Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας στη διαπραγμάτευση, ήρθε η ώρα να κάνει και η Ευρώπη το δικό της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να συνεχίζουν να ασκούν επιρροή άτομα τα οποίο υπονομεύουν το ευρωπαϊκό όραμα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στη χρηματοδότηση της οικονομίας, η οποία έχει διακοπεί από τον Αύγουστο του 2014, καθώς από τότε έχει να εκταμιευθεί δόση. «Αυτό προφανώς και δεν είναι δική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι αυτό δεν συνάδει με τους κανόνες, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει και είναι απαράδεκτο το ότι συμβαίνει.
Κάποιοι, πρόσθεσε, νομίζουν ότι είναι αποτελεσματική τακτική για να κάνουν την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει και να δεχτεί συμφωνία που θα «επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος».
Αν είναι αυτή η τακτική τους, δεν είναι αποτελεσματική, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός θέλει λύση και όχι απλά συμφωνίες, η οποία θα είναι βιώσιμη και «μακράς πνοής». Και για αυτό ο λαός συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, υπογράμμισε, καθώς αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται πραγματικά για αυτόν. «Υπάρχουν δύο πλευρές στο τραπέζι, όχι μία», σημείωσε.
H ομιλία:
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση σε «παράλογες απαιτήσεις», ενώ έκανε λόγο για «ακρότητες» στις οποίες πιστεύουν οι αριχτέκτονες του αποτυχημένου προγράμματος για να μην παραδεχτούν το λάθος τους, οι οποίες είναι βαθιά αντιαναπτυξιακές.
«Ο παραλογισμός του μνημονίου τελείωσε με την ετυμηγορία του λαού», είπε. «Έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή, δεν θα τον γυρίσουμε πίσω. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις για συμφωνία, αλλά απαιτούμε και από τους εταίρους ανάλογο σεβασμό και υποχωρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Αυτές τις «τελευταίες ημέρες πριν τη συμφωνία», δήλωσε, όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν, οι άλλοι ας σωπάσουν.
Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, είπε ότι «δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα προβλήματα του ασφαλιστικού» και υπογράμμισε πως δεν συζητείται η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η συμφωνία για να είναι ένας αμοιβαίος συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και πακέτο επενδύσεων. Επίσης, καταφέρθηκε εναντίον αυτού που χαρακτήρισε ως «λόμπι των υποστηρικτών των δανειστών» και εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε απόλυτη στρατηγική αμηχανία.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μάχη» εναντίον της εγχώριας «ελίτ», λέγοντας ότι ολιγάρχες και συστημικά ΜΜΕ κάνουν πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης, προβλέποντας καταστροφή της χώρας. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν εκφοβιζόμαστε», καθώς «ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη» και να πληρώσουν για τις συχνότητες που είχαν τζάμπα, «όλα όσα δεν πλήρωναν τόσα χρόνια».
«Θα συνεχίσουμε με το σχέδιο νόμου για τις άδειες που θα δώσει τέλος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας και θα προχωρήσουμε στη διασταύρωση των ονομάτων που είναι στις λίστες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι έπρεπε να λειτουργεί ήδη. «Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Έχουμε πολιτική υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της, χωρίς άλλη κωλυσιεργία», τόνισε, κάνοντας λόγο για διαδικασία εκδημοκρατισμού της ενημέρωσης. «Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για μια νέα δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση απαλλαγμένη από τον κομματισμό, το ρουσφέτι και τη σπατάλη του παρελθόντος. Έναν δημόσιο φορέα ενημέρωσης που θα αντικατοπτρίζει το νέο δημόσιο ήθος για μια δημοκρατική, αντικειμενική, πλουραλιστική και έγκυρη ενημέρωση» είπε.
Στο μεταξύ, ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Όπως ανέφερε, η ελληνική πρόταση είναι για πλεόνασμα φέτος κάτων του 1%, του χρόνου 1-1,5% και από το 2017 της τάξης του 2%.
Επίσης, όσον αφορά στην πρόταση του ΦΠΑ, η πρόταση είναι για υπερμειωμένο συντελεστή 7%, χαμηλό συντελεστή 14% και 23% για τον υψηλότερο.
Το κρίσιμο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ποια προϊόντα θα μπουν στον μικρό συντελεστή.
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
huffingtonpost