Ντοκουμέντο της γερμανικής καγκελαρίας υποστηρίζει πως οι απαιτήσεις είναι υπαρκτές και νόμιμες – Γερμανοί συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της Ελλάδας για τις αποζημιώσειςΜΕΡΚΕΛ - ΚΟΛ

Απολύτως νόμιμες και υπαρκτές είναι οι απαιτήσεις της χώρας για τις γερμανικές επανορθώσεις, όπως προκύπτει από έγγραφο-φωτιά που έφερε στη δημοσιότητα η Realnews.

Πρόκειται για έγγραφο του γενικού διεθυντή της νομικής υπηρεσίας της Καγκελαρίας Horst Teltschik στις 15 Μαΐου 1990 προς τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, με θέμα τη νομιμοποίηση ενδεχόμενο απαιτήσεων επανορθώσεων των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά μίας ενωμένης Γερμανίας.

Έγγραφο που αποκαλύπτει πως το 1990 με την ενοποίηση της Γερμανίας και την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, οι απαιτήσεις των νικητών, άρα και της Ελλάδας, είναι απολύτως υπαρκτές και νόμιμες. Και παραμένουν υπαρκτές εφόσον η Αθηνά από το 1990 και μετά ουδέποτε έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις αυτές, ασχέτως αν επισήμως δεν τις έχει θέσει στο τραπέζι.

«Το πότε θα επιτευχθεί η οριστική ρύθμιση του ζητήματος των επανορθώσεων δεν ρυθμίζεται στη Σύμβαση του Λονδίνου», παραδέχεται στη γνωμοδότησή του ο γενικός διευθυντής της καγκελαρίας, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Απαίτηση των πρώην αντιπάλων μας για καταβολή επανορθώσεων θα μπορούσε να προκύψει μόνο βάσει υποχρεώσεων, τις οποίες θα αναλαμβάναμε στο πλαίσιο μιας συνθήκης ειρήνης ή άλλης συμφωνίας που θα ρύθμιζε το ζήτημα των αποζημιώσεων. Την ανάληψη τέτοιων υποχρεώσεων θέλουμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο.

Επί τη βάση των προεκτεθεισών προβλέψεων της μαεταβατικής συνθήκης δεν μπορούμε σε περίπτωση σύναψης επίσημης συνθήκης ειρήνης να αποφύγουμε το να τεθεί το ζήτημα των επανορθώσεων επί της τραπέζης στο σύνολό του όσο και υπό μορφή συγκεκριμένης συμφωνίας, ούτε το να τεθούμε υπό πίεση, ώστε να δεσμευτούμε σε πληρωμή επανορθώσεων» αναφέρεται στο έγγραφο.

Γερμανοί συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις
Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω της οργάνωσης «change.org», έχει αναλάβει η Κοινωνία για το Πολιτικό Τόλμημα «Peira» του Βερολίνου και ο Πρόεδρός της, οικονομολόγος και ειδικός του μάρκετινγκ Ράινερ Τιμ, ο οποίος, με ανοιχτή επιστολή του προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τονίζει ότι το θέμα των επανορθώσεων δεν έχει κλείσει.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές ομάδες θυμάτων των ναζί που δεν έχουν αποζημιωθεί επαρκώς. Θύματα εγκλημάτων πολέμου, μεταξύ άλλων στην Ρωσία, στην Πολωνία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, δεν έχουν ως τώρα πάρει τίποτα. Σε αντίθεση προς την κυβέρνησή σας, πιστεύουμε ότι το ιστορικό χρέος δεν παραγράφεται, τα θύματα πρέπει να αποζημιώνονται ανεξαρτήτως της χρονικής απόστασης από την βλάβη και οι ανοιχτές διεκδικήσεις διεθνούς δικαίου ικανοποιούνται μόνο με διμερείς συμφωνίες», αναφέρει ο κ. Τιμ στην επιστολή του προς την κυρία Μέρκελ και κάνει ειδική μνεία στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

«Η κυβέρνησή σας και οι προηγούμενες απέρριπταν πάντα, παραπέμποντας σε διεθνείς συμφωνίες, τις διεκδικήσεις τις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αποποιήθηκαν ποτέ. Όμως οι Έλληνες βρίσκουν τώρα και στην Γερμανία όλο και περισσότερους διακεκριμένους υποστηρικτές στις τάξεις του SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς», σημειώνει ο συντάκτης της επιστολής και καλεί την κυρία Μέρκελ να αλλάξει την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίση, η οποία δεν θα διχάζει την Ευρώπη μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Αυτό είναι το δίδαγμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τον οποίο η Γερμανία πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα υπεύθυνη», τονίζει και επισημαίνει ότι με την εξόφληση των του δανείου, θα άνοιγε μια νέα διάσταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, η οποία θα ήταν χρήσιμη και για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η συλλογή υπογραφών γίνεται μέσω του ιστότοπου https://www.change.org/p/bundeskanzlerin-dr-angela-merkel-tilgung-der-offenen-schulden-bei-den-griechen.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed