ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣπαιδεια

Την… κατηφόρα παίρνουν οι βάσεις εισαγωγείς σε 30 σχολές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που βρίσκονται στο ρετιρέ της βαθμολογικής κλίμακας, εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων των υποψηφίων σε όλες τις κατευθύνσεις.

Το χαμηλότερο ποσοστό αριστούχων της τελευταίας δεκαετίας που καταγράφηκε φέτος αφενός οδηγεί σε σημαντική υποχώρηση των βάσεων σε αρκετές ομάδων σχολών όλων των επιστημονικών πεδίων και αφετέρου δημιουργεί ευκαιρίες σε μια σειρά καλών και υψηλόβαθμων τμημάτων στην επαρχία, όπου αναμένεται να σημειωθεί «βουτιά» στις βάσεις.

Από την επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων αλλά και των γενικών βαθμών πρόσβασης προκύπτει ότι οι επιδόσεις είναι ακόμη χειρότερες από τις αντίστοιχες του 2013, όταν οι βάσεις εισαγωγείς είχαν κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Το βέβαιο είναι ότι η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική σε όλα ανεξαιρέτως τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα των πανεπιστήμιων και ΤΕΙ, και σε ορισμένες περιπτώσεις περιφερειακών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 900 μόρια.

Πτώση βάσεων έως και 900 μόρια

Η πτώση στα κεντρικά ιδρύματα θα είναι μικρότερη, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι αυξημένος εξαιτίας του περιορισμού των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ως εκ τούτου, χιλιάδες υποψήφιοι που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους θα επιλέξουν σχολές μόνο των κεντρικών ΑΕΙ.

Αναφορικά με τα 30 τμήματα που έχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες και τη μεγαλύτερη ζήτηση στα μηχανογραφικά δελτία, το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής. Οι εκτιμήσεις στηρίζονται στις βαθμολογικές επιδόσεις ανά κατεύθυνση, τον γενικό βαθμό πρόσβασης αλλά και τις θέσεις εισακτέων που έχουν δοθεί σε κάθε τμήμα για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Το μόνο κομμάτι του «παζλ» που λείπει είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

Πιο συγκεκριμένα, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να βρεθεί κάτω από τα 18.500 μόρια, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες προτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν και φέτος τις 2.000, σημειώνοντας για ακόμη μία χρονιά ρεκόρ. Η αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου θα κινηθεί κοντά στα 18.400, ενώ η Νομική Κομοτηνής δεν αποκλείεται να υποχωρήσει ακόμη και 400 μόρια σε σχέση με πέρυσι, πέφτοντας κάτω από το όριο των 18.000 μορίων.

Σημαντική υποχώρηση για τα δεδομένα των συγκεκριμένων σχολών αναμένεται στις Ιατρικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιατρική Αθήνας οι υποψήφιοι αναμένεται να ανοίξουν την «πύλη» της σχολής με λιγότερα από 19.000, ενώ στο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση θα κατρακυλήσει κοντά στα 18.700 μόρια.

Στην Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης οι μόλις 85 θέσεις που διατίθενται θα καλυφθούν από υποψηφίους που συγκέντρωσαν 17.700-17.900, ενώ η Φαρμακευτική του Αριστοτελείου θα βρεθεί κοντά στο όριο των 18.000 μορίων.

Η μεγαλύτερη πτώση, πάντως, αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές υψηλής ζήτησης του 4ου επιστημονικού πεδίου και συγκεκριμένα στις Πολυτεχνικές. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν σε κάποια περιφερειακά τμήματα οι βάσεις πέσουν 900 ή και περισσότερα μόρια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στον Βόλο, με τη βάση να υποχωρεί -σύμφωνα με τις προβλέψεις- κοντά στα 900 μόρια.

Στις σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι βάσεις σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πέσουν κατά 500 με 600 μόρια, όπως στις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.

Κατά τα λοιπά, κάτω από τα 18.000 μόρια θα υποχωρήσει η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στα Οικονομικά Τμήματα του 5ου πεδίου οι βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αθήνας, θα καταγράψουν πτώση κατά 300 με 400 μόρια.

Εκτιμήσεις
Χαμηλώνει ο πήχης στα τμήματα των ΤΕΙ που δίνουν δουλειά

Το πλέον υψηλόβαθμο και περιζήτητο τμήμα των τεχνολογικών ιδρυμάτων ήταν την περσινή χρονιά το Φυσικοθεραπείας Αθήνας με τη βάση να σκαρφαλώνει στα 16.291 μόρια. Τη φετινή χρονιά, ωστόσο, οι υποψήφιοι που θα το δηλώσουν στο μηχανογραφικό (εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν συνολικά τους 10.000) αναμένεται να εισαχθούν με περίπου 15.700 μόρια.

Ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές από το 3ο επιστημονικό πεδίο βρίσκονται και τα δύο τμήματα Λογοθεραπείας που λειτουργούν στη χώρα. Για το τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κάτω από 14.000 από 14.555 πέρυσι, ενώ στο αντίστοιχο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 14.200 μόρια.

Στο Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας η βάση θα υποχωρήσει κοντά στα 14.250, με την πτώση να φτάνει τα 500 μόρια. Κοντά στο όριο των 15.000 μορίων θα κινηθεί η βάση στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο επιλέχθηκε πέρυσι από συνολικά 8.000 υποψηφίους. Για το Τμήμα Μαιευτικής Θεσσαλονίκης η βάση θα κυμανθεί μεταξύ 13.350-13.550 μορίων, ενώ για το Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης στα 14.000 μόρια.

Μπορεί οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων να πιέζονται προς τα κάτω, ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και το ποσοστό όσων τα δηλώνουν στην κορυφή του μηχανογραφικού που καταφέρνει τελικά να εισαχθεί είναι πολύ χαμηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά επιτυχίας κυμάνθηκαν την περσινή χρονιά από 12,25 έως 40% στα τμήματα υψηλής ζήτησης, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας εισήχθη πέρυσι το 12,5% όσων το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση, το αντίστοιχο ποσοστό στο τμήμα της Θεσσαλονίκης έφτασε το 14,8%, ενώ στο Λογοθεραπείας Δυτικής Ελλάδας στο 38,39%. Σχεδόν 4 στους 10 εισάγονται κάθε χρόνο στο πολύ καλό Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης. Στο Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας κατάφερε να εισαχθεί πέρυσι 1 στους 5 από όσους το είχαν δηλώσει στην κορυφή του μηχανογραφικού.

Επαγγελματικά λύκεια
Οσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής για τους 15.000 υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α’), μετά την ανακοίνωση των στοιχειών με τις βαθμολογικές επιδόσεις, φαίνεται πως θα σημειωθεί μικρή άνοδος σε τμήματα που σχετίζονται με τις δημοφιλείς ειδικότητες Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων, Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτων, Υποστήριξη Συστημάτων Εφαρμογών και Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Αντίθετα, μικρή κάμψη των βάσεων θα πρέπει να αναμένουν όσοι επέλεξαν τις ειδικότητες Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων και Βοηθών Νοσηλευτών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.