prime-vrixelles1-708

Με δηλώσεις για εποικοδομητικό κλίμα, ανάγκη για συμφωνία, αλλά χωρίς ουσιαστικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.

Η τριμερής ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ενώ, νωρίτερα, η καγκελάριος είχε μια δεκάλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Το κρίσιμο ραντεβού κράτησε περίπου δύο ώρες, ωστόσο, οι πληροφορίες για το τι συζητήθηκε έρχονται με το… σταγονόμετρο.

Η γενική εκτίμηση από την βελγική πρωτεύουσα είναι πως υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία, ωστόσο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη με κορύφωση το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τσίπρας: Θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για τη γεφύρωση των διαφορών

«Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός αποχωρώντας τελευταίος μετά από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, που αποχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Μαξίμου: Συμφωνία για επιστροφή στην ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών.

«Στόχος η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του πρωθυπουργού.

Αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη συνάντηση στις Βρυξέλλες σχολίασαν το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ αποχώρησε χαμογελαστή από το κτίριο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσει η Ελλάδα τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, χωρίς να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δεύτερος γύρος την Πέμπτη

Κατά τα φαινόμενα την Πέμπτη αναμένεται να διεξαχθεί ο «δεύτερος γύρος», καθώς θα υπάρξει μπαράζ επαφών των τεχνικών κλιμακίων, ενώ, ο πρωθυπουργός θα έχει κρίσιμο ραντεβού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ είναι εμφανές ότι αναζητούν κοινό τόπο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η οποία ίσως αυτή τη στιγμή φαντάζει πιο κοντά απ’ ότι τις προηγούμενες ημέρες.

Οι υποχωρήσεις της Ελλάδας γεφυρώνουν το χάσμα;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νέες προτάσεις και ισοδύναμα, ενώ, ευελπιστεί και σε κάποια βήματα υποχώρησης και από την πλευρά των δανειστών.

Εκτός από τις παραχωρήσεις στο θέμα του ΦΠΑ (σσ όπως αυτές ήρθαν στη δημοσιότητα την Τρίτη), η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι κάνει πίσω και στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να συζητά πλέον για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που είχε σταλεί στους δανειστές, γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75%. Αυτή η διαφορά του 0,25% μεταφράζεται σε κάποιες εκατοντάδες εκτομμύρια ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα ελθουν στα κρατικά ταμεία.

Μύλος με την πρόταση για παράταση προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016

Πάντως, μετά το πέρας της τριμερούς δεν υπάρχει καμία αναφορά ή διαρροή για την φημολογούμενη πρόταση της Αθήνας περί εννεάμηνης παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα λίγο πριν από την τριμερή, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά ζήτησε την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λευκός Οίκος: Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις μίας ελληνικής χρεοκοπίας

Την ώρα που στις Βρυξέλλες συζητούσαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, οι ΗΠΑ έκαναν νέα παρέμβαση, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε την ανησυχία που υπάρχει στην Ουάσιγκτον για μία ελληνική χρεοκοπία.

Οταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους που θα είχε ένα ενδεχόμενο Grexit στην αμερικανική οικονομία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε για χρεοκοπία. «Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα είχε μία ελληνική χρεοκοπία στην ευρύτερη διεθνή οικονομία», απάντησε, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει υπάρξει τέτοια εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο ζήτημα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Προσπαθούμε να φέρουμε τους Ελληνες και τους εταίρους τους μαζί, ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους με τρόπο που δεν θα συμβάλλει στην αστάθεια, τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία», συμπλήρωσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε για το θέμα στη Σύνοδο των G7, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος σημείωσε ότι η πλευρά των ΗΠΑ είναι «ενθαρρυμένη γιατί οι εμπλεκόμενες πλευρές αναγνωρίζουν ότι η επίλυση πριν από την εκπνοή της προθεσμίας είναι προς το συμφέρον όλων των μερών», μιλώντας για πρώτη φορά για τη διορία της 30ης Ιουνίου, ενώ κατέληξε «Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σχέδια για πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε «Δεν έχω τίποτα να ανακοινώσω για αυτό».


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed