Ο Γουίλμπουρ Ρος έχει την ικανότητα να μυρίζεται το χρήμα. Όταν υπάρχει και όταν δεν υπάρχει. Ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής αντιλαμβάνεται πως στην Ελλάδα τα μετρητά στερεύουν και η συμφωνία δεν έρχεται.
Μιλώντας στο CNBC έδωσε τη δική του εξήγηση για το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι συνομιλίες: «Το πρόβλημα δεν είναι η διαγραφή του χρέους. Το πραγματικό κρίσιμο σημείο είναι οι συντάξεις και σε μικρότερο βαθμό ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα προσφέρουν την πολιτική κάλυψη στις άλλες χώρες έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο της ανοχής του χρέους».
Ελάχιστο μέγεθος
Ο Ρος έχει άμεσα ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα, καθώς ήταν από εκείνους τους ξένους επενδυτές που έριξε χρήματα αγοράζοντας μετοχές της Eurobank ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αντιπροσωπεύει ακόμη μια ομάδα επενδυτών που κατέχουν το 17% της Τράπεζας Κύπρου, της οποίας είναι και αντιπρόεδρος.
Κατά τον Ρος, το ελληνικό δράμα έχει παιχθεί αρκετά στην κεντρική σκηνή των παγκόσμιων αγορών και σημείωσε πως η Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και εισάγει εμπορεύματα αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την υπόλοιπη ΕΕ.
Μικρή χώρα
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων και αυτά τα 50 δισεκατομμύρια είναι σταγόνα στον ωκεανό της ΕΕ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό θα είναι πολύ κακό για την έκθεση της εταιρείας μου, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το οποίο αυτή τη στιγμή λαμβάνει τη γραμμή ζωής από τον ELA που προσφέρει η ΕΚΤ. Αν αυτά τα χρήματα σταματήσουν να έρχονται, τότε η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και θα καταλήξει στη δραχμή. Αυτό θα ήταν πολύ κακό. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι αυτά τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν λάβει οι τράπεζες, θα έχουν στη συνέχεια διπλάσιο κόστος σε σχέση με πριν».
Κάναμε λάθος
Ο Ρος ανέφερε πως η επένδυση του στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρή και ήδη έχει προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να μειώσει την έκθεσή του. Παράλληλα έστειλε μήνυμα και για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας κάνοντας την αυτοκριτική του: «Είχαμε κάνει λάθος πρόβλεψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επικρατούσε στις εκλογές πριν από έξι μήνες. Αντ’ αυτού νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση ότι θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές».