ΚΑΣΠΑΡΩΦ

Ηρθε στην Αθήνα για να παίξει σκάκι με 15 νέους στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Και έστειλε ένα μήνυμα στον Τσίπρα για τη σχέση του με τον Πούτιν και ένα μήνυμα υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρώπη.

Eίναι ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών. Ενας πολιτικός ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενα πρόσωπο θρύλος, παγκοσμίως. Ο Γκάρι Κασπάροφ βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να παίξει το απόγευμα της Τρίτης σκάκι σιμουλτανέ με 15 νεαρούς Ελληνες Πρωταθλητές στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, παρουσία χιλιάδων επισκεπτών που θα σπεύσουν να απολαύσουν μια σπάνια εμπειρία.

Ακούγοντας τον Γκάρι Κασπάροφ να μιλά για το σκάκι, για τους μηχανισμούς, τη στρατηγική, αλλά και για την ένταξή του στην εκπαιδευτική διαδικασία αντιλαμβάνεσαι ότι ακόμη και ο τρόπος που βλέπει το σκάκι είναι βαθιά πολιτικός. Μιλά για νικητές και χαμένους, για επιμονή, ευκαιρίες, ρηξικέλευθες στρατηγικές και ικανότητα να υιοθετείς νέες ιδέες. Τι κάνει αυτός ο παγκόσμιος μύθος στην Ελλάδα, πως πείστηκε να έρθει και παίξει σε ένα πάρκο σκάκι με νέους; «Για να δείξω σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο που στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με όραμα, άνθρωποι που σκέφτονται το μέλλον… Eίμαι ευτυχής επειδή την στιγμή που όλοι βλέπουν την Ελλάδα ως πηγή προβλημάτων είμαι εδώ για να μιλήσουμε για κάτι τόσο θετικό». Ο μεγαλύτερος σκακιστής στον κόσμο είναι ένα άτομο βαθιά πολιτικό.

Το μήνυμα Κασπάροφ στην Τσίπρα
Ο Κασπάροφ ζει στις ΗΠΑ, μετά την πολιτική δίωξη και τον κίνδυνο για τη ζωή του στη Ρωσία. Οταν δολοφονήθηκε ο Νέμτσοφ και τον ρώτησαν αν θα επιστρέψει στη Μόσχα για την κηδεία απάντησε: «Δεν αγοράζω εισιτήρια χωρίς επιστροφή». Καθώς παρουσίαζε σήμερα  τα εκπληκτικά αποτελέσματα της συνεργασίας του Kasparov Chess Foundation Europe με την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία» (μια ακόμα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις.


Το iefimerida.gr του ζήτησε να σχολιάσει τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής κυβέρνησης, τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα έμεινε σιωπηλός -προς στιγμήν σκέφτηκα ότι ίσως δεν ήθελε να απαντήσει, όχι μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης Τύπου. Κι όμως… «Κάθε απόφαση -είτε την λαμβάνει ένας άνθρωπος, είτε ένα έθνος- έχει στρατηγικούς και τακτικούς υπολογισμούς. Ειναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει οφέλη τακτικής χτίζοντας σχέσεις και δεσμούς με το καθεστώς του Πούτιν. Ομως, μια τέτοια σχέση έχει στρατηγικά μειονεκτήματα. Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να είναι μέρος της Ευρώπης, σε αντιδιαστολή με όσα πρεσβεύει ο Πούτιν που θέλει να καταστρέψει την ενότητα της Ευρώπης» είπε ο Κασπάροφ.

Και συνέχισε με ένα λόγο ψύχραιμο, αλλά εμφατικό «Ο Πούτιν θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της Ελλάδας. Ο Πούτιν, όπως κάθε δικτάτορας χρειάζεται να διαιρέσει τον εχθρό του, να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία του. Αυτό κάνει με τις δυσκολίες της Ελλάδας.» Και κατέληξε ο Γκάρι Κασπάροφ «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα, με δημοκρατία από την αρχαιότητα, έχει κοινό τόπο με τη δικτατορία του Πούτιν».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα στήριξε απόλυτα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Ε.Ε, όμως αν υπάρξει ρήξη θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο« τόνισε. Παίζει ο Αλέξης Τσίπρας μια παρτίδα σκάκι σιμουλτανέ με τους εταίρους; «Στο σκάκι, είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Εδώ ελπίζω να είναι μια περίπτωση που θα είναι στο τέλος όλοι κερδισμένοι» τόνισε μειδιώντας, για πρώτη φορά σε όλη τη συνέντευξη Τύπου.

Ενισχύοντας τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο
Ο Γκάρι Κασπάροφ, η παρουσία του στην Ελλάδα, μέσα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σήμερα από τις 7 ως τις 10 το βράδυ, η συνεργασία με το Ιδρυμα του που έφερε το σκάκι σε περισσότερα από 200 σχολεία της χώρας από το 2013 ως τώρα, δείχνει πως οι ρωγμές μπορούν να κλείσουν. Πως δεν υπάρχουν χάσματα αγεφύρωτα λόγω των συνθηκών. Σε μια χώρα που δοκιμάζεται από την κρίση, που το Grexit κινδυνεύει να εμφανίζεται στο google περισσότερο από το Greece, γίνεται έργο που κεντρίζει την ευφυία, τις γνώσεις, τον τρόπο σκέψης των παιδιών.  Εργο που επενδύει στο μέλλον. Με όχημα το σκάκι. Ο Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της Ενωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τα παιδιά που παίζουν σκάκι διαγωνιστικά, όταν δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις είναι απολύτως συγκεντρωμένα, λιγότερο αγχωμένα από τα άλλα και έτσι κατορθώνουν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά και τις επιδόσεις τους!

Η Εύα Πολυζωγοπούλου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (στη φωτογραφία πάνω με τον Γκάρι Κασπάροφ στη συνέντευξη Τύπου) τόνισε ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το σκάκι έχουν 1,5 φορές μεγαλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση και στα μαθηματικά. Το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία» που χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σε 300 τμήματα σε 190 σχολεία, το παρακολουθούν 6.500 μαθητές αλλά και δάσκαλοι, οι οποίοι επίσης εκπαιδεύονται. Το καλοκαίρι το σκάκι θα ταξιδέψει σε 18 νησιά της άγονης γραμμής με το πρόγραμμα «Αθλητικά μονοπάτια», όπου ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 450 άτομα.


Παίζοντας με έναν Ελληνα
Το μυστικό επιτυχίας του Γκάρι Κασπάροφ είναι ότι φροντίζει να μην αφήνει τα προβλήματα ή το άγχος να τον καταβάλλουν. Και έτσι «κοιμάμαι παντού. Στο αυτοκίνητο, στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας σκάκι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας μου» είπε. Ετσι, είναι 52 ετών αλλά απολύτως ακμαίος, ταξιδεύει ανά τον κόσμο, δημιούργησε παραρτήματα του Ιδρύματος του σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική, αρθρογραφεί στη Wall Street Journal, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη και εργάζεται προκειμένου η συνήθως νωθρή εκπαιδευτική κοινότητα να αρχίσει να υιοθετεί ταχύτερα νέες ιδέες.

Μιλώντας για τη συνεργασία του με την Ελλάδα χρησιμοποίησε δύο φορές τη λέξη «μοναδική» για να περιγράψει τη συνεργασία του με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Ενωσηα Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Τον ρώτησα αν έχει παίξει σκάκι ποτέ με Ελληνα και χαμογελώντας πονηρά απάντησε «Ο πρώτος μου αντίπαλος στους πρώτους μου μεγάλους διεθνείς αγώνες το 1980 ήταν Ελληνας. Παίζαμε ΕΣΣΔ εναντίον Ελλάδας». Ναι, τον κέρδισε. Οσο για την πολιτική έχει μια απλή διαπίστωση: «Είναι όπως στο σκάκι. Αλλοτε κερδίζεις, άλλοτε χάνεις. Το θέμα είναι να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι. Νομίζω πως τα έθνη έχουν πολλά μαθήματα να μάθουν από το σκάκι.»

*Ο Γκάρι Κασπάροφ παίζει σκάκι με τη νέα γενιά της Ελλάδας
Ο μεγαλύτερος ίσως σκακιστής όλων των εποχών, πρωταθλητής κόσμου στα 22 του, ο Γκάρι Κασπάροφ, κέρδισε σε μια μονομαχία έξι μηνών τον θρυλικό Ανατόλι Καρπόφ, στέφθηκε νικητής σε οκτώ Ολυμπιάδες σκακιού, τιμήθηκε με το σκακιστικό Όσκαρ, αναμετρήθηκε επί πέντε ώρες με 32 διαφορετικούς υπολογιστές στο Αμβούργο το 1985, επιβλήθηκε στον σκακιστικό υπολογιστή της IBM Deep Blue to 1996, άλλα έχασε από τον Deeper Blue, ένα χρόνο μετά. Ο Κασπάροφ θα δείξει την τέχνη του σε ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών, ηλικίας 8 έως 14 ετών, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για το σκάκι και να αποκτήσει ένα αυτόγραφο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed