Συνιστά περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, capital controls δηλαδή, για να μην γίνει πανικός στις τράπεζες – Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΚΤ
Δεν αύξησε την χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ.
Κατά πληροφορίες, η μη αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ουσιαστικά ισοδυναμεί με φρένο στην πρόσθετη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με απλά λόγια δηλάδη, η ΕΚΤ δεν έδωσε σήμερα πρόσθετη ρευστότητα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ταυτοχρόνως δεν έκλεισε και τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Συνιστά περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, capital controls δηλαδή για να μην προκληθεί πανικός στις τράπεζες.
Διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, επιλέγοντας δηλαδή να δώσει περιθώριο 48 ωρών μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους δανειστές, από την μια πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει περιθώριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από την άλλη όμως -δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάληψης μετρητών από τα ATM’s- «σπρώχνει» την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον έλεγχο κεφαλαίων αφού είναι αβέβαιο αν από αύριο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανταποκριθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη capital controls. Μία πρόταση όμως που έπεσε στο κενό καθώς έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στην επιβολή capital controls.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται χωρίς επιπλεόν χρηματοδότηση αντιμέτωπες με το ερώτημα πώς θα λειτουργήσουν αύριο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δια του κ. Βαρουφάκη αρνείται να προχωρήσει στην επιβολή ελέγχων στη διακίνηση Κεφαλαίων η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, τα οποία τώρα θα κληθούν να αποφασίσουν με δική τους ευθύνη να κηρύξουν «τραπεζική αργία».
Η κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει το κόστος να λάβει η ίδια την απόφαση επιβολής Κεφαλαιακών ελέγχων και μεταφέρει το βάρος αυτό στους τραπεζίτες που δεν μπορεί να πάρουν να κάνουν διαφορετικά παρά να μη λειτουργήσουν αύριο.
Και αυτό επειδή οι τραπεζίτες είναι πλέον αντιμέτωποι με το εξής ενδεχόμενο: Εάν οι τράπεζες ανοίξουν αύριο Δευτέρα και δεν έχουν επαρκή χρήματα για να ικανοποιήσουν τους καταθέτες που θα ζητούν τα λεφτά τους, θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά στην διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα.
Το πρώτο είναι πώς θα βγουν οι πελάτες απ’ την τράπεζα όταν δεν θα υπάρχουν χρήματα να πάρουν, και τι θα γίνει όταν ορισμένα καταστήματα της ίδιας τράπεζας θα έχουν λεφτά και κάποια άλλα δεν θα έχουν.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι εάν οι τράπεζες κατεβάσουν τα ρολά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν θα ξαναλειτουργήσουν θα πρέπει να έχουν Κεφαλαιοποιηθεί πρώτα από τους μετόχους και επειδή τα λεφτά δεν θα επαρκούν θα χρειαστει στο bail in να συμμετάσχουν και οι καταθέτες με κούρεμα των χρημάτων τους.
ΕΚΤ: Στο επίπεδο της Παρασκευής ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν απο λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς και την απόφαση του Eurogroup για την μη παρατάση του ελληνικού προγράμματος».
Υπό τις παρούσες συνθήκες -επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ- το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει την οροφή των προβλέψεων για παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναθεωρήσει την απόφασή του» επισημαίνει η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση για την ελληνική δημοψήφισμα και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ. Δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενω το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή που έλαβε σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική. Στην ίδια ανακοίνωση το δ.σ της ΕΚΤ χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μario Draghi, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».
Aπο την πλευρα του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.
Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ στην αγγλική γλώσσα εδώ