Ανακοίνωση με αφορμή της Γιορτής Κάνναβης εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:
Με αφορμή τη Γιορτή Κάνναβης, που πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 9 Μαΐου, έχει ανοίξει ένας ενδιαφέρον διάλογος γύρω από το ζήτημα της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης. Ο δημόσιος διάλογος, όταν γίνεται συντεταγμένα, με επιστημονική τεκμηρίωση και επιχειρήματα, μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να επιφέρει. H διακυβέρνηση της αριστεράς είναι ιδανική ευκαιρία, ώστε να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος και να σταματήσει πια να αντιμετωπίζεται ως ταμπού για την ελληνική κοινωνία ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες νέους ανθρώπους αλλά και τη συντεταγμένη πολιτεία.
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμαστε το πολύτιμο έργο που προσφέρουν οι δομές θεραπείας και πρόληψης, με πενιχρές υλικοτεχνικές υποδομές και ελλιπές ανθρώπινο δυναμικό, σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Για αυτό και παλεύουμε κι εμείς από τη μεριά μας πρώτα και κύρια για την ενδυνάμωση των δομών αυτών σε προσωπικό και εξοπλισμό. Θεωρούμε πως η οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή στην κατεύθυνση της αποποινικοποίησης/νομιμοποίησης των εξαρτησιογόνων ουσιών προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα βασίζεται στην πρόληψη, την ενημέρωση αλλά και τον πλουραλισμό στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης.
Η μονοδιάστατη κατασταλτική αντίληψη που υιοθέτησε το κράτος τις προηγούμενες δεκαετίες, και ιδίως τα τελευταία χρόνια, εκτός από επιστημονικά λανθασμένη, είναι και πρακτικά άσκοπη και ζημιογόνα. Η παταγώδης αποτυχία της αποδεικνύεται βέβαια από τη ραγδαία αύξηση των εξαρτημένων και των θανάτων που οφείλονται στις εξαρτησιογόνες ουσίες, από τη συνεχή εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ χρηστών, από την υπερεκπροσώπηση εξαρτημένων στις ελληνικές φυλακές (γεγονός που ο νόμος του υπουργείου δικαιοσύνης ευτυχώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει) και από την άνθηση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης.
Είναι καιρός οι χρήστες και οι χρήστριες να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Δε θέλουμε ένα κράτος που προτιμά ανθρώπους ασθενείς, εξαρτημένους από «σκληρές» ουσίες να τους κλείνει φυλακή αντί να τους θεραπεύει. Είμαστε αντίθετοι και αντίθετες σε μια πολιτική που αντιμετωπίζει μια μικροποσότητα κάνναβης σαν ευκαιρία πειθάρχησης των νέων ανθρώπων, μέσω ενός στημένου κυκλώματος που περιλαμβάνει ασφαλήτες, κρατητήρια και δίκες. Γιατί είναι η ίδια πολιτική που αφήνει τα κυκλώματα εμπορίας να οργιάζουν και τη νέα γενιά έκθετη σε αυτά, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Χωρίς να υποστηρίζουμε κανένα lifestyle χρήσης χωρίς όρους και όρια, με θέση αρχής ενάντια στις εξαρτήσεις αγωνιζόμαστε σταθερά για μια κοινωνία που η λύση στα φαινομενικά «ατομικά» αδιέξοδα της νέας γενιάς θα είναι η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση. Όπου η δημοκρατία στις γειτονιές, στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς δε θα αφήνει τους νέους και τις νέες περιθωριοποιούνται και να καταφεύγουν σε ατομικές και αδιέξοδες ψευδαισθήσεις.
Η συζήτηση γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την κάνναβη οφείλει να ανοίξει, λοιπόν, δημοκρατικά, συντεταγμένα και χωρίς ιδεοληψίες. Η «Γιορτή της Κάνναβης» είναι μια αφορμή να αρχίσει να συμβαίνει αυτό. Γι’ αυτό, ενάντια στην υποκρισία και τον στρουθοκαμηλισμό, θα είμαστε κι εμείς αύριο στις 15.00 στην πλατεία Συντάγματος, ως πολιτική οργάνωση νεολαίας που αγωνίζεται για τα μικρά και τα μεγάλα που αφορούν τη νέα γενιά.
«Όχι» γιατρών στη νομιμοποίηση της κάνναβης – Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο ΙΣΑ
Tην κατηγορηματική του αντίθεση στην νομιμοποίηση της κάνναβης καθώς και σε οποιαδήποτε ενέργεια συμβάλλει στη διάδοση και στην κοινωνική αποδοχή των ψυχοτρόπων ουσιών δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
«Η κάνναβη ως ψυχοτρόπος ουσία, μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση και ενέχει σοβαρούς κινδύνους ειδικά για τους εφήβους και τα άτομα νεαρής ηλικίας. Έχει διαπιστωθεί ότι η εύκολη πρόσβαση στις ψυχοτρόπες ουσίες αυξάνει την κατανάλωσή τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.
«Για το λόγο αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να τίθεται θέμα νομιμοποίησής της κάνναβης αλλά είμαστε αντίθετοι και σε οποιαδήποτε ενέργεια υποβαθμίζει τις συνέπειες από τη χρήση της και δημιουργεί ένα πλαίσιο κοινωνικής αποδοχής», τονίζει.