4d6d3df269546827fd20816c2996e16a_L

 H οστεοχονδρίτις του ισχίου που ονομάζεται διεθνώς Legg Calve Perthes, αφορά

βλάβη της μηριαίας κεφαλής στην παιδική ηλικία όταν ακόμη τμήμα της κεφαλής δεν είναι οστούν, αλλά χόνδρος.

Η οστεοχονδρίτις, όπως λέει η λέξη, είναι βλάβη του χόνδρου και αφορά το χόνδρο που μετατρέπεται προοδευτικά σε κόκκαλο και δημιουργείται η σφαιρική κεφαλή του μηριαίου που κινείται μέσα στην κοτύλη.

Στην οστεοχονδρίτιδα, επειδή διαταράσσεται η κυκλοφορία του χόνδρου, καθίσταται ευένδοτος στην πίεση που ασκείται στη βάδιση και σιγά-σιγά παραμορφώνεται η κεφαλή και από σφαίρα μετατρέπεται σε μορφή «μανιταριού».

Πότε εμφανίζεται

Εμφανίζεται σε αγόρια περισσότερο από κορίτσια, στις ηλικίες από 5 μέχρι 12 ετών. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας το παιδί, τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος να παραμορφωθεί η κεφαλή.

Πώς εκδηλώνεται

Το παιδί αρχίζει να χωλαίνει (κουτσαίνει) κατά τη βάδιση, αρχικά μετά από κόπωση (παιχνίδι-τρέξιμο) και σιγά-σιγά χωρίς λόγο παραπονείται για πόνο στην πρόσθια μοίρα του μηρού που φτάνει μέχρι το γόνατο.

Πώς ελέγχεται

Με το παιδί ξαπλωμένο ύπτια μαζεύουμε το υγιές πόδι και μετά το πάσχον. Εάν υπολείπεται σε κάμψη είναι ύποπτο. Μετά σε πρηνή θέση κρατάμε τη λεκάνη με το ένα χέρι και με το άλλο, με λυγισμένο γόνατο περιστρέφουμε το πόδι.

Φυσιολογικά όταν «γυρίζει» το πόδι η λεκάνη μένει ακίνητη. Στην πάσχουσα πλευρά, μαζί με το πόδι γυρίζει και η λεκάνη.

Πώς επιβεβαιώνεται

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία.

Διαφορική διάγνωση

Την Perthes υποδύονται η υμενίτιδα του ισχίου, η επιφυσιολίσθηση, οι τραυματισμοί των προσαγωγών, οι φλεγμονές (συνοδεύεται από πυρετό). Σπανιότερα προσβάλλονται και τα δύο ισχία.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η οστεοχονδρίτιδα κάνει κύκλο ενός έτους και αυτοθεραπεύεται. Ο κίνδυνος είναι στη διάρκεια αυτής της περιόδου, να μην παραμορφωθεί η κεφαλή. Για την αποφυγή παραμόρφωσης από τη βάδιση παλαιότερα κρατούσαν τα παιδιά στο κρεβάτι επί 2-3 μήνες, με βάρος (έλξη) και μετά απεφεύγετο η φόρτιση του σκέλους με αποφόρτιση με δύο πατερίτσες, μέχρι να κάνει η νόσος τον κύκλο της (που παρακολουθείται με ακτινογραφία).

Σήμερα η αντιμετώπιση είναι λιγότερο αυστηρή και συχνά συνοδεύεται από χειρουργική διόρθωση της θέσεως της μηριαίας κεφαλής, ώστε να επικεντρώνεται καλύτερα μέσα στην ημισφαιρική κοτύλη, για να μην χάσει το σφαιρικό σχήμα της (οστεοτομία μηριαίου).

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.