ελλαδα- σημαια -μαυρα συννεφα

“Κόκκινο” χτύπησαν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, την ώρα που έφθαναν στην Αθήνα μπαράζ μηνυμάτων για Grexit και χρεοκοπία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τους δανειστές ότι θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα, είπε “όχι” στην πρότασή τους και προειδοποίησε ανοιχτά για ρήξη, τονίζοντας πως αν επιμείνουν στον εκβιασμό, δεν μας αφήνουν περιθώρια επιλογής.

Σηκώνοντας το γάντι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξαπέλυσε “κατηγορώ” κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Σε έντονο ύφος ο κ. Γιούνκερ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν τον νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός και “χρέωσε” στην κυβέρνηση διαστρέβλωση των προτάσεών του.

“Δεν υποστηρίζω, και το γνωρίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ρεύμα. Πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να το κάνει αυτό, και ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει”, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Νομίζω ότι η συζήτηση στην Ελλάδα και εκτός θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση ελεγε επακριβώς αυτό που η Κομισιόν προτείνει,ως ένας εκ των τριών θεσμών.Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε πράγματα στον ελληνικό λαό που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που είπα στον Έλληνα Πρωθυπουργό”.

Είπε ακόμη ότι δεν είχε καμία επαφή με την Αθήνα από την Κυριακή, οπότε και αποφάσισε, όπως ανέφερε, τη διακοπή των συνομιλιών γιατί δεν οδηγούσαν πουθενά.

Απαντώντας στον κ. Γιούνκερ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

“Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις”, σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών”.
Τις δηλώσεις Γιούνκερ σχολίασε σήμερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, λέγοντας: “Ο πρόεδρος της Κομισιόν ποτέ δεν λέει ψέματα. Δεν διάβασε το Μνημόνιο κι αυτός όπως και κάποιοι άλλοι εδώ”.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσει η Αθήνα σε μια “σοβαρή” κίνηση προκειμένου να επιτευχθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.