DABE613D005628E4B7B5A042473EFCC6

H Ίνγκεμποργκ Ράπαπορτ ήταν 24 χρονών ότι ετοιμαζόταν να πάρει το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Το θέμα της εργασίας της ήταν πάνω στην διφθερίτιδα, ζήτημα πολύ σοβαρό εκείνα τα χρόνια του 1930. Της έμενε μόνο η προφορική εξέταση, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ.

Οι νέοι νόμοι του Χίτλερ απαγόρευαν σε μια φοιτήτρια με εβραία μητέρα να πάρει δίπλωμα. Πέρασαν 78 χρόνια και το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να διορθώσει αυτή την αδικία, έστω και αν εκείνη η φοιτήτρια είναι σήμερα 102 χρονών.

Η διοίκηση τής πρότεινε τον τίτλο της επίτιμου διδάκτωρ. Εκείνη όμως δεν το ήθελε έτσι. Ήθελε να πάρει το δίπλωμα με την αξία, όπως τότε.

«Ήταν οι εξετάσεις για τις οποίες έκανα την περισσότερη δουλειά» δήλωσε στον δημοσιογράφο της El Pais που την επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Βερολίνο. Με τη βοήθεια άλλων φοιτητών, η 102χρονη Ίνγκεμποργκ διάβασε και ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα -και ήταν πολλές μετά από 78 χρόνια.

«Ήταν θέμα αρχής, δεν είχε να κάνει με μένα» είπε στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την υπομονή που έδειξαν οι εξεταστές μαζί της.

Η Ίνγκεμποργκ έφυγε από την Γερμανία το 1938 βλέποντας το κακό που έρχονταν. Πήγε στις ΗΠΑ «με 38 γερμανικά μάρκα στην τσέπη», όπου γνώρισε τον σύζυγό της και έκανε οικογένεια. Συνέχισε με τις σπουδές της και τελικά επέστρεψε τη δεκαετία του 1960 στην τότε Ανατολική Γερμανία.

Έγινε καθηγήτρια Νεογνολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite της γερμανικής πρωτεύουσας.

Όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα Independent, η ναζιστική επιρροή στα πανεπιστήμια της Γερμανίας ήταν έντονη και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να χαθεί.

«Με την καθυστερημένη αυτή κίνηση δεν μπορούμε να επανορθώσουμε για μια αδικία που έγινε, όμως μπορούμε να συνεισφέρουμε στη μελέτη μίας από τις πιο σκοτεινές πλευρές της γερμανικής ιστορίας στα Πανεπιστήμια» δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ο Δρ Ούβε Κοχ Γκρόμους.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed