«Πρωτοποριακές και καινοτόμες οι εκδηλώσεις του τριημέρου από τη νεοσύστατη υπηρεσία:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών με τη συνεπικουρία του ΤΕΙ Γρεβενών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών»
«Στα φτερά της νέας Τεχνολογίας ανέβασε την δεύτερη ημέρα του τριημέρου των εκδηλώσεων, το ΤΕΙ Γρεβενών»
Με την πρώτη σκιά της νύχτας στήθηκε στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού, υπό την αιγίδα του προέδρου του ΤΕΙ, καθηγητή κυρίου Λαζαρίδη Θέμη, η μηχανή ηλεκτρονικής προβολής, απέναντι από το φαρμακείο του Οικονόμου, όπου με τη δέσμη φωτεινών αχτίνων σχεδίαζε, με αμεσότητα, σ’ όλο το μήκος και πλάτος της δεξιάς κάθετης γυάλινης επιφάνειας, εικόνες από τα μουσειακά εκθέματα της νεοσύστατης Αρχαιολογικής μας υπηρεσίας. Αγάλματα και λοιπά χρηστικά αντικείμενα από τα κλασικά χρόνια, ναοί και αγιογραφίες από τη μεταγενέστερη εποχή και λαογραφικές απεικονίσεις από τα πρόσφατα χρόνια των αναμνήσεων του Τόπου μας.
Η πρωτότυπη παρουσίαση κέντρισε την περιέργεια και τα φιλόξενα πεζούλια του πεζόδρομου φιλοξένησαν το φιλομαθές ενδιαφέρον των συμπολιτών μας.
Τις ερμηνευτικές απαντήσεις, στις ομηγύρεις των όρθιο-ιστάμενων, που σχηματίστηκαν γύρω από την ηλεκτρονική εικόνα, προσέφερε με αφειδώλευτη ζέση, η Έφορος Αρχαιοτήτων, κυρία Σόνια Δημάκη.
Η μάθηση με την συνέργεια της εικόνας ήταν μια άλλη εμπειρία! Μια εμπειρία, όμοιά μ’ αυτές που αποτυπώνονται στο νου. Και μάλιστα σήμερα ήταν φορτωμένη από γνώση για τον Τόπο και την Ιστορία του!…
Για την διοργάνωση της 2ης ημέρας εργάσθηκαν η αρχαιολόγος Ζωή Λόλα, η Πέρη Πλιάτσιου, ο Σπύρος Τσακστάρας, Δύο Φοιτητές, και ο γραμματέας Νικολάου Δημήτρης του ΤΕΙ Γρεβενών.
“Με την τριγωνική ξύστρα και τα ξυλάκια από μπαμπού ξύστηκαν οι επικαθήμενοι χρόνοι πάνω από την Ιστορία του Τόπου μας από την νεοσύστατη υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών με τη συνεπικουρία του ΤΕΙ Γρεβενών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών»
Ημέρα 3η
Στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, 18 Μαΐου 2015, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης διοργανώθηκε η τρίτη επιμορφωτική Ημέρα για το ταξίδι του Τόπου μας στους παλαιότερους χρόνους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου με τη δασκάλα τους Βασιλική Μιχαλογιάννη
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε η νεοσύστατη υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών με τη συνεπικουρία του ΤΕΙ Γρεβενών, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών και την περιβαλλοντική εταιρία για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. «Αρκτούρος».
Η Αρχαιολόγος Ζωή Λόλα με την τριγωνική της ξύστρα και τα ξυλάκια από μπαμπού έξυσε τους επικαθήμενους χρόνους από την Ιστορία του Τόπου μας και μας την παρουσίασε, ανάγλυφα, γεμάτη από γεγονότα ζωής και γοητεία αναπόλησης! Η εικόνα του προτζέκτορα ζωντάνευε τα περασμένα και η αφήγηση μας έβαζε μέσα στο κάδρο της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών…
Η ησυχία και η προσήλωση του μικρού σε αριθμού ακροατηρίου καταμαρτυρούσε την σαγήνη της αφήγησης. Οι μαθητές αισθάνθηκαν την μετάγγιση της γνώσης από το πλήθος των ερωτήσεων που κατέθεσαν με το τέλος της εκδήλωσης!….
Για την διοργάνωση της 3ης ημέρας εργάσθηκαν η Πέρη Πλιάτσιου, ο Κώστας Τζιαναμπέτης, ο Χασπερίδης Σταύρος, η Καφτεράνη Κατερίνα και η Θεολογία Ταρλατζή.
Σίμος Ζαγκανίκας