sparaggia-agkinares

Η άνοιξη είναι η εποχή που τα λαχανικά μπαίνουν πιο δυναμικά στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Δείτε ποια 4 λαχανικά πρωταγωνιστούν και πώς μπορείτε να τα μαγειρέψετε διαφορετικά.

Ο χειμώνας με τις σούπες του και το πολύ κρέας για να ζεσταθούμε πέρασε και βρισκόμαστε στην εποχή που τα λαχανικά αρχίζουν να παίζουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας. Ήδη τα γεμιστά έχουν αρχίσει να… ξεπροβάλλουν σιγά-σιγά, οι σαλάτες πληθαίνουν και τα γεύματα με λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά κυριαρχούν.

Δείτε ποια 4 λαχανικά της εποχής αξίζει τον κόπο να επιλέγετε συχνά και πώς μπορείτε να τα βάλετε στο πιάτο σας… αλλιώς.

Σπαράγγια

Γευστικά και ανοιξιάτικα, τα σπαράγγια βοηθούν τα οστά να παραμείνουν γερά, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ, κάνουν καλό στη χλωρίδα του εντέρου, καθώς περιέχουν ινουλίνη, μια ιδιαίτερη φυτική ίνα που βοηθάει τα «καλά» βακτήρια της περιοχής, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και κάνουν καλό στην καρδιά χάρη στο φυλλικό οξύ τους. Επιλέξτε αυτά που έχουν έντονο πράσινο χρώμα, σφιχτά κλειστές άκρες και είναι ομοιόμορφα παχιά, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι θα μαγειρευτούν σωστά.

Ιδέες μαγειρέματος:

  • Προσθέστε τα στην ομελέτα σας, αφού τα κόψετε σε μικρά κομμάτια, τα σοτάρετε σβήνοντας με κρασί και στη συνέχεια τα βράσετε.
  • Συνδυάστε τα με θαλασσινά και βασιλικό, αφού πρώτα τα σοτάρετε με κρεμμύδι και τα αλατοπιπερώσετε.
  • Φτιάξτε μια υπέροχη σαλάτα με σπαράγγια, μαύρες φακές, ντομάτα και κατσικίσιο τυρί. Τα σπαράγγια σας θα χρειαστούν λίγο ψήσιμο (10-15 λεπτά) στο φούρνο, αφού πρώτα τα τοποθετήσετε σε λαδόκολλα και τα ψεκάσετε με μαγειρικό σπρέι.

Αγκινάρες

Παρέχουν στον οργανισμό μας βιταμίνη C, τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας, κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες ωφελώντας την υγεία του εντέρου, την πέψη και τη σιλουέτα, ενώ μας παρέχουν και αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και κρατούν τη γήρανση μακριά. Αυτή την εποχή οι αγκινάρες βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους και όταν τις αγοράζετε, φροντίστε να διαλέγετε αυτές με άθικτα, σφικτά φύλλα, χωρίς κοψίματα και μαυρίλες, με σκούρο πράσινο χρώμα, αποφεύγοντας τις πολύ μεγάλες και σκληρές.

Ιδέες μαγειρέματος:

  • Συνδυάστε τες με τυριά στο φούρνο, αφού πρώτα τις ζεματίσετε ή τις αχνίσετε, τις βάλετε σε βουτυρωμένο ταψί και τις περιχύσετε με ζωμό βοδινού. Αφού προσθέσετε τυριά, ρίξτε και λίγη κρέμα γάλακτος για έξτρα γεμάτη γεύση.
  • Κάντε τες γεμιστές, κόβοντας το κοτσάνι, αφαιρώντας φύλλα από το κέντρο τους και βράζοντάς τες. Στη συνέχεια, φτιάξτε μια γέμιση με τυρί, σκόρδο, μαϊντανό, καστανό ρύζι, προσούτο και ελαιόλαδο, γεμίστε τες και ψήστε τες στο φούρνο.

Ραπανάκια

Πιπεράτη γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία, αφού περιέχουν βιταμίνη C, Κ, νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, τα ραπανάκια είναι άκρως ωφέλιμα για την υγεία σας. Τονώνουν το ανοσοποιητικό, έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου και βοηθούν σημαντικά στη μείωση της χοληστερίνης, ωφελώντας τελικά και την καρδιά. Προτιμήστε αυτά που έχουν ομοιόμορφο χρώμα και αποφύγετε αυτά που δείχνουν μαραμένα, μαλακά και ανοιγμένα.

Ιδέες μαγειρέματος:

  • Φτιάξτε καναπεδάκια με ραδίκια, χρησιμοποιώντας λεπτές φέτες μπαγκέτας ολικής άλεσης, τυρί κρέμα με λίγο σκόρδο και μπαχαρικά που μπορείτε να προσθέσετε ανάλογα με τα γούστα σας και λεπτές φέτες από τα ραπανάκια στην κορυφή.
  • Δοκιμάστε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών με λαχανικά όπως ρόκα, πράσο, αρακά και φασολάκια, προσθέτοντάς της και ροδέλες από τα ραπανάκια σας. Για έξτρα γεύση και νοστιμιά, δοκιμάστε να της προσθέσετε κατσικίσιο τυρί, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και φυσικά αλάτι και πιπέρι.

Φασολάκια

Πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, C και φυτικών ινών, τα φασολάκια κάνουν καλό στο αίμα, στα οστά, στο ανοσοποιητικό και στο έντερο. Ακόμη, κρατούν την πείνα μακριά για περισσότερη ώρα μετά την κατανάλωσή τους σε σχέση με άλλες τροφές και εστί μας βοηθούν να τσιμπολογάμε λιγότερο και να διατηρούμε τη σιλουέτα μας –αρκεί να μην βουτάμε… μισό κιλό ψωμί στο λάδι τους, όταν τα καταναλώνουμε στη λαδερή, κοκκινιστή τους βερσιόν. Όταν αγοράζετε φασολάκια, προτιμήστε αυτά που έχουν παρόμοιο μέγεθος και χρώμα, είναι ίσια και καλοδιατηρημένα, χωρίς κοψίματα κ.ο.κ.

Ιδέες μαγειρέματος:

  • Βράστε τα και συνδυάστε τα με τριμμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πιπέρι.
  • Φτιάξτε σαλάτα φασολιών στην οποία θα συμπεριλάβετε βρασμένα πράσινα φασολάκια, φασόλια σόγιας, μεξικάνικα φασόλια και ρεβίθια ή ό,τι άλλο είδος φασολιού θέλετε. Στη σαλάτα σας προσθέστε και κόκκινο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, μέλι και μουστάρδα Dijon.
  • Προσθέστε τα στην πατατοσαλάτα σας για έξτρα γεύση και πράσινη χροιά.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.