Δείτε την ανορθόδοξη μέθοδο τακτοποιήσης που θα βάλει τη ζωή σας σε τάξη και δεν θα σας αφήσει να ξανακυλίσετε στην ακαταστασία ποτέ ξανά!Μια Κινέζα – γκουρού του συγυρίσματος, έχει γίνει διάσημη και πλούσια μέσα από μια περίεργη μέθοδο τακτοποίησης, την οποία ανακάλυψε όταν ήταν μικρό κορίτσι και ενώ προσπαθούσε να τακτοποιήσει το δωμάτιό της.
Ο λόγος για τη Μarie Kondo, η οποία έχει γίνει θέμα ταινίας, ενώ το βιβλίο της είναι διεθνές best seller. Είχε εμμονή με την τακτοποίηση από τότε που ήταν πέντε ετών, επιλέγοντας να οργανώνει τα παπούτσια και τα μολύβια της, ενώ τα άλλα παιδιά έπαιζαν. Αρχισε να επικοινωνεί με τα υπάρχοντά της στο γυμνάσιο και, μετά από χρόνια, συνειδητοποίησε την κλήση της ως επαγγελματίας σύμβουλος για την επίτευξη της χαράς του μινιμαλισμού.
Οσο για τη λίστα αναμονής για τις υπηρεσίες της… είναι 3 μήνες, και πλέον έχει σταματήσει να δέχεται νέους πελάτες.
Αν και πρόκειται για μια κάπως ανορθόδοξη μέθοδο, έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ακαταστασία.
Αν, λοιπόν, το δωμάτιό σας μοιάζει κάπως έτσι…
…τότε χρειάζεστε οπωσδήποτε την ανατρεπτική μέθοδο της Μarie Kondo η οποία δίνει έμφαση στο να επιλέξετε αρχικά τι θέλετε να κρατήσετε και όχι τι θέλετε να πετάξετε!
Στη συνέχεια θα δείτε τα πράγματα να αλλάζουν γύρω σας. Καταρχάς, αυτή η μέθοδος θα σας κάνει να θέλετε να διατηρήσετε την τάξη γύρω σας.
Μιλήστε στα ρούχα και τα παπούτσια σας!
Αν δεν έχετε επικοινωνήσει ποτέ με τις κάλτσες σας, ή αν δεν έχετε πει ευχαριστώ στα παπούτσια σας για τη σκληρή δουλειά τους, ίσως ήρθε η ώρα να το κάνετε (μην γελάτε).
Η «KonMarie method» όπως την αποκαλεί η ίδια, είναι μια μέθοδος που ενθαρρύνει μια ταχύτατη, δραματική, αλλαγή στην οργάνωση του σπιτιού μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν είναι μια διαρκής μάχη κατά της ακαταστασίας, και διαρκεί λίγους μήνες.
Η Μαρί βλέπει την τακτοποίηση ως μια ευχάριστη συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας, οτιδήποτε δεν προσφέρει χαρά, πρέπει να αγγίζεται, να ευχαριστείται και να φεύγει για μια καλύτερη ζωη κάπου αλλού.
Τα αποτελέσματα μπορεί να σας αλλάξουν τη ζωή, λέει η ίδια. Οι πελάτες βρίσκονται ξαφνικά να περιβάλλονται από τα πράγματα που τους ικανοποιούν, απηλλαγμένοι από αντικείμενα που τόσο καιρό έχουν μέσα στα πόδια τους χωρίς να τα θέλουν.
Μάλιστα, προτείνει στους πελάτες της να ξεφορτωθούν ακόμα και το βιβλίο της όταν δεν θα το χρειάζονται άλλο.
Η επιτυχία της μεθόδου της είναι ότι δεν επικεντρώνεται ανά δωμάτιο αλλά ανά αντικείμενο, ξεκινώντας από τα πιο εύκολα.
Αντί να αποφασίσει τι θέλει να ξεφορτωθεί, η Μαρί δίνει έμφαση στο ποια θέλει πραγματικά να κρατήσει.
«Δεν χρειάζεται η οικογένειά σας να γνωρίζει τι θα πετάξετε ή τι θα κρατήσετε» λέει.
Αφού ξεφορτωθείτε όλα τα αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζεστε, επιστρέφετε και τακτοποιείτε αυτά που απέμειναν.
Το κλειδί εδώ είναι η αποθήκευση σε ειδικά κουτιά ή στα συρτάρια, τακτοποιημένα με τρόπο ώστε να φαίνονται με μια ματιά, και να μην είναι στοιβαγμένα.
Δείτε τι ακριβώς προτείνει:
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μυστικό της οργάνωσης του σπιτιού είναι να ξεκαθαρίσετε τι να πετάξετε. Λάθος.
Θα πρέπει να σκέφτεστε τι θέλετε να κρατήσετε.
Ξεκινώντας την τακτοποίηση των ρούχων σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε ακριβώς αυτή τη σειρά:
Νο1: Τα ρούχα σας.
Νο2: Τα βιβλία σας.
Νο3: Τα έγγραφά σας.
Νο4: Διάφορα αντικείμενα.
Νο5: Αναμνηστικά.
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε αυτή τη σειρά. Ξεκαθαρίζοντας ποια αντικείμενα χρειάζεστε και ποια όχι, θα αλλάξετε τη ζωή σας.
Αφού τελειώσετε το ξεκαθάρισμα, θα πρέπει να τακτοποιήσετε τα αντικείμενα που σας αρέσουν περισσότερο και σας δίνουν χαρά.
Πρέπει να αγγίξετε όλα αυτά τα ρούχα και τα αντικείμενα ένα προς ένα. Και να πείτε «σ’ ευχαριστώ» δυνατά σε κάθε ένα. Και πρέπει να το επαναλάβετε κάθε φορά που πετάτε κάποιο.
Επόμενο στάδιο: το σωστό δίπλωμα
Αυτό που σας προτείνω είναι να μάθετε τον σωστό τρόπο να διπλώνετε τα ρούχα σας, λέει η Μαρί, η οποια τονίζει ότι κάθε ρούχο πρέπει να έχει τη δική του θέση.
Η σωστή τακτοποίηση μετά το ξεκαθάρισμα
Τα T-shirts και οι κάλτσες (που έχετε κρατήσει, επειδή σας κάνουν ευτυχισμένους) μπορούν να διπλωθούν σαν ρολά και να τοποθετηθούν σε σχήμα ρολό (σαν σούσι) σε ένα διάφανο κουτί. Ετσι οι ντουλάπες σας μπορούν να αναδιοργανωθούν ώστε να χωρούν τα πάντα, από ανεμιστήρες (στο κάτω μέρος) μέχρι κουβέρτες (στην κορυφή).
Χαρτιά και έγγραφα – δεν θα υπάρξουν πολλά αφού είναι λίγα τα πραγματικά αναγκαία και αυτά που σας δίνουν χαρά – πρέπει επίσης να αρχειοθετούνται και όχι να στοιβάζονται.
«Το εσωτερικό ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος μετά το «decluttering» όπως ονομάζει τη μέθοδό της, είναι ένα ιερό μέρος όπου δεν πρέπει να υπάρχουν περιττά πράγματα και οι σκέψεις μας γίνονται πιο ξεκάθαρες», λέει.
«Είναι το μέρος όπου εκτιμούμε όλα τα πράγματα που μας στηρίζουν. Είναι ο χώρος όπου επανεξετάζουμε και να αναθεωρούμε τους εαυτούς μας».
thetoc