Νέο μνημόνιο και επώδυνα μέτρα ή χρεοκοπία και Grexit;
Διατηρεί το προβάδισμα του ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας με δώδεκα περίπου μονάδες σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου όπως καταγράφηκε σε νέα δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε απόψε η εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει τα πιο υψηλά ποσοστά δημοφιλίας σε σχέση με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς και την κ. Κωνσταντοπούλου να συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές κριτικές σε σχέση με άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου το προβάδισμα, μειωμένο κατά μιάμιση μονάδα διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας το 35,1% ( 36,6% σε προηγούμενη δημοσκόπηση) ενώ η Νέα Δημοκρατία έπεται με διαφορά πλέον των δέκα μονάδων, με ποσοστό 23%
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ: 35,1%
ΝΔ: 23%
ΠΟΤΑΜΙ: 6%
Χ.Α.: 5,5%
ΚΚΕ: 5,4%
ΑΝ.ΕΛ: 3,7%
ΠΑΣΟΚ: 3,2%
Ένωση Κεντρώων: 2,7%
Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, επικρατέστερος εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνοντας 60,9% θετικές γνώμες έναντι του 38,3% που παρουσιάζονται οι αρνητικές. Τέταρτος στη σειρά, μετά τον κ. Καμμένο και τον κ. Θεοδωράκη, εμφανίζεται ο κ. Σαμαράς ο οποίος συγκεντρώνει το 29,6% των θετικών κριτικών έναντι του 69,6% που είναι οι αρνητικές.
Όσον αφορά τα στελέχη της κυβέρνησης δημοφιλέστερος αποδεικνύεται ο κ. Πανούσης συγκεντρώνοντας θετικές γνώμες κατά 59,4% έναντι 23% που είναι οι αρνητικές.
Μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας συνεχίζει να διατηρεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης συγκεντρώνοντας σε ποσοστό 48,3% θετικές γνώμες (73% μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ) έναντι ποσοστού 50,5% που παρουσιάζονται οι αρνητικές.
Αντιθέτως σκληρή είναι η κριτική για την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με ποσοστό 61,7% να εκφράζουν αρνητικές γνώμες έναντι του 36,6% που την κρίνουν θετικά (58% θετικές γνώμες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ).
Νέο μνημόνιο και επώδυνα μέτρα ή χρεοκοπία και Grexit;
Αβεβαιότητα και απογοήτευση, αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως από μεριά της Ελλάδας δείχνει η νέα δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε απόψε η εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega και η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 12 έως και 15 Ιουνίου. Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι θα λήξει η διαπραγμάτευση», παρόλο που η ρήξη δεν φαίνεται πιθανό σενάριο συγκεντρώνοντας μόνο ποσοστό 8,3%, η πλειοψηφία θεωρεί πως ο συμβιβασμός θα έρθει με υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς, σε ποσοστό 67,8%, έναντι του 19,4% το οποίο πιστεύει πως ο συμβιβασμός θα έρθει με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών.
Αναλυτικότερα μια κακή συμφωνία με μέτρα λιτότητας και παραμονή στο ευρώ προτιμά η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης με ποσοστό 56,2% αντί του 35,4% το οποίο επιλέγει την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη (το 8,4% δεν απάντησε).
Χειρότερη κρίνει την σημερινή κατάσταση σε σχέση με την προεκλογική περίοδο η πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε ποσοστό 4,5% έναντι του 32,1% που την κρίνει ίδια και του 17,8% που την θεωρεί καλύτερη.
Παρόλα αυτά η οικονομική κατάσταση των ίδιων των ερωτηθέντων κρίνεται ίδια ή χειρότερη από την πλειονότητά της ελληνικής κοινής γνώμης, εφόσον μόνο το 37% την θεωρεί καλύτερη έναντι του 57,2% που την χαρακτηρίζει ίδια και του 38,9% που την κρίνει χειρότερη από αυτήν που ίσχυε προεκλογικά.
Αντιθετικά είναι τα συναισθήματα που προκαλούν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση στον ελληνικό λαό με το 35,% 1 των ελλήνων πολιτών να δηλώνει πως νιώθει αβεβαιότητα έναντι του 32,5% που δηλώνει απογοητευμένο ενώ μόνο το 4,3% των πολιτών αισθάνεται ικανοποίηση
Η ευθύνη για τη μη σύναψη συμφωνίας κατά τους 4,5 μήνες που ήδη διαρκούν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης βαραίνει τους δανειστές, με ποσοστό 56,3%, έναντι του 37,7% το οποίο αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση.
Όσον αφορά στην άποψη των πολιτών σχετικά με την διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, το 54,3% συμφωνεί / μάλλον συμφωνεί έναντι του 43,8% το οποίο διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί.
Ανατροπή στην αίσθηση της κοινής γνώμης για το πως θα λήξει η διαπραγμάτευση παρατηρείται σε σχέση με όσα έδειχναν τα ποσοστά προεκλογικής δημοσκόπησης. Σήμερα το 8,3% θεωρεί ότι θα πάμε σε ρήξη, έναντι του 67,8% το οποίο βλέπει σύναψη συμφωνίας με συμβιβασμό και υποχωρήσεις κυρίως από την μεριά της Ελλάδας. Τέλος μόνο το 19,4% των ελλήνων πολιτών πιστεύει πως θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό κυρίως μετά από υποχωρήσεις των δανειστών( ποσοστό που προεκλογικά ανερχόταν περίπου στο 60%).
Σε περίπτωση αδιεξόδου η πλειονότητα της κοινής γνώμης προτιμά να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση με ποσοστό 47,3% έναντι του 29,9% το οποίο προτιμά να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από την υπάρχουσα βουλή και μόνο το 19,3% ζητά να προσφύγουμε στις κάλπες.
Σε κομματική πειθαρχία φαίνεται να καλούν ακόμα και ο ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τους βουλευτές του κόμματος αφού το 67,9% θεωρεί πως θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την συμφωνία ακόμα και οι βουλευτές που ενδεχομένως διαφωνούν με αυτή έναντι του 27,7% που πιστεύει πως δεν θα την ψηφίσει. Το 4,4% δεν ξέρει δεν απαντά
Ταυτόχρονα αύξηση του ευρωσκεπτικισμού υποδεικνύουν τα συγκριτικά αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, 19/01/2015 και 16/06/2015 στο ερώτημα «αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην ζώνη του ευρώ». Παραμονή πάση θυσία στην ευρωζώνη δηλώνει το 69,7%, έντεκα μονάδες κάτω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, σε σχέση με το 28,9%, έντεκα μονάδες πάνω σε σχέση με την δημοσκόπηση του Ιανουαρίου, το οποίο υποστηρίζει πως δεν πρέπει να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ.
Επίσης, οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 57,5% πως, «παρότι η ΕΕ δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε». Το 18,8% πιστεύει ότι η ΕΕ “αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή”. Το 21,3 πιστεύει ότι “η ΕΕ εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα. Πρέπει να φύγουμε από αυτήν”. Το 2,4% δηλώνει «δεν ξέρω δεν απαντώ».
Να μην πιστεύει πλέον στο διαχωρισμό των κομμάτων σε μνημονιακά και μη φαίνεται η ελληνική κοινή γνώμη με μόνο το 27,4% να υποστηρίζει πως έχει νόημα ο διαχωρισμός έναντι του 70,7% που δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον διαχωρισμό.