειλικρίνια προς το λαό».
Ο ίδιος θέλοντας να είναι ειλικρινής απέναντι στους Έλληνες σήμερα, υποστήριξε πως «η αλήθεια είναι ότι ζήσαμε πολλά χρόνια πάνω από τις δυνάμεις μας και σήμερα πρέπει να ζήσουμε με το εισόδημά μας. Πλέον, οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Δεν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, αλλά με τα λεφτά που έχουμε, πληρώνοντας ταυτόχρονα και το δάνειο» είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας: «Όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία, ο Έλληνας θα ζήσει με τα λεφτά που έχει».
Η Ελλάδα χρειάζεται την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης, «χρωστάμε πολλά χρήματα, εμείς τα δανειστήκαμε, ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του. Μπόρει όχι εξίσου όλοι, όμως είναι αλήθεια πως η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνάμεις της» είπε με φανερή ειλικρίνεια ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως όταν το βιωτικό επίπεδο του Έλληνα υπέστη μείωση της τάξης του 25%, υπαίτια ήταν η εσφαλμένη πολιτική την πενταετία της κρίσης. «Φταίνε οι ξένοι, αλλά φταίμε κι εμείς. Όταν κατεβάζεις το επίπεδο ζωής, έχεις χρέος να το αντιμετωπίσεις δίκαια, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τη διαφθορά. Είναι βέβαιο ότι δεν μοιράστηκαν σωστά οι ευθύνες» διέτεινε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σήμερα μία λύση υπάρχει, κατά τον κ. Μητσοτάκη, κι αυτή δεν είναι άλλη από το «να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη. Είναι ισχυρό το λόμπι της δραχμής στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, πρέπει να αντισταθούμε».
Επιπλέον, κατά τον ίδιο, το δημοψήφισμα ήταν ένα «τραγικό λάθος. Ο Έλληνας πρέπει να ψηφίσει “ναι”, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρώ. Αν δεν το κάνει, εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν την Ελλάδα εκτός του ευρώ».
Επιβεβαίωσε πως προτιμά να γίνει το δημοψήφισμα, γιατί σήμερα «δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη σε αυτούς που διαπραγματεύονται. Επιπλέον, αν το δημοψήφισμα δεν γίνει, θα μείνει πάντοτε να αιωρείται μήπως οι Ελληνες δεν θέλουν την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόμματα σήμερα περνούν περίοδο «πολιτικής παρακμής» κι αυτό ως γεγονός δημιουργεί δυσλειτουργία, όπως σημείωσε.
Σχετικά με το θέμα που απασχολεί περισσότερο σήμερα τους πολίτες, το άνοιγμα των τραπεζών από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Είναι δύσκολο να ανοίξουν οι τράπεζες. Για να ανοίξουν πρέπει να έχουν χρήμα και το χρήμα το δίνει η Ευρώπη. Υποχρεωτικά και γρήγορα θα πάμε στη δραχμή».
Ο ίδιος δεν δίστασε να υπενθυμίσει: «Φώναζα τόσα χρόνια να μην υπερδανείζεται ο ελληνικός λαός. Τώρα, κάνω έκκληση στους Ελληνες να ψηφίσουν “ναι”».
Το δημοψήφισμα, όπως διαπίστωσε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι αντισυνταγματικό, ωστόσο έχει πολιτικό βάρος τεράστιο. Ενα “ναι” θα είναι μια γλυκιά χειρονομία προς την Ευρώπη, θα είναι μια σταθερά πολιτική θέση».
πρώτο θέμα