Πραγματική αιμορραγία θα προκαλέσει η συμφωνία στις τσέπες όλων μας. Ο κατάλογος των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες δεν έχει τέλος.
Για ακόμη μια φορά καθώς το κράτος είναι ανίκανο να πατάξει τη φοροδιαφυγή οι δανειστές επιβάλουν αυξήσεις που θα επιβαρύνουν πρώτα απ’ όλους όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.
Το… κόλπο απλό. Αυξήσεις σε κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών όπου δεν υπάρχει φοροδιαφυγή και το κράτος εξασφαλίζει σίγουρα έσοδα.
Το πακέτο αυξήσεων μέσω ΦΠΑ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση αγγίζει ήδη το 1.350.000.000 ευρώ!
Πως θα γίνουν οι αυξήσεις;
288, 5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα υπολογίζει το κράτος από την κατάργηση της έκπττωσης 30% στον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Άλλα 350 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση από το 6,5% στο 13% στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ενώ αντίστοιχα θα είναι τα επιπλέον έσοδα από την μεταπήδηση περίπου 28% των βασικών προϊόντων από το 13% στο 23% και από την αύξηση στα ίδια επίπεδα προϊόντων και υπηρεσιών που ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.
Ποια βασικά αγαθά αυξάνονται;
Ουσιαστικά την πληρώνουν και πάλι τα χαμηλά εισοδήματα αφού οι αυξήσεις έρχονται κατά κύριο λόγο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις μετακινήσεις.
Έτσι θα έχουμε αμέσως με την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές αύξηση 10% (από τον ΦΠΑ 13% στο 23%) σε προϊόντα όπως:
Μακαρόνια
Ρύζι
Όσπρια
Μπισκότα
Σοκολάτες
Αναψυκτικά
Κονσέρβες
Κατεψυγμένα τρόφιμα
Συσκευασμένοι χυμοί
Γλυκά
Παγωτά
Μαρμελάδες
Συσκευασμένο ψωμί
Έτοιμο φαγητό
Ντοματοπολτοί
Έτοιμες σάλτσες
Ό,τι δηλαδή δεν υπάγεται στην κατηγορία του φρέσκου αυξάνεται κατά 10%.
Παράλληλα με 10% επιπλέον φόρο επιβαρύνονται τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών , τα κόμιστρα των ταξί, τα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και τα εισιτήρια για σινεμά.
Την ίδια ώρα και με διαπιστωμένη την τεράστια φοροδιαφυγή στον χώρο της εστίασηςόλα δείχνουν πως ο ΦΠΑ του κλάδου αυτού πάει από το 13% στο 23% επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον καταναλωτή.
Στις περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να προστεθεί και το “καπέλο” λόγω των ανατιμήσεων που θα επέλθουν από τις αυξήσεις στα μεταφορικά, ενώ ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπερισχύσει η άποψη των δανειστών ότι φάρμακα, ψωμί βιβλία κλπ που μένουν με βάση την πρόταση της ελληνικής πλευράς στο 6,5% θα πρέπει να φορολογούνται με 13%.
newsit