sleeping_woman1

Προτιμάτε να ξυπνάτε νωρίς το πρωί, απολαμβάνοντας

τον ήλιο για περισσότερη διάρκεια ή να κοιμάστε πολύ αργά, αφού έχετε χαρεί την απόλυτη νυχτερινή ηρεμία; Νέες μελέτες έδειξαν πως το DNA μπορεί να… απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το «ρολόι» ενός ανθρώπου είναι πολλοί. Πρωτεύον ρόλο παίζει η ηλικία, με τους νεώτερους να προτιμούν τις βραδινές ώρες και τους μεγαλύτερους να ξυπνούν αρκετά νωρίτερα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από νέες έρευνες, τα γονίδια ενός ανθρώπου καθορίζουν σημαντικά την ώρα που θα επιλέξει να ξαπλώσει στο κρεβάτι.

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Neurology, εξετάστηκαν οι γενετικές παραλλαγές στα γονίδια μυγών, όπου επηρεάζουν το «γενετικό» τους ρολόι. Το συγκεκριμένο μέρος του γονιδιώματος των μυγών μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με το ανθρώπινο, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως λειτουργούμε με παρόμοιο τρόπο. Μάλιστα, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν 80 περιοχές στο γονιδίωμα των μυγών, που φαίνεται να καθορίζουν το… ρολόι τους.

«Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν πως η αποδοτικότητα τους φτάνει στο “πικ” της, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό συνδέεται άμεσα και τεκμηριωμένα με την υγεία και την συμπεριφορά τους, αλλά από μοριακή βάση, είναι ακόμα σχετικά άγνωστο» τονίζει ο καθηγητής Eran Tauber, ένας εκ των υπεύθυνων της έρευνας.

Οι ομάδα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Λέισεστερ εντόπισε τις βασικές διαφορές που παρουσίαζαν οι μύγες που προτιμούσαν να κοιμηθούν διαφορετικές ώρες της ημέρας. Την ώρα που οι περισσότερες ξεκινούν την μέρα τους από πολύ νωρίς, όσες επιλέγουν να ξυπνήσουν αργότερα εμφανίζουν βασικές γενετικές διαφορές.

«Η μελέτη της γονιδιακής έκφρασης ήταν μόνο ένα μέρος της έρευνάς μας. Ενα βασικό ερώτημα είναι τί προκαλεί την διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ ζώων όπως για παράδειγμα η κουκουβάγια και ο κορυδαλλός. Αυτή η διαφορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις γενετικές διαφορές στην αλληλουχία του DNA τους. Παρόμοιου τύπου διαφορές εντοπίζονται και στο DNA των μυγών ενώ είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται και για τις ανθρώπινες προτιμήσεις» λέει ο καθηγητής Tauber.

Αν και οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά το ίδιο μας το DNA επηρεάζει το «γενετικό» μας ρολόι. Σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν αδυνατούμε να κοιμηθούμε νωρίς, ή να ξυπνήσουμε αργά, λόγω… γονιδίων.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed